ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ...

2021-05-25

Συναντήσεις Δημάρχου Έδεσσας με Υπουργούς

Σειρά συναντήσεων με υπουργούς είχε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα.

Με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συζήτησαν το θέμα της συμπληρωματικής χρηματοδότησης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την ολοκλήρωση των υποδομών του καινούριο γηπέδου της Έδεσσας στο νέο Αθλητικό Κέντρο. Το έργο της κατασκευής του καινούριου γηπέδου προχωράει κανονικά και ο Δήμος Έδεσσας μεριμνά έτσι ώστε να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης και απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα όλα τα ζητήματα του Δήμου Έδεσσας που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου, όπως η επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της δημοπράτησης του μεγάλου έργου της αποκατάστασης και επανάχρησης του Κανναβουργείου, η πραγματοποίηση ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου...

... η αποκατάσταση του παλιού τεμένους της Έδεσσας για την επανάχρησή του ως μόνιμης έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και η αποπεράτωση των εργασιών στο κτήριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κα Υπουργός είναι θετική σε όλα τα θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την Έδεσσα και τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου για να συζητηθεί επιτόπου το ζήτημα των ανασκαφών.

Τέλος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, συζητήθηκαν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όπου ο Δήμος Έδεσσας θα καταθέσει προτάσεις σε όλα τα μέτρα, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που έχει γίνει και της συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων ανάπτυξης της περιοχής. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Έδεσσας στοχεύει στην διεκδίκηση σημαντικών πόρων για την υλοποίηση μίας σειράς αναπτυξιακών έργων.

Διαδικτυακή συζήτηση με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, στις 7.30 μ.μ. στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Προγράμματος «Έδεσσα Δικτυωμένος Δήμος» σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΔΕ διοργανώνουμε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση για τον Τουρισμό.

Η υγειονομική κρίση του covid-19 επηρέασε δραματικά όλο το φάσμα του Τουρισμού αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ώστε γρηγορότερα να ανακάμψουμε και να δημιουργήσουμε τις αναπτυξιακές συνθήκες για όλους-ες με σεβασμό στο Περιβάλλον.

Απαραίτητη συνθήκη η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του Τουριστικού κλάδου. Στην επιμορφωτική συνάντηση θα αναπτυχθούν έννοιες και πρακτικές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στον Τουρισμού και σε σχέση με το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς επίσης και ειδικές εναλλακτικές μορφές Τουρισμού. Επιπρόσθετα στα πλαίσια των καλών πρακτικών θα γίνει παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης "Edessa City Card".

Επίσημη προσκεκλημένη είναι η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που θα μιλήσει για το πλαίσιο και τις πολιτικές και το πάνελ πλαισιώνουν εξιδεικευμένοι ομιλητές-τριες σε θέματα Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων θα μπορείτε να υποβάλλεται τις ερωτήσεις σας μέσω φόρμας στο YouTube channel του Δ. Έδεσσας.

Αφορά κυρίως επαγγελματίες, εργαζόμενους και φοιτητές του Τουρισμού.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους-ες έχουν κάνει προεγγραφή.

Δηλώσεις συμμετοχής:

https://forms.gle/Ze5jqEVXerWTWwNr9

H παρακολούθηση θα γίνει από τον σύνδεσμο:

https://youtu.be/_7Stgxh46Mk

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2381350758.

Αναβάθμιση Κολυμβητηρίου Έδεσσας

Η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου της Έδεσσας είναι ένας στόχος πολλών ετών που πετυχαίνει ο Δήμος Έδεσσας με την προκήρυξη του σχετικού έργου. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, προϋπολογισμού 1.140.000 €.

Μετά τις μικρότερου μεγέθους, αλλά συνεχείς και σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Έδεσσας εξασφάλισε τα χρήματα για την εκ βάθρων ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί ο στόχος για 12μηνη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, καθώς η ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης θα μειώσει δραστικά το λειτουργικό κόστος.

Νέες υποδομές ανάπτυξης στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού έργου για την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού μας όγκου και συγκεκριμένα του παραδοσιακού οικισμού του παλαιού Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και επανάχρηση κτηρίων πρώην ΚΕΦΟ και Κοινοτικού Καταστήματος παλαιού Αγίου Αθανασίου» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 - 2020 προσέγγιση CLLD LEADER", με προϋπολογισμό 590.000€.

Το πρώην ΚΕΦΟ δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού, ενώ με το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα δημιουργούν ένα αξιόλογο κτηριακό σύνολο που θα επαναχρησιμοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Στόχος του Δήμου Έδεσσας είναι η αξιοποίηση του ανενεργού κτηριακού αποθέματος και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες μέσω της προβολής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το έργο έρχεται ως συνέχεια των σημαντικών έργων υποδομής στον οικισμό, αλλά και παρεμβάσεων όπως είναι το Αεροδρόμιο της Αερολέσχης Έδεσσας, ενώ εντάσσεται στην φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος.

Κοινωνικός Τουρισμός Δικαιούχων Ο.Γ.Α έτους 2021

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Δημοτικής Ενότητας Έδεσσας και Βεγορίτιδας σας ενημερώνουν ότι :οι δικαιούχοι των προγραμμάτων ΟΓΑ κοινωνικού τουρισμού θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στα ΚΕΠ της Έδεσσας και της Άρνισσας από την Δευτέρα 24/5/2021 έως και την Τρίτη 15/6/2021.

Για την υποβολή της αίτησης κάθε ενδιαφερόμενος προσκομίζει:

 • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
 • Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Μ. Ο.Γ.Α. όπως: Βιβλιάρια υγείας ή Απόκομμα Καταβολής Εισφορών ή Πληρωμής Σύνταξης
 • Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α.
 • Εξουσιοδότηση όταν υποβάλλεται αίτηση από τρίτο πρόσωπο (θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής).

Επισημαίνουμε ότι μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021 έχει δοθεί παράταση εφαρμογής των προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2020.

Για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γίνεται απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ από 24/5/2021 έως και 15/6/2021.

Σημειώνουμε ότι φέτος, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, θα υποβληθούν και οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες έχουν:

ι) Οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής,

ιι) Οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές,

ιιι) οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και παραμένουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ

Οι μητέρες πρέπει, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, να έχουν οι μεν τρίτεκνες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή να είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2021, ανεξάρτητα από τον μήνα γέννησης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

 • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
 • Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) της, καθώς και των προστατευόμενων μελών της (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ, κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) (π.χ. ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων ή απόκομμα καταβολής εισφορών)
 • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των τέκνων της τρίτεκνης ή πολύτεκνης μητέρας.
 • Διαζευκτήριο ή συμφωνητικό (αφορά διαζευγμένες ή εν διαστάσει μητέρες) από το οποίο να προκύπτει ποιος γονέας έχει την επιμέλεια του/των παιδιού/ων.
 • Για τα παιδιά άνω των 18 και μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα, Βεβαίωση Ανεργίας του ΟΑΕΔ (ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι κατά την υποβολή της αίτησης).
 • Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που σπουδάζουν σε ΙΕΚ της ημεδαπής και δεν εκδίδεται κάρτα φοίτησης («πάσο»), Βεβαίωση Σπουδών.
 • Φωτοαντίγραφο της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας ("πάσο") από το οποίο προκύπτει ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή (αφορά τέκνα άνω των 18 και μέχρι 24 ετών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ).
 • Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου τράπεζας από το οποίο να προκύπτει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της τρίτεκνης ή πολύτεκνης μητέρας, ανεξαρτήτως αν η τρίτεκνη ή πολύτεκνη μητέρα είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.
 • Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο προσέλθει για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω, καθώς και νόμιμη εξουσιοδότηση της αιτούσας. Τρίτο πρόσωπο θεωρείται και ο σύζυγος.

25-5-2021/18:29