ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ…

2021-08-12

Η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο τα επιβατικά αλλά και πολλά επαγγελματικά. Όπως είναι για παράδειγμα και τα αγροτικά.

Την είδηση φέρνουν στο προσκήνιο φήμες που θέλουν τη Nissan να παρουσιάζει πολύ σύντομα ένα αγροτικό με ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης. Άλλωστε η ιαπωνική εταιρία έχει δείξει εδώ και πολλά χρόνια -με το Leaf- τη θέση της για την ηλεκτροκίνηση και ίσως να θελήσει να κάνει το ίδιο και στην κατηγορία των pick-up λανσάροντας αρχικά ένα τέτοιο μοντέλο με lifestyle προσέγγιση.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν δημοσιεύματα για την αμερικανική αγορά, αλλά όπως καταλαβαίνετε ένα κόμπακτ ημιφορτηγό για τις ΗΠΑ είναι ένα κανονικού μεγέθους για την Ευρώπη. Στην οποία σύντομα το Navara έχει περιορισμένο μέλλον μιας και στα τέλη του έτους θα κλείσει το εργοστάσιο στη Βαρκελώνη όπου κατασκευάζεται.

Αυτόματα η ύπαρξη ενός ηλεκτρικού ημιφορτηγού θα μπορούσε να δώσει μια νέα προοπτική στη Nissan στην Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα του είδους, ειδικά τα διπλοκάμπινα, έχουν ένα όλο και πιο έντονο χαρακτήρα ελευθέρου χρόνου.

Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να βασίζεται σε ένα εξελιγμένο υβριδικό πλαίσιο CMF-EV που χρησιμοποιείται ήδη στο Ariya και να χρησιμοποιεί τους αντίστοιχους κινητήρες και μπαταρίες. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για ανάλογες προτάσεις με τα σήματα των Renault και Mitsubishi καταρχήν και για τη συνέχεια γιατί όχι και των Dacia και Lada.

Γενικά πάντως η εμφάνιση ενός ηλεκτρικού Navara -αν υποθέσουμε πως θα λέγεται έτσι- αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Biden που θέλει έως το 2030 τα μισά από τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ να είναι μηδενικών ρύπων. 

Στις ΗΠΑ όπου η κατηγορία των pick-up είναι η μεγαλύτερη και σε μερικά χρόνια οι ηλεκτρικές εκδόσεις θα γίνονται όλο και δημοφιλέστερες. Έστω και αν η προτεραιότητα δοθεί στο lifestyle.

12-8-2021/10:32