ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΝΕΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΩΔΙΚΟΥΣ!! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ…

2021-02-20

Στον Πτελεό και το Αχίλλειο στη Μαγνησία έφτασαν οι επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι είναι τεχνικοί της Microsoft, για να αρπάξουν κωδικούς υπολογιστών και να κλέψουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένο. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ταχυδρόμος", μετά τις καταγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για τηλεφωνήματα- απάτη σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, προκύπτει πληθώρα αναφορών για παρόμοια περιστατικά στις προαναφερόμενες περιοχές του Δήμου Αλμυρού.

 Οι κάτοικοι των δύο χωριών δέχονται βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων στα σταθερά τηλέφωνά τους από άγνωστους άνδρες που μιλούν στην αγγλική και συστήνονται με διάφορα ονόματα.

Λέγοντας ότι είναι δήθεν τεχνικοί της Microsoft ζητούν κωδικούς υπολογιστών για να τους απαλλάξουν τάχα από κακόβουλους ιούς. Ανάλογα τηλεφωνήματα έχουν γίνει σε τουλάχιστον 10 κατοίκους στον Πτελεό και πέντε στο Αχίλλειο. Μάλιστα, οι επιτήδειοι επιμένουν να καλούν ακόμη και στα ίδια τηλέφωνα αν και οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να απαντήσουν και κλείνουν το τηλέφωνο φοβισμένοι.

 Ο αυτόματος των τηλεφώνων των απατεώνων φαίνεται να παραπέμπει στην Αγγλία. Ευτυχώς κανένας πολίτης δεν πείστηκε να δώσει κωδικούς πρόσβασης τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Πολίτες απευθύνθηκαν στον ΟΤΕ για να ζητήσουν οδηγίες και ενημερώθηκαν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι φραγή εισερχόμενων κλήσεων. 

Ωστόσο, σε σταθερό τηλέφωνο είναι δύσκολο να γίνει η διαδικασία, ενώ ούτως ή άλλως πολλοί από τους πολίτες που μπήκαν στο στόχαστρο των επιτήδειων είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία. Η Ελληνική Αστυνομία καλεί του πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους. 

Σε περίπτωση που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.

20-02-2021/10:55