ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ...ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟ-ΙΟΥ!!

2021-03-09

Μία σπάνια επιπλοκή του κορονοϊού είναι και η οδυνηρή παρατεταμένη στύση. Αυτό συνέβη σε ασθενή κορονοϊού στο Οχάιο των ΗΠΑ, ο οποίος παρουσίασε πριαπισμό, ενώ οι γιατροί θεωρούν ότι η νόσος προκάλεσε πήξη του αίματος στο μόριο του άνδρα, σύμφωνα με νέα μελέτη αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή. Μάλιστα, ο άνδρας παρουσίασε στύση τριών ωρών. Διαγνώστηκε με πριαπισμό ενώ νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Εισήχθη στο νοσοκομείο τον Αύγουστο με βαριά δύσπνοια και λοίμωξη, που προκάλεσε τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες του ασθενούς.

Ο ασθενής που ήταν παχύσαρκος, χρειάστηκε αναπνευστήρα, όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι πνεύμονες, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, άρχισαν να «καταρρέουν» έπειτα από 10 μέρες θεραπείας. Ως μία έκτακτη λύση, οι γιατροί τον τοποθέτησαν μπρούμυτα για να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αέρα στο σώμα του αλλά όταν επέστρεψε στην αρχική του θέση, οι νοσηλευτές διαπίστωσαν ότι είχε στύση.

Οι θεράποντες γιατροί έγραψαν στο "The American Journal of American Medicine" ότι εικάζουν πως ο κορονοϊός του προκάλεσε θρόμβωση στο πέος. Αμέσως του έβαλαν πάγο στα γεννητικά όργανα για να τον ανακουφίσουν και να υποχωρήσει το πρήξιμο, αλλά η στύση παρέμενε για τρεις ώρες και έτσι οι γιατροί άντλησαν το αίμα με ένεση. Ο πριαπισμός δεν επέστρεψε, όμως ο ασθενής παρέμεινε σε καταστολή. 

Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, αλλά τελικά πέθανε από άλλες επιπλοκές της νόσου, αφού οι πνεύμονές του δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Ήταν το δεύτερο περιστατικό - στο οποίο ασθενής με κορονοϊό εμφάνισε πριαπισμό - που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Άλλη μία περίπτωση είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 σε έναν 62χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύμπτωμα προκαλείται από μία ανοσολογική αντίδραση που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκίνης»,όπου ο οργανισμός επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και θεωρείται ως παρενέργεια του κορονοϊού, κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι στο αίμα. 

Άλλοι γιατροί αναφέρουν ότι ο πριαπισμός εξακολουθεί να είναι μία "ενδιαφέρουσα" εκδήλωση της νόσου, όπως ο ουρολόγος χειρουργός στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Μπίρμιγχαμ, δρ Ρίτσαρντ Βίνεϊ, που τόνισε ότι πρόκειται για μία σπάνια αλλά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του κορονοϊού.

Ο πριαπισμός επηρεάζει επίσης τους άνδρες με δρεπανοκυτταρική νόσο, λευχαιμία (καρκίνος του αίματος) ή ελονοσία, αλλά μπορεί να συμβεί τυχαία χωρίς καμία πρόκληση.

Πηγή: Daily Mail, New York Post & Yahoo.com

09-3-2021/16:32