ΑΡΙΔΑΙΑ: ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ!!-ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ… (ΦΩΤΟ)

2021-11-22

Ίσως οι περισσότεροι να το γνωρίζουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ενδεχομένως να μην είναι γνώστες ότι σε ορισμένα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ συναφή καταστήματα, έχει καταργηθεί πλέον ο κλασσικός κατάλογος που αναγράφει τα προσφερόμενα είδη, ο οποίος έχει αντικατασταθεί με ένα QR Codes (Quick Response Codes).

Ειδικότερα, σε γνωστό κατάστημα καφέ της πόλης της Αριδαίας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επάνω σε κάθε τραπεζάκι, το παραπάνω εικονιζόμενο αντικείμενο, το οποίο σκανάροντας το με το κινητό σου, έχοντας φυσικά την ανάλογη εφαρμογή μέσα στο κινητό σου, παρουσιάζονται πληροφορίες για το μενού του καταστήματος (ποτά, φαγητά, τιμές κλπ), αντικαθιστώντας τον τιμό/κατάλογο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Δείτε παρακάτω τι είναι τελικά τα QR Codes & πώς να τα χρησιμοποιήσετε!

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τα QR Codes (Quick Response Codes) ξεπροβάλλουν διαρκώς σε διάφορα σημεία του κόσμου. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται κυρίως από tech savvy εταιρίες και χρήστες ενώ η αποτελεσματικότητα τους και η χρήση τους σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ευρύτερη.

Αν μπορούσαμε να χωρέσουμε τον ορισμό των QR Codes σε μια πρόταση, θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online. Για να γίνω πιο κατανοητή όμως, αναπτύσσω το θέμα αναλυτικά παρακάτω.

Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes, η οποία ξεκίνησε κάπου στις αρχές του '90 στην Ιαπωνία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας αποθήκευσής τους και της ταχύτατης αναγνωσιμότητας τους (readability). Στις μέρες μας QR codes συναντάμε σε περιοδικά, διάφορα έντυπα, κάρτες μαγαζιά, κτίρια, ακόμα και μπλουζάκια!

Πώς λειτουργούν τα QR Codes;

Η δημιουργία ενός QR Code είναι δωρεάν και πολύ εύκολη. Υπάρχουν διάφορα εργαλειάκια online, όπως το QR Code Generator, ένα πιο advance και cool είναι το Kerem Erkan, αλλά μπορείς να επιλέξεις όποιο σου αρέσει.

Στο πρώτο εισάγεις την πληροφορία που θέλεις να αποθηκευτεί, πχ. ένα link, έναν αριθμό, κείμενο ή SMS, βλέπεις το QR Codes αυτόματα να δημιουργείται και απλά πατάς save στην μορφή που πρoτιμάς! Αυτή την εικόνα μπορείς να την εκτυπώσεις πάνω σε ένα έντυπο, στην κάρτα σου ή να την αξιοποιήσεις με κάποιον από τους τρόπους που αναπτύσσω παρακάτω στο post.

Στη συνέχεια, ένας χρήστης smartphone πχ. iPhone, μπορεί μόνο με τη χρήση της κάμερας να σκανάρει την εικόνα και να μεταφερθεί αυτόματα μέσα από τον browser του κινητού του σε ένα site, ή να πάρει τηλέφωνο έναν αριθμό ή να διαβάσει κάποιο κείμενο κ.ο.κ.

Tα περισσότερα σύγχρονα κινητά έχουν built-in QR Code readers. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο βλέπεις πως δεν υπάρχει στο κινητό σου, χρειάζεσαι απλά να πας στο App Store και να κατεβάσεις μια εφαρμογή που διαβάζει QR codes. Παλιά αυτές οι εφαρμογές ήταν μονόδρομος. Πλέον όμως, οι built-in readers κάνουν τα QR Codes ακόμα πιο προσιτά!

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιατί;

Η ικανότητα των QR Codes να συνδέουν ανθρώπους μεταξύ τους και ανθρώπους με Multimedia περιεχόμενο, είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές!

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να μοιραστεί κάποιος με ένα QR Code. Μπορεί να είναι ένα link, ένα Video ή ένα ολόκληρο eBook! Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις QR Codes σε:

 • επαγγελματικές κάρτες, στο μπροστά ή πίσω μέρος τους
 • διαφημιστικά φυλλάδια ή άλλο προωθητικό έντυπο υλικό
 • εταιρικά αυτοκίνητα, φορτηγά κτλ.
 • ετικέτες προϊόντων και συσκευασίες
 • σε κονκάρδες ή ταμπελάκια κατά τη διάρκεια ενός event ή έκθεσης
 • σε καταλόγους εστιατορίων και σε καφετέριες (πχ. πληροφορίες για τα χαρμάνια καφέ κτλ.)
 • σε εισιτήρια, περιοδικά, βιβλία και άλλα πολλά.

Πού θα μπορούσε να μεταφέρει τον χρήστη ένα QR Code;

 • Σε οδηγίες εγκατάστασης ή συναρμολόγησης
 • Σε χάρτη με την τοποθεσία της επιχείρησης σας (Google Maps)
 • Σε κουπόνια προσφορών
 • Σε κριτικές και reviews προϊόντων
 • Σε δωρεάν MP3 αρχεία/ebooks
 • Σε φόρμες επικοινωνίας ή εγγραφής στο newsletter κτλ.

Πες "ναι" στα QR Codes!

Οι δυνατότητες των QR Codes είναι απεριόριστες και προσωπικά, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μπορεί πριν μερικά χρόνια να ήταν σπανιότερα, όμως σταδιακά τα χρησιμοποιήσαμε και συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε σε πολλές περιπτώσεις, όπως για να συγκρίνουμε τιμές προϊόντων, για να δούμε πληροφορίες σε μουσεία, για μουσική...

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτά τα μικρά τετράγωνα. Πες "ναι" στα QR Codes και χρησιμοποίησέ τα για να συνδέσεις το offline κοινό σου με το site σου και το Online community σου.

22-11-2021/20:03