ΑΡΙΔΑΙΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΚΚΟΥΒΑ!!-ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ...

2021-10-26

Κατά τη χθεσινή Δευτέρα 25/10/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας εκτός των όσων έλαβαν χώρα μεταξύ του Δημάρχου Αλμωπίας Μπάτση Χρήστου και του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Χατζηδημητρίου Σάκη, αναφορικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Έδεσσας...

... και την ολιγωρία που επέδειξε κατά τον Χατζηδημητρίου Σάκη ο Δήμαρχος Αλμωπίας, για το θέμα (ΔΕΣ ΕΔΩ και ΕΔΩ), συζητήθηκε και ένα επίκαιρο θέμα, που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Αλμωπίας, το οποίο αφορούσε αίτημα κατοίκου της Αριδαίας για αποζημίωση του, λόγω φθοράς του οχήματός του, ένεκα λακκούβας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το 26ο θέμα που αναφερόταν στη ''Λήψη απόφασης για παράσταση δικηγόρου σε υπόθεση του Δήμου Αλμωπίας'' και συγκεκριμένα σε αίτημα οδηγού οχήματος ο οποίος το 2018 κινούμενος στην επαρχιακή οδό Εξαπλατάνου-Χρυσής, απογευματινές ώρες, υπέπεσε σε μεγάλη λακκούβα που υπήρχε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να υποστεί το όχημά του σοβαρές υλικές ζημίες, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο οδηγός και η σύζυγός του που επέβαινε στο όχημα.

Ο άτυχος οδηγός λοιπόν προέβη σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπει η Νομοθεσία (φωτογραφίες, τιμολόγια από το συνεργείο κλπ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιμετώπισε... εχθρική και ειρωνική συμπεριφορά στον Δήμο Αλμωπίας από τους αρμοδίους όταν ανέφερε το γεγονός, καθόσον η ζημιά που υπέστη το όχημά του ανήλθε σε πάνω από 1.200,00 ευρώ.

Τη λύση στην υπόθεση θα την δώσουν μάλλον τα δικαστήρια όπου για τον σκοπό αυτό, ψηφίσθηκε ομόφωνα να εκπροσωπήσει τον Δήμο Αλμωπίας στην εκδίκαση της υπόθεσης δικηγόρος της Αλμωπίας.

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω περίπτωση, δείτε τι πρέπει να κάνετε, όσοι τυχόν πέσετε σε κάποια λακκούβα και το όχημά σας πάθει ζημιά ή εσείς χτυπήσετε:

-Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος των δημοτικών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων που χρησιμοποιούν τις οδούς αυτές.

-Σε περίπτωση δε ζημίας που επήλθε συνεπεία παραλείψεως των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να συμμορφωθούν με την παραπάνω υποχρέωση, ο Δήμος ευθύνεται σε αποζημίωση του ζημιωθέντος.

-Υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο εναγόμενος Δήμος, ο οποίος δεν φρόντισε να αποκαταστήσει διά των οργάνων του τη λακκούβα στο οδόστρωμα δημοτικής οδού, για τη συντήρηση της οποίας είναι αρμόδιος, ούτε τοποθέτησε πριν από αυτήν τις κατάλληλες πινακίδες, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για την ύπαρξη αυτής.

Αν η ζημιά που πάθατε οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, οι ιδιώτες εργολάβοι ασφαλίζουν τα έργα τους για αστική ευθύνη, έτσι θα αποζημιωθείτε σχετικά εύκολα και σύντομα για την ζημιά που πάθατε, καθώς οι περιπτώσεις αυτές εκδικάζονται στα κανονικά πολιτικά δικαστήρια.

Η διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσετε για να απατήσετε αποζημίωση είναι η εξής:

1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.

2.Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος: η τρύπα δηλαδή στον δρόμο, τη μεγάλη λακκούβα ή τα έργα για τα οποία δεν προειδοποιούν πινακίδες σήμανσης. Καλό θα είναι επίσης να φωτογραφίσετε μια σημερινή εφημερίδα για παν ενδεχόμενο απόδειξης της ζημίας καθώς η τροχαία δεν πρόκειστε να βγάλει φωτογραφίες.

3.Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή)

4.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να αποστείλει την φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.

5.Αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Εάν απαιτείτε πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.

7. Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ωρών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.

8.Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

9. Εάν είναι δυνατόν φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστείτε πολύ μεγάλη επιμονή αλλά και υπομονή ωστόσο το αποτέλεσμα- αποζημίωση είναι σίγουρο πως θα την λάβετε. Όλοι μας είναι καλό να καταφεύγουμε ενάντια πάντως υπευθύνου σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς ήδη έχουμε πληρώσει με πολλούς φόρους και δημοτικά τέλη για ένα ποιοτικό και ασφαλές οδόστρωμα.

26-10-2021/11:32