ΑΡΙΔΑΙΑ: ΔΕΙΤΕ & ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ ΧΡΥΣΗΣ-ΠΕΛΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

2022-10-13

Λίγο πριν τη λήξη του Εσπερινού κατά τις χθεσινές (Τετάρτη 12/10/2022) εορταστικές εκδηλώσεις, στην τοπική κοινότητα Χρυσής-Πέλλας, παραμονή της εορτής της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής της εξ Αλμωπίας (ΔΕΣ και ΕΔΩ)...

...τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ο οποίος τόνισε η τιμωμένη αγία είναι Νεομάρτυς και Μεγαλομάρτυς και εμφανίζεται ολοζώντανη παρά την παρέλευση πολλών χρόνων εντός αλλά και εκτός των ορίων της Ελλάδος, για να δείξει ότι οι άγιοι ανήκουν στην Εκκλησία ολόκληρη.

Με αυτές τις αυξανόμενες εμφανίσεις μας διδάσκει ότι είναι πραγματικότητα τα όσα κηρύττει η Εκκλησία περί της Αναστάσεως των νεκρών. Πέθανε πριν πολλά χρόνια περιφρονημένη από τους ανθρώπους σε ηλικία 17 ετών, σε μία εποχή που όλα τά᾿σκιαζε η φοβέρα και η σκλαβιά, αλλά δεν ξεχάστηκε, όπως θα περιμέναμε.

Μας διδάσκει ότι όντως υπάρχει η μετά θάνατον ζωή, ότι όποιος τηρεί τις εντολές του Θεού και ζει εν μετανοία δεν πεθαίνει. Με τον θάνατό της δεν εξαφανίστηκε και χάθηκε η ψυχή της, όπως πιστεύουν οι αγνωστικιστές και οι άθεοι, αλλά ζει μέσα στο φως του Θεού και εμφανίζεται σε μας. Μας συντρέχει στον πνευματικό αγώνα μας, ψυχικά και σωματικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι οι άνθρωποι που αγαπούν την σοφία (οι φιλόσοφοι) όταν πεθαίνουν, πηγαίνουν στη γη (νήσο) των μακάρων και εκεί αγάλλονται και χαίρονται ξεχνώντας τα επίγεια και τους επί γης. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον αληθινό Θεό δεν απομακρύνονται από εμάς, αλλά είναι δίπλα μας.

Διότι το να αγιάσει κανείς σημαίνει, ότι έφθασε στην τελείωση της αγάπης. Αυτός δεν ξεχνά. Έτσι και η Αγία Χρυσή δεν μας ξεχνά εμάς τους επί γης και μας συντρέχει στις δυσκολίες της ζωής μας, για να δείξει ότι όχι μόνον αυτή αλλά και όλοι οι άγιοι δεν μας έχουν λησμονήσει, αλλά με τις πρεσβείες του στηρίζουν τον κόσμο ολόκληρο και μας ενισχύουν στην μετάνοια.

Ο προφήτης Ησαΐας έλεγε ότι είναι μακάριοι όσοι έχουν συγγενείς στην Ιερουσαλήμ. Εννοούσε την Βασιλεία του Θεού, έβλεπε την δόξα της Εκκλησίας που είναι η όντως Ιερουσαλήμ, η επουράνιος Ιερουσαλήμ. Αυτά τα έλεγε για εμάς τους πιστούς που έχουμε συγγενείς τους αγίους μας και γι᾿ αυτό είμαστε πραγματικά μακάριοι. Οι άγιοι μας αγαπούν ασυγκρίτως περισσότερο από τους γονείς και τους συγγενείς μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τους αγίους δίπλα μας, όπως την αγία Χρυσή. Γι᾿ αυτό πρέπει να φιλοτιμηθούμε, κατέληξε, γιατί έτσι γίνεται για εμάς πολύ εύκολη η σωτηρία. Πολλοί αναρωτιούνται: Ποιος μπορεί να σωθεί; Όμως οι οι άγιοι μας δείχνουν, ότι είναι εύκολο να σωθούμε. Η αγία Χρυσή σε μια πολύ δύσκολη εποχή όχι μόνο σώθηκε αλλά και αγίασε.

Όσο δύσκολη και να είναι η εποχή μας, αν ζητούμε τις πρεσβείες της αγίας, των αγίων και ιδιαίτερα της Παναγίας και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους είναι πολύ εύκολο να σωθούμε. Ευχήθηκε τέλος η εορταζομένη Αγία να μας εμπνεύσει να αγωνιστούμε για την σωτηρία και να γευθούμε την χαρά της Βασιλείας του Θεού.

13/10/2022