ΑΡΙΔΑΙΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ...

2022-02-10

Μετά τις πρωτοφανείς και μεγάλης έκτασης καταστροφές που σημειώθηκαν στο Δήμο Αλμωπίας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου εξαιτίας των ανέμων έντασης 12 μποφόρ, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης αιτήθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές ΠΕ Πέλλας, την κήρυξη του Δήμου Αλμωπίας σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αλμωπίας, βρέθηκε στις Τοπικές Κοινότητες, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τους πρωτοφανείς ανέμους που έπληξαν την περιοχή, αλλά και για να προσφερθεί στους δημότες η απαιτούμενη βοήθεια, ώστε οι ζημιές να αποκατασταθούν ως ένα βαθμό.

Τα προβλήματα που καταγράφηκαν αφορούν κυρίως σε καταστροφές σε αγροκτήματα των δύο Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και ζημιές σε δημόσιους χώρους, από πτώσεις δέντρων και στύλων του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία προκάλεσαν μεγάλης έκτασης ζημιές σε υποδομές του Δήμου, όπως ξήλωμα πεζοδρομίων κ.α.

Ακόμη προκλήθηκαν ζημιές σε περιφράξεις αθλητικών εγκαταστάσεων και σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως σπασμένοι υαλοπίνακες, φθορές σε κεραμοσκεπές και σε περιφράξεις τους.

Επιπλέον παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ζημιές και σε αγροτικές εκτάσεις, τόσο σε γεωργική γη όπως καλλιέργειες σπαραγγιών, όπου τα νάιλον ξηλώθηκαν, καλλιέργειες με λεύκες, θερμοκήπια, φυτώρια όσο και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Το δευτερεύον αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλμωπίας επιβαρύνθηκε με έντονες αλλοιώσεις στην επιφάνεια του από πτώσεις δέντρων και κλαδιών, τα αυλάκια που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των αγροκτημάτων υπέστησαν φθορές καθώς το ριζικό σύστημα των δέντρων που έπεσαν καθαίρεσαν ολόκληρα τμήματά τους, ενώ εντοπίστηκαν πολλές βλάβες στα αντλητικά συγκροτήματα του Δήμου από τις πτώσεις δέντρων.

«Με κύριο μέλημά μας την ασφάλεια των κατοίκων που επλήγησαν από τους ισχυρούς ανέμους έντασης 12 μποφόρ, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός του Δήμου Αλμωπίας προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων καθώς και με τους αρμόδιους φορείς. 

Ήδη, έγινε μία πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και ζητούμε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, ώστε να γίνουν αρχικά οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ, αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την άμεση αποζημίωση», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, υπογραμμίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των πληγέντων για οποιοδήποτε πρόβλημα.

10-02-2022/13:18