ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΜΙΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ!!

2023-03-13

Πάπας Φραγκίσκος: «O κανόνας της αγαμίας των κληρικών θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί»

«Αν ένας ιερέας δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει» διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Αργεντινούς δημοσιογράφους, σχετικά με τον κανόνα της αγαμίας των καθολικών κληρικών.

«Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας, και όχι αιώνιος, όπως η χειροτονία των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο πάπας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των χειροτονιών», αλλά είναι της άποψης ότι «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι αν ένας ιεράς δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

''Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υπαίτιος», είπε ο Φραγκίσκος.

Τόνισε, τέλος, ότι «στο μέλλον η οδός, για το θέμα της αγαμίας των κληρικών, θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση ενός "διπλού κανόνα", όπως συμβαίνει στις Ανατολικές Εκκλησίες», με αναφορά στην αγαμία των επισκόπων και στον έγγαμο βίο των απλών ιερέων.

«Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας, και όχι αιώνιος, όπως η χειροτονία των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο πάπας –

Τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τη 10η επέτειο από την εκλογή του, ξεπερνώντας κατά πολύ τα «δύο ή τρία» χρόνια που οραματιζόταν κάποτε για τη θέση του και χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας στην Ιστορία έχει ήδη αφήσει το στίγμα του και θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

13/3/2023