ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ!!

2023-05-08

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ: ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠ΄ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ!!

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η «Μελέτη εφαρμογής ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου Έδεσσας» η οποία είχε ανατεθεί απ' ευθείας έναντι του ποσού των 36.784,60 € σε αρχιτεκτόνισσα της Θεσσαλονίκης.

Είναι απορίας άξιον ποιος ήταν ο λόγος να προτιμηθεί έναντι των πολύ αξιόλογων αρχιτεκτόνων που διαθέτει η πόλη οι οποίοι ζουν σε αυτή , την γνωρίζουν και κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες της.

Το παραπάνω πρόσφατο παράδειγμα δεν είναι παρά μόνο ενδεικτικό. Οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι μια πονεμένη ιστορία στην οποία ο Δήμος Έδεσσας δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα.

Αυτό που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση είναι ο πρωτοφανής ζήλος να απαξιώνει τους επιστήμονες της πόλης, κάθε φορά που καταφεύγει σε αυτές.

Μόνο στην τελευταία θητεία ανατέθησαν απ' ευθείας με απόφαση Δημάρχου 38 μελέτες με συνολικό κόστος πάνω από 630.000 € .

Μόλις 3 (!) από τις 38 (συνολικής αξίας μόλις 40.000 €) ανατέθηκαν σε μηχανικούς του Δήμου μας παρόλο που σχεδόν για καμία από αυτές δεν απαιτούνταν κάποια ιδιαίτερη επαγγελματική εξειδίκευση, τέτοια που να αναζητηθεί εκτός πόλης.

Για όλες τις υπόλοιπες προκρίθηκαν (με τι κριτήρια άραγε;) μηχανικοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, την Κόρινθο ή τη Σαντορίνη!!

Πρόκειται για αρχιτεκτονικές, ενεργειακές, στατικές, Η/Μ μελέτες, μελέτες γεωτρήσεων και αρδευτικών δικτύων ενώ περιλαμβάνονται και οι εργασίες παροχής υπηρεσιών συμβούλου, που δεν είναι παρά ο εύσχημος τρόπος να παρακάμπτεται η διαδικασία του διαγωνισμού και να είναι δυνατή η απ' ευθείας ανάθεσή τους.

Ας εξηγήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή στους συμπολίτες μας:

Α) Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των αναδόχων των παραπάνω απ' ευθείας αναθέσεων;

Β) Γιατί επιμένει συστηματικά να απαξιώνει του επιστήμονες της πόλης;

Γ) Έχει την πολυτέλεια η περιοχή να εκρέει 600.000 € για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν επάξια από το επιστημονικό μας δυναμικό, ενώ μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά και με αξιοπρέπεια τα παιδιά της;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Απάντηση του Δήμου Έδεσσας σε δημοσίευμα για απευθείας αναθέσεις

Σε δημοσίευμά της η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου Έδεσσας ότι έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις μελετών σε επιστήμονες που έχουν την έδρα τους εκτός Δήμου Έδεσσας και την εγκαλεί γιατί δεν δίνει δουλειές στην τοπική αγορά. Μάλιστα, δημοσίευσε πίνακα με τις μελέτες και την έδρα των μελετητών που τις εκπόνησαν.

Κατ' αρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι κάποιοι εκ των μελετητών κατάγονται από τον Δήμο Έδεσσας και δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα τους. Οπότε τα ποσοστά που αναφέρει το δημοσίευμα αλλάζουν δραστικά!

Εκτός αυτού βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές από τις μελέτες αυτές είναι εξειδικευμένες και εκπονούνται από συγκεκριμένα γραφεία. Όποιες μπορούν να υλοποιηθούν από την τοπική αγορά εννοείται ότι ανατίθενται σε αυτή. 

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι οι μεγάλες επιτυχίες στις εντάξεις έργων του Δήμου Έδεσσας οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, στους οποίους συγκαταλέγονται η αρτιότητα των μελετών και η τεχνογνωσία των μελετητικών γραφείων που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Έδεσσας έχει δείξει την προτίμησή του στην τοπική αγορά και τους τοπικούς επιστήμονες με κάθε τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσεπκεντζής δεν μπορεί να μιλάει για την τοπική αγορά, διότι όταν η σημερινή διοίκηση ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου Έδεσσας βρήκε δυσθεώρητα χρέη στην τοπική αγορά, τα οποία αποπλήρωσε στο ακέραιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς δεν δέχονταν να συνεργαστούν με τον δήμο επειδή ήταν κακοπληρωτής, όσο τη διοίκηση ασκούσε η παράταξη στην οποία συμμετείχε ως Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Τσεπκεντζής!

Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η παράταξη που υπηρέτησε ο κ. Τσεπκεντζής αντί να εμπιστευτεί τους επιστήμονες της πόλης, όπως ο ίδιος προτείνει, έφερε την ομάδα της κας Σουόρτζ από το εξωτερικό για να σχεδιάσει το μέλλον μας… 

Η ανάθεση των 250.000€, που τα αποτελέσματά της βρίσκονται σε ένα κουτί με μακέτες, αποτελεί μνημείο ντροπής και κακοδιαχείρισης. Ας είναι λοιπόν προσεκτικός ο κ. Τσεπκεντζής διότι το «ένδοξο» παρελθόν της παράταξης, που έχει υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος, δεν του επιτρέπει να αναφέρεται στην τοπική αγορά και τις απευθείας αναθέσεις.

08/5/2023