''ΒΟΥΛΙΑΞΕ'' Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙ Η Ε.Ε ΣΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ…

2025-07-08

Οικονομικά ανταλλάγματα δίνει η ΕΕ στον Χαφτάρ για «camp» μεταναστών στη Λιβύη

Η αποστολή Πλεύρη στη Λιβύη και η εκρηκτική άνοδος των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και τη Νότια Ευρώπη.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει μέρα με την ημέρα η κατακόρυφη αύξηση της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο, με τις τοπικές Αρχές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις ορδές μεταναστών που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά.

Στην Αθήνα αλλά και την ΕΕ, κυρίως στις χώρες του Νότου, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» και με καθυστέρηση, είναι αλήθεια, γίνεται προσπάθεια συντονισμού των προσπαθειών για την ανακοπή της μαζικής απόβασης αφρικανών στις ακτές της Νότιας Κρήτης.

Σήμερα, μεταβαίνουν στη Λιβύη ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θ. Πλεύρης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης κ. Μπρούνερ και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξουν να δελεάσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης με οικονομικά και άλλα κίνητρα, προκειμένου να μπει φραγμός στα μεταναστευτικά ρεύματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο η Αθήνα όσο όμως και η ΕΕ εκτιμά ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Χαφτάρ, είναι τα χρήματα. Και αν τον διαβεβαιώσουν ότι θα τον στηρίξουν οικονομικά, τότε θα του ζητηθεί να δεσμευτεί ότι σε αντάλλαγμα, θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός camp στη Λιβύη για την υποδοχή των Αφρικανών μεταναστών. Σε πρώτη, τουλάχιστον φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, είχε αποστείλει επιστολή προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε ότι οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη.

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης στο νησί, τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και η επίτροπος για θέματα Μεσογείου, Ντουμπράβκα Σουίτσα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το θέμα αυτό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Γ. Γεραπετρίτης, την Κυριακή είχε συνάντηση στη Βεγγάζη με τον στρατηγό Χαφτάρ. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της αν οι δύο άνδρες συζήτησαν και το μεταναστευτικό, και αν τί συμφωνήθηκε.

Η Αθήνα, πάντως, στέλνει ήδη το μήνυμα ότι «αν χρειαστεί, θα αναλάβει άλλου είδους μέτρα», υπονοώντας ότι θα σκληρύνει κατακόρυφα τη στάση της χώρας έναντι των Αφρικανών μεταναστών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα προβλέπει αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κύπρο που έχει μεταβάλει τη στάση της απέναντι στα αιτήματα για άσυλο από Σύρους πολίτες, καθώς εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συντρέχουν πλέον επαρκείς λόγοι για τη διατήρηση του προσφυγικού καθεστώτος.

Άπαντες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπάρχει σημαντική ανακοπή των μεταναστευτικών ρευμάτων, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι μόνο την Κυριακή (6/7) αποβιβάστηκαν από τα παράλια της Λιβύης 959 άτομα.

Από την αρχή του 2025, οι αφίξεις ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα.

08-7-2025/09:04