ΤΟ ΣΤΕ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΩΝ 300,00 ΕΥΡΩ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟ-ΙΟΥ...

2021-02-12

Σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ κρίνονται τα πρόστιμα των 300 ευρώ λόγω παραβίασης των μέτρων του κορονοϊού.

Στον «πάγο» μπαίνουν όλες οι υποθέσεις επιβολής προστίμων 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει για τη συνταγματικότητα και νομιμότητά τους."Παγώνουν" όλες οι υποθέσεις προστίμων των 300 ευρώ που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου, για όσους πολίτες έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να τα ακυρώσουν, μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ θα αποφασίσει με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης για την συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει 46 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή πρόστιμα που κόπηκαν κατά την πορεία του Πολυτεχνείου, ωστόσο το ΣτΕ θα αποφανθεί συνολικά για όλα τα εκκρεμή πρόστιμα, που κόπηκαν για παραβίαση των μέτρων περιορισμου της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, μελών συλλογικοτήτων, κ.λπ. και επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 πρόστιμα.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε:

1) Η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ., και

2) Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Τι λένε στην προσφυγή

Οι 46 προσφεύγοντες επικαλούνται ωστόσο:

α) το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,

γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,

δ) τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

ε) την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και

ζ) εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) η οποία, έκανε δεκτό το αίτημα των προσφευγόντων και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη.

Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.

Πηγή:https://www.dikastiko.gr/

12-02-2021/20:45