ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 13/3 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ...

2022-03-13

ΣΧΟΛΙΟ 1

H Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι κινητή γιορτή που σχετίζεται με την ημερομηνία του Πάσχα, πέφτει πάντα Κυριακή και είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα για τους Χριστιανούς και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας;

Είναι πάντα η πρώτη Κυριακή των νηστειών και την υπολογίζουμε 42 ημέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι στις 13 Μαρτίου.

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;

H Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για την χριστιανοσύνη και αυτήν την ημέρα τιμάμε την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο Βυζάντιο το 842 μ.Χ. Πρόκειται για μια ημερομηνία σταθμό για την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αποτελεί την αρχή του τέλους της μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, που δίχασε τους Χριστιανούς του Βυζαντίου για πολλά χρόνια.

Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε για να γιορτάζεται και να τιμάται η αναστήλωση των εικόνων και η επικράτηση της διάσωσης όλων των ιερών κειμηλίων της εκκλησίας. Από τότε καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς και τον κλήρο, η γιορτή της Ορθοδοξίας να τιμάται την Πρώτη Κυριακή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δηλαδή 42 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδους. Επομένως μιλάμε για μια περίοδο νηστείας από την οποία δεν εξαιρείται αυτή η ημέρα. Το τραπέζι μας λοιπόν θα πρέπει να έχει νηστίσιμα εδέσματα. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος. Από εκεί και πέρα κάποιοι τηρούν αυστηρή νηστεία και δεν καταναλώνουν ούτε λάδι ενώ άλλοι επιλέγουν απλά θαλασσινά ή λαδερά φαγητά.

13/3/2022

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2022-03-14 00:43

Μήνυμα:

Ευλογία και υγεία σε όλους να μας δίνει