ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ADAS, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ…

2024-04-18

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ''ADAS'' ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΧΡΟΝΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΘΩΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΠΛΕΣΚΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ (ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΛΟΥΤΡΩΝ-ΤΣΑΚΩΝ-ΠΕΛΛΑΣ).

Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε...

Εάν σκοπεύεις να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει υποχρεωτική την τοποθέτηση ADAS σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων από το 2022.

Τι είναι όμως τα συστήματα ADAS και τι παραπάνω προσφέρουν στην οδήγηση;

Το ADAS, με τη χρήση κάμερας και αισθητήρων, με μόλις μια μάτια, μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο και να αξιολογήσει αυτές τις πληροφορίες για να ενεργήσει ανάλογα. Η κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ ανιχνεύει από πεζούς και ποδηλάτες, μέχρι λωρίδες κυκλοφορίας και οδική σήμανση.

Ο αισθητήρας έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τηλεσκοπικά την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ περιμετρικοί ανιχνευτές, μετρούν τις αποστάσεις από τα υπόλοιπα οχήματα.

Ο βασικός ρόλος του ADAS είναι να βοηθά τους οδηγούς στην ενεργητική ασφάλεια. Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού -ADAS έχουν τη δυνατότητα να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο, ώστε να αποφύγει επαφή με άλλο όχημα, πεζό ή ποδηλάτη.

Επιπλέον, προσφέρουν σημαντική βοήθεια κατά την οδήγηση, παρέχοντας πληροφορίες όπως ενημέρωση για διερχόμενο όχημα από την «τυφλή γωνία», προειδοποίηση για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας και διατήρηση σταθερής ασφαλούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και πολλά ακόμη.

Τι σημαίνει Παραμετροποίηση ADAS;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα, οι κάμερες και οι αισθητήρες των ADAS βρίσκονται στο παρμπρίζ. Σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ, όπου απαιτείται η αντικατάστασή του, τα συστήματα αφαιρούνται από τη θέση τους και επανατοποθετούνται στο νέο κρύσταλλο.

Μόλις εγκατασταθούν, κρίνεται αναγκαίο να βαθμονομηθούν εκ νέου, για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με τη μέγιστη ακρίβεια και παρέχουν τις σωστές πληροφορίες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται παραμετροποίηση ADAS.

Για την παραμετροποίηση ADAS, γίνεται χρήση ειδικών πινάκων βαθμονόμησης και εργαλείων χειρός που συνδέονται με τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου. Με τη χρήση ειδικών εξαρτημάτων που τοποθετούνται στους μπροστά και πίσω τροχούς του αυτοκινήτου, η κάμερα διαβάζει τις πληροφορίες του περιβάλλοντος και ρυθμίζει τη λειτουργίας της.

Με αυτήν την προηγμένη τεχνολογία, οι αυτοκινητιστές μπορούν να απολαύσουν και πάλι όλα τα ανέπαφα χαρακτηριστικά που τους προσφέρει το αυτοκίνητό τους αμέσως μετά την αντικατάσταση του παρμπρίζ.

ΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ''ADAS'' ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΧΡΟΝΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΘΩΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΠΛΕΣΚΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ (ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΛΟΥΤΡΩΝ-ΤΣΑΚΩΝ-ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΛ: 2384024912 & 6972252970).

18/4/2024