ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΛ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!- ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ ΑΠΟ ΤΟ 2035...

2022-06-10

Με ταχείς ρυθμούς ανοίγει στην Ευρώπη ο δρόμος για την «πράσινη» στροφή και στα αυτοκίνητα. Η πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035 στηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της πρότασης για επιτάχυνση της στροφής της Ευρώπης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Και αυτό διότι οι προσπάθειες ορισμένων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποδυναμώσουν τον στόχο για μείωση του CO2 σε 90% έως το 2035 απορρίφθηκαν.

Βεβαίως, ο εν λόγω νόμος δεν είναι οριστικός, αφού πλέον το «μπαλάκι» πάει στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα κληθούν να διαπραγματευθούν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο βασικός πυλώνας της πρότασης της ΕΕ

Βασικός πυλώνας των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των καθαρών εκπομπών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% έως το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 - στόχος που απαιτεί ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών από τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις θέσεις τους σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες για την αναθεώρηση των προτύπων επιδόσεων όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά με 339 ψήφους υπέρ, 249 ψήφους κατά και 24 αποχές.

Με το εγκριθέν κείμενο, το οποίο ορίζει τις θέσεις του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για επίτευξη μηδενικών εκπομπών στις οδικές μεταφορές έως το 2035.

Ο στόχος αφορά το σύνολο του στόλου οχημάτων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών που θα παράγονται από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 100% σε σύγκριση με το 2021.

Οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για το 2030 θα καθοριστούν στο 55% για τα αυτοκίνητα και στο 50% για τα ημιφορτηγά.

Οι βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, η οποία περιλαμβάνει μείωση κατά 100% των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα έως το 2035.

Με απλά λόγια, καθιστά αδύνατη την πώληση οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ) στην ΕΕ από το 2035 και έπειτα.

Το «μπαλάκι» στις χώρες της ΕΕ για διαπραγματεύσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και την οριστικοποίηση του νόμου

Πάντως, ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι οριστικός.

Και αυτό διότι η ψηφοφορία της Τετάρτης επιβεβαιώνει μεν τη θέση του Κοινοβουλίου για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ για τον τελικό νόμο, αλλά μένει να ενθαρρυνθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, με τη βοήθεια ενός άλλου νόμου της ΕΕ που θα απαιτεί από τις χώρες να εγκαταστήσουν εκατομμύρια φορτιστές οχημάτων.

Ο εισηγητής Jan Huitema (Renew, Ολλανδία) δήλωσε: «Η φιλόδοξη αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Με τα πρότυπα αυτά δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία και ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Επιπλέον, η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές. 

Είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και τον στόχο του 100% για το 2035, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

Στις 14 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55%, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 για νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Η πρόταση αποσκοπεί να συμβάλει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050, να αποφέρει οφέλη στους πολίτες (βελτίωση της ποιότητας του αέρα, εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος για την ιδιοκτησία ενός οχήματος) μέσω της ευρύτερης ανάπτυξης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, καθώς και να τονώσει την καινοτομία στις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

10/6/2022