ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΘΩΜΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ (07/6)ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ…

2023-06-08

Συνεδρίασε χθες Τετάρτη 07/6/2023 το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, όπου μεταξύ άλλων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Θωμάς, έθεσε τα παρακάτω θέματα:

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Έδεσσα, η αποκατάσταση της λίμνης του Κάτω Γραμματικού, οι ασφαλτοστρώσεις στην Άρνισσα και η επέκταση των νεκροταφείων της πόλης (Παρεμβάσεις στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7.6.2023)

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη 7 Ιουνίου) αρχικά αναφέρθηκα στη διαρροή που υπάρχει στη λίμνη της κοινότητας του Κάτω Γραμματικού, όπου έχει διαπιστωθεί καταστροφή στην μεμβράνη κατασκευής της με αποτέλεσμα να χάνεται το πολύτιμο νερό της που αποτελεί πηγή άρδευσης για τα κτήματα των παραγωγών του χωριού.

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό σημειώθηκε και συνεχίζει να υφίσταται από τις αρχές του χρόνου περίπου. Ο κ. Δήμαρχος μου απάντησε ότι έχει γνώση του θέματος και σύμφωνα με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ψηφίσαμε ομόφωνα χθες, υπάρχει εγγραφή ποσού με τίτλο «Εργασίες μόνωσης δεξαμενής Κ. Γραμματικού» ποσού 2.800 ευρώ και σύντομα πλέον θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση του προβλήματος.

Επιπλέον, μετέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών λόγω της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνεπειών των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη μας. Ειδικότερα, στο κέντρο της Έδεσσας και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Ελευθερίας δεν μπορούσε να απορροφηθεί το νερό από τα φρεάτια, καθώς και στην περιοχή των κοιμητηρίων αλλά και μπροστά στο Δημαρχείο.

Το ίδιο συνέβη και σε αρκετές γειτονιές μέσα στην πόλη με τα φρεάτια στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι βουλωμένα. Ζήτησα λοιπόν να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα από την Δημοτική Αρχή και να προβεί η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Ε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ε μου ανέφερε ότι το πλημμυρικό φαινόμενο ήταν μικρότερο από την προηγούμενη φορά και ότι τα φρεάτια ήταν καθαρά. (Την απάντησή του την θέτω στην κρίση των συνδημοτών μας που έζησαν το έντονο πρόβλημα).

Όσον αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα κοιμητήρια, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η δίοδος του νερού από την περιοχή των σφαγείων αφού το συγκεκριμένο σημείο φράζει από φερτά υλικά. Θεωρώ ότι θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα και με την απαιτούμενη πρόβλεψη-πρόληψη με υποδομές καθώς έχουμε να κάνουμε με τις περιουσίες των πολιτών και θα πρέπει ενδεχομένως να προβούμε σε πιο εκτεταμένες ανακατασκευές.

 Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον αυτό το φυσικό φαινόμενο θα ενταθεί ίσως με ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμη, ζήτησα από την διοίκηση να προβεί σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις μέσα στη κοινότητα της Άρνισσας καθώς πάρα πολύ δρόμοι -λόγω και διαφόρων εργασιών που γίνονται- είναι κατεστραμμένοι και η άσφαλτος χρήζει αντικατάστασης. Ο κ. Δήμαρχος μου απάντησε ότι για το λόγο αυτό συνολικά θα δημοπρατηθεί έργο ύψους 180.000 ευρώ περίπου και για της δύο δημοτικές ενότητες Έδεσσας & Βεγορίτιδας.

Τέλος, αναφέρθηκα για άλλη μια φορά στη απόφαση που είχαμε λάβει πριν από δύο χρόνια περίπου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την επέκταση των νεκροταφείων της πόλης μας. Ο προηγούμενος Δήμαρχος, σημειώνω, ότι σε παλαιότερη αντίστοιχη ερώτησή μου, είχε αναφέρει ότι υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα.

Δυστυχώς, για το θέμα αυτό δεν έλαβα κάποια απάντηση στην χθεσινή συνεδρίαση καθώς ο νέος Δήμαρχος δεν είχε γνώση του ζητήματος τονίζοντας ότι θα ζητήσει ενημέρωση για το θέμα αυτό και θα απαντήσει σχετικά στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

08/6/2023