ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ: ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ!!

2022-06-08

Το ενδεχόμενη η Τουρκία να υποκινήσει απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο μελετούν οι ελληνικές αρχές και καταστρώνουν σχέδια αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι επιτελείς σε Αστυνομία και Λιμενικό εκτιμούν ότι όσο παραμένει η ένταση στα ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα μπορεί να επαναλάβει το σκηνικό της Άνοιξης του 2020, οπότε ετοιμάζονται αναλόγως.

Η ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αστυνομικές αρχές στον Έβρο επικαιροποιούν το σχέδιο έκτακτης αντίδρασης που έχουν ετοιμάσει από πέρσι και που προβλέπει τρία επίπεδα αντίδρασης, ανάλογα με την πίεση κατά μήκος της συνοριογραμμής.

 Στο πρώτο επίπεδο, στην αστυνόμευση των συνόρων από προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης. Το πρώτο επίπεδο είναι τώρα σε εφαρμογή. Την τρέχουσα περίοδο καταγράφεται αύξηση 20% της μεταναστευτικής πίεσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο δεύτερο επίπεδο, αν δηλαδή αυξηθεί ακόμα περισσότερο η μεταναστευτική πίεση, προβλέπει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του Έβρου με προσωπικό από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης προβλέπεται να ενεργοποιηθούν αστυνομικοί από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το σχέδιο είναι έτσι καταστρωμένο ώστε κάθε αστυνομικός να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η αποστολή του σε περίπτωση επιδείνωσης της έντασης στα σύνορα. Ό,τι ισχύει για την σταδιακή ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ισχύει και για τη χρήση των τεχνικών μέσων.

 Στα επίπεδα 2 και 3 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, προβλέπεται η μετακίνηση από την Αθήνα στον Έβρο των ειδικών μηχανημάτων καταιονισμού (υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ.), που είχαν χρησιμοποιηθεί και στα επεισόδια του 2020. Θα ενισχυθούν επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιπλέον όσων βρίσκονται ήδη στη διάθεση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μεταφέρονται δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης από τις κεντρικές αποθήκες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υπηρεσίες του Έβρου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για προμήθεια επιπλέον υλικού. Την άνοιξη του 2020, εξάλλου, οι αποθήκες υλικού της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αδειάσει και είχε χρειαστεί η προμήθεια χημικών με διαδικασίες κατεπείγοντος από τη μακρινή Βραζιλία.

Το Λιμενικό

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ. έχουν πληροφορίες ότι συγκεντρώνονται μετανάστες στις τουρκικές ακτές κοντά στο Τσεσμέ. Οι πληροφορίες αναφέρουν 400-500 άτομα. Στο Λιμενικό θεωρούν πιθανό ότι τις προσεχείς ημέρες οι μετανάστες θα επιβιβαστούν σε ιστιοπλοϊκά σκάφη με προορισμό την Ιταλία. 

Εδώ σημαντικό ρόλο έχει ο καιρός, οπότε εκτιμάται ότι η επιχείρηση θα αρχίσει όταν κοπάσουν οι άνεμοι στο Αιγαίο. Οι Λιμενικοί δηλαδή περιμένουν ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενου που είδαμε πριν από μερικές ημέρες, όταν πέντε ιστιοπλοϊκά είχαν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.

Προληπτικά το Λιμενικό έχει αυξήσει τις περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ θέμα ημερών θεωρείται η ενεργοποίηση ενός μισθωμένου ισραηλινού drone με έδρα το αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Έχει αυτονομία πολλών χιλιομέτρων και θα περιπολεί κατά μήκος της οριογραμμής στο Νότιο Αιγαίο.

Πηγή: www.enikos.gr/