ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/6!!-ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ…

2021-06-07

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Συνδικαλιστική παράταξη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΕΛΛΑΣ

«Οκτάωρη εργασία είναι μπαναλιτέ και κάθε υπερωρία θα είναι απληρωτέ»

Μιθριδάτης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο ανεπάγγελτος Υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δικαίως χαρακτηρίστηκε «τερατούργημα» από πλήθος συνδικάτων και σωματείων, καθώς, εάν ψηφιστεί, θα αποτελέσει αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου, που διαμορφώνει συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικά οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

 • Κατάργηση του 8ώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται, αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας - με το πρόσχημα της προστασίας του εργαζομένου - νομιμοποιεί παραπέρα το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
 • Αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.
 • Το διάλλειμα των εργαζομένων δεν θα αποτελεί χρόνο εργασίας.
 • Καταργείται η αργία της Κυριακής σε μια σειρά νέων κλάδων.
 • Καταργείται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα αφήσει την εργοδοτική ασυδοσία τελείως ανεξέλεγκτη.
 • Δίνει νέες διευκολύνσεις στις απολύσεις. Ο εργοδότης μπορεί να μην επαναπροσλάβει εργαζόμενο που κρίθηκε παράνομη η απόλυσή του, δίνοντάς του επιπλέον 3 μηνιάτικα.
 • Υπονομεύονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών.
 • Μονιμοποιείται και επεκτείνεται η τηλεργασία, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
 • Δίνει συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Υποχρεώνει σε ηλεκτρονικό φακέλωμα τα σωματεία. Χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα την απεργιακή περιφρούρηση. Δημιουργεί απεργοσπαστικό μηχανισμό αυξάνοντας το προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό έως και 40% που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Επιβάλλει στα σωματεία την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
 • Υποχρεώνει τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις στο Δημόσιο να υποβάλλουν αίτηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) πριν την κήρυξη απεργίας και όσο διαρκεί ο «διάλογος» αναστέλλεται η απεργία. Περιορίζεται το δικαίωμα κήρυξης απεργίας αλληλεγγύης σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Απαγορεύει την εκ νέου κήρυξη απεργίας από ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο αν κριθεί «παράνομη» στα δικαστήρια.

Συν/σες, συν/λφοι, αν περάσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα θα δημιουργηθεί ένας νέος τύπος εργαζομένου - σκλάβου, που ζει για να δουλεύει, αποκλειστικά για τις ανάγκες του κέρδους των αφεντικών και όχι για την κάλυψη των άμεσα βιοτικών αναγκών του. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση. Δεν διαπραγματευόμαστε τις κατακτήσεις δεκαετιών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη στο σύνολό του.
 • Μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Άμεσα 35ωρο 5ήμερο. Σταθερή δουλειά για όλους.
 • Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
 • Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία.
 • Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ και

στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις των σωματείων,

στις 11:00, Πλατεία Δημαρχείου στα Γιαννιτσά και στις 12.00, στο Πάρκο των Μικρών Καταρρακτών στην Έδεσσα

Α΄Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης -Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη! (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ)-Συγκέντρωση στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών στην Έδεσσα την Πέμπτη 10 Ιούνη στις 12 μ.μ.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Οργάνωση και αγώνας για μόρφωση και για ζωή.

Για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν δούλοι στον 21ο αιώνα!

Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το αντεργατικό τερατούργημα, ικανοποιώντας και τα πιο τρελά όνειρα των μεγαλοεργοδοτών. Το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία και το κράτος για την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές μας, που τελειώνουν το σχολείο και θα βγουν στην παραγωγή!

Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα:

 • Καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η 10ωρη ή ακόμα και 12ωρη εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι και «διαθέσιμος» όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης. Αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των εργοδοτών, με σκοπό την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η λεγόμενη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, η οποία θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις, διαλύουν τις ζωές των εργαζομένων. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι καινούριες, είναι στρατηγική επιλογή όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του ΣΕΒ και της Ε.Ε. Στην εκπαίδευση, χρόνια τώρα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τσακίζουν κόκκαλα. Μόνο τη φετινή χρονιά, είχαμε πάνω από 52 χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους, όπου σε λίγες ημέρες θα απολυθούν. Η αύξηση του ωραρίου, το 2013 στους καθηγητές, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν. Η απόκρουση της επίθεσης είναι υπόθεση όλων μας.
 • Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Εξαφανίζεται στην πράξη η μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε εξαίρεση. Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αφήνει έξω ούτε τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία (εκπαιδευτικούς, οδηγούς, φύλακες, καθαρίστριες κ.λ.π.), ενώ ανοίγει «παράθυρο» και για τα δημόσια σχολεία με τους εργαζόμενους για τη συντήρησή τους (κτηριακά, συστημάτων πληροφορικής κ.λ.π.).
 • Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου. Μια γερή δόση πήραμε οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της καραντίνας με την τηλεκπαίδευση, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει εκτός πανδημίας σε κάθε «έκτακτη περίπτωση» που προκύπτει.
 • Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους (από 60% στο 40%). Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις, αντί για νέες θέσεις εργασίας, να ξεζουμίζουν με υπερεκμετάλλευση τους εργαζόμενους, την ώρα που τα παιδιά μας θα σέρνονται στις στρατιές των ανέργων.
 • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζονται οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν σε δήθεν "ανεξάρτητες αρχές", αφήνοντας την εργοδοσία να σμπαραλιάζει ελεύθερη τα πάντα.
 • Απελευθερώνονται στην πράξη οι απολύσεις των εργαζομένων. Ακόμα και σε περίπτωση που μία απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο με αποζημίωση τριών μισθών. Ταυτόχρονα, καταργείται κάθε προστατευτική διάταξη απόλυσης των συνδικαλιστών, δίνοντας έτσι το σύνθημα να οργιάσει η εργοδοσία με εκβιασμούς και απειλές απέναντι στα σωματεία και σε όποιον τολμήσει να διεκδικήσει έστω και το παραμικρό ζήτημα.
 • Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος των εκμεταλλευτών απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και γίνεται υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων. Η υποκρισία τους σπάει κόκκαλα, αφού την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν τη δυνατότητα στα δοτά και νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Εκπαίδευση, που έχουν την ψήφο του 5% των εκπαιδευτικών, να αποφασίζουν για πολύ σοβαρά ζητήματα, μας λένε ότι δήθεν νοιάζονται για την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων! Ουσιαστικά, επιδιώκουν να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο, να καταστήσουν «παράνομη» κάθε συλλογική διαδικασία. Απαγορεύεται στην πράξη η απεργία σε μια σειρά χώρους (υγεία, ενέργεια, μεταφορές, δήμους κ.α.). Προβλέπεται σε ημέρα απεργίας να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απεργία, δηλαδή, μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη». Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η οποία μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα.
 • Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες. Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων. Κι έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η άμεση παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.
 • Δεν ξεχνάμε ότι, το πρώτο πείραμα παρέμβασης στη συνδικαλιστική ζωή και δράση, προσπάθησαν να το επιβάλλουν στον δικό μας κλάδο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιά, την οποία και απορρίψαμε συντριπτικά.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά και το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε στην νέα γενιά, σε όλους του μαθητές μας, ιδιαίτερα στους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Λυκείων, στην αυριανή βάρδια των εργαζομένων, το εφιαλτικό μέλλον που τους ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Μαζί με τους μαθητές μας, με όλους τους εργαζόμενους να μπούμε φραγμός για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που σμπαραλιάζουν τις ζωές μας.

Η κυβέρνηση, αντί να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα, να πάρει εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μέτρα για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο γνωστικό και κοινωνικό - ψυχικό πεδίο των μαθητών μας.

Όλοι στην μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα! Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού και εναλλάξ τσάκισαν τα δικαιώματά μας.

Οι δυνατότητες της εποχής μας, η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγής, μπορούν να εξασφαλίσουν για το λαό καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους ζωής. Αντίθετα, σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου και γυρνάμε πολλές δεκαετίες πίσω στο όνομα της «ανάπτυξης», της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των λίγων.

Τώρα είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:

 • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Μαζικούς - μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
 • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.
 • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

Συντονίζουμε τα αγωνιστικά μας βήματα με όλα τα σωματεία, με τους γονείς και τους μαθητές:

 • Καταδικάζουμε το αντεργατικό ν/σ και συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Πέμπτη στις 10 Ιούνη 2021, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η ΟΛΜΕ ώστε να μην ψηφιστεί αν η κυβέρνηση τολμήσει να το φέρει στη Βουλή και απεργιακή κλιμάκωση για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα.
 • Καλούμε σε κοινή δράση το ΝΤ Πέλλας της ΑΔΕΣΥ, καθώς και τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Πέλλα.
 • Προχωράμε σε συγκέντρωση στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών στην Έδεσσα την Πέμπτη 10 Ιούνη στις 12 μ.μ., ενημερώνοντας και αποκαλύπτοντας σε γονείς, μαθητές και συμπολίτες το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, στον μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Παπαντωνίου Χρυσή Τραπεζανίδης Γιώργος

07-6-2021/10:05