ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ-''ΤΡΑΒΑΕΙ'' ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Η ΛΙΒΥΗ...

2022-11-17

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης καθώς εξελίχθηκε ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και ο απεσταλμένος Νίκος Μελέτης, η συνεννόηση που είχε γίνει το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκτός από την Βεγγάζη θα μετέβαινε και στην Τρίπολη.

Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμική ιδιότητα δηλαδή, τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μωχάμεντ Μένφι. Φτάνοντας το πρωί όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης έγινε ξεκάθαρη απόπειρα να παγιδευτεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καθώς αντί του Μωχάμεντ Μένφι τον περίμενε η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η ελληνική πλευρά διαμαρτυρήθηκε και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. Ακολούθησε μεγάλη καθυστέρηση με την ελληνική αντιπροσωπεία να περιμένει για πάνω από μια ώρα μέσα στο αεροσκάφος και τελικά αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη και να κατευθυνθούν στην Βεγγάζη.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «foul play», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη - Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Δεν σταματά να προκαλεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε και εξαιτίας του οποίου ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Το "περίεργο" παιχνίδι της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης όχι μόνο απείλησε με "διπλωματικά μέτρα" αλλά φαίνεται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία, με την οποία άλλωστε έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για την απόφασή του να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα! Η τελευταία εξέλιξη, δε, έγινε γνωστή μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μέσω... Τουρκίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude έκανε γνωστό ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα αποφασίστηκε να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. «Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό», σημείωσε!

Το περίεργο "παιχνίδι" της Νάιλα Μανγκούς

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε λίγο αφού το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τρίπολη. Καθώς η πρωτεύουσα της Λιβύης δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι να τον συναντήσει, δέχτηκε με μια προϋπόθεση: ότι θα συναντούσε μόνο εκείνον.

Όταν, όμως, έφτασε στην Τρίπολη, ενημερώθηκε ότι στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να κατέβει από το αεροπλάνο αν πρώτα δεν έφευγε από το αεροδρόμιο η Νάιλα Μανγκούς, όπως μετέδωσε το OPEN. Αλλά εκείνη, αρνήθηκε. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση της Λίβυας ΥΠΕΞ να πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Νίκο Δένδια προκάλεσε δυσαρέσκεια και στον Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΡΤ της είχε ζητήσει να μην βρεθεί στο αεροδρόμιο κι εκείνη τον παράκουσε, προκαλώντας το διπλωματικό επεισόδιο!

Ύστερα από σχεδόν 1.30 ώρα διαπραγματεύσεων και ενώ το ελληνικό αεροσκάφος δεν είχε καν... κατεβάσει τη σκάλα του για την αποβίβαση του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για απογείωση με προορισμό τη Βεγγάζη. Αλλά η Τρίπολη του επεφύλασσε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη: έκλεισε τον εναέριο χώρο της και ανάγκασε το κυβερνητικό αεροπλάνο να μπει στο FIR Μάλτας για να φτάσει στην ανατολική Λιβύη!

17/11/2022