ΣΚΥΔΡΑ: ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΚΥΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ...

2021-07-13

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Σκύδρας στην κινητοποίηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Δήμος Σκύδρας, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ενεργειών του, μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και με βάση αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, σας προσκαλεί στην κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σκοπό την αποτροπή της απόφασης για την παύση λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο της Σκύδρας.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Σκύδρας, την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00΄, και θα τηρηθούν όλα τ΄ αναγκαία μέτρα ασφάλειας και προστασίας από την υγειονομική κρίση.

Απευθύνουμε, λοιπόν, ανοιχτή πρόσκληση και καλούμε τους Βουλευτές μας, όλες τις αρχές του τόπου, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διατρανώσουμε την αντίδραση και την αντίθεσή μας στην αιφνιδιαστική, άτοπη κι αντιαναπτυξιακή κίνηση για την παύση της λειτουργίας του μοναδικού, πλέον, τραπεζικού καταστήματος στο Δήμο μας.

Λέμε όχι σε κάθε ενέργεια υποβάθμισης και υποτίμησης του Δήμου και της κοινωνίας μας.

Λέμε όχι στα τετελεσμένα και σ΄ όσα γίνονται για το «καλό μας» για εμάς, χωρίς εμάς.

Η σύγχρονη τεχνολογία και η ψηφιακή εξυπηρέτηση δεν μπορεί να είναι άλλοθι και πανάκεια. Δεν μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι!

Το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς τ΄οποίο, σημειωτέον, συνενώθηκε με το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας κι έχει αυξημένες ευθύνες έναντι του αγροτικού κι εμποροβιομηχανικού κόσμου, πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τη λειτουργία του στην έδρα του δυναμικού Δήμου μας.

Καλούμε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της κοινωνικής, οικονομικής, χωρικής συνοχής και της εταιρικής υπευθυνότητας, να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της για το κλείσιμο του καταστήματος κι έστω και την τελευταία στιγμή να επανεξετάσει και ν΄ανακαλέσει την απόφασή της ώστε το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει τη λειτουργία του εξυπηρετώντας καλύτερα με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.

Όλοι, λοιπόν, να δηλώσουμε δυναμικά το «παρών» στο προσκλητήριο του Δήμου μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα τη λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής (αρ.πρωτ.6994/12-7-2021) έχει ως εξής:

Επιτρέψτε μου να επικοινωνήσω μαζί σας, μέσω της παρούσας επιστολής, με αφορμή και λόγο την αιφνιδιαστική, άτοπη κι απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να παύσει τη λειτουργία του καταστήματός της στην πόλη της Σκύδρας, που είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Όπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διευκρινήσεις κι επεξηγήσεις, πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά άμεσα στο κλείσιμο εξήντα τεσσάρων καταστημάτων της σ΄όλη τη χώρα. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό και φλέγον ζήτημα που αφορά επομένως όχι μόνον το Δήμο και την κοινωνία της Σκύδρας αλλά κι άλλους Δήμους και περιοχές της χώρας μας στις οποίες δυστυχώς, μετά την απομάκρυνση της Τράπεζας Πειραιώς δεν θα λειτουργεί κανένα τραπεζικό κατάστημα με ό,τι δυσμενές για τους πολίτες και την κοινωνία συνεπάγεται κι ακολουθεί.

Οι αντιδράσεις και η αντίθεσή μας απέναντι στη μεγάλη αυτή αδικία που δρομολογήθηκε σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής ήταν άμεσες: ως Δημοτική Αρχή είχαμε συνεχείς επικοινωνίες κι επαφές με Υπουργεία, την Τράπεζα Ελλάδας, τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, προχωρήσαμε στην έκδοση και στην αποστολή αρμοδίως σχετικού ψηφίσματος κ.ά.

 Όπως αντιλαμβάνεστε και θα συμμερίζεστε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η αγανάκτηση, η αναστάτωση, η οργή και η δυσφορία όλων μας είναι απολύτως δικαιολογημένες μπροστά στην περιφρόνηση, στην ανισότητα εξυπηρέτησης και στην υποβάθμιση του Δήμου και των ανθρώπων μας και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε επίσης την κατάσταση την οποία καλούνται ν΄αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους.

Διότι, στην περίπτωση που παύσει η λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Σκύδρα, που όπως υπογράμμισα είναι το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα που απέμεινε στο Δήμο μας, τότε πολλοί συμπολίτες μας, επειδή αρκετές συναλλαγές κι εξυπηρετήσεις για διάφορους λόγους θα πρέπει να γίνονται στην τράπεζα...

... θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων για να εξυπηρετηθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, σε δαπάνες και στην ασφάλεια μετακίνησης και μάλιστα με την πιθανότητα λόγω χρόνου, υπερσυγκέντρωσης πελατών και υγειονομικής κρίσης να μην εξυπηρετηθούν τελικά. 

Η σύγχρονη τεχνολογία δεν είναι πολλές φορές, ειδικά στους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών ούτε οικεία , ούτε προσβάσιμη και μάλιστα αρκετές φορές η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δεν είναι επαρκής και διαθέσιμη.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, απέναντι σ΄αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη που υποτιμά και περιφρονεί την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα το σύνολο της κοινωνίας μας επιτρέψτε μου, να ζητήσω να πάρει θέση το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο, να ζητήσω την παρέμβαση και την υποστήριξή σας προκειμένου ν΄αποτραπεί και ν΄αλλάξει η απόφαση για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα πράγμα που θα είναι δυσάρεστο και τροχοπέδη στη γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου μας αλλά και για όλους εκείνους τους Δήμους της χώρας στους οποίους δεν θα λειτουργεί, επαναλαμβάνω, κανένα τραπεζικό κατάστημα. 

Το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς είναι πλέον το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα που λειτουργεί στο Δήμο μας, μέχρι τώρα, μετά τη διαδοχική αποχώρηση της EurobanK, της Alpha BanK και της Εθνικής Τράπεζας.

Για την ενημέρωσή σας θέτω υπόψη σας τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν το Δήμο μας: Ο Δήμος Σκύδρας είναι ένας δυναμικός Δήμος με είκοσι μία Κοινότητες - Οικισμούς, με πληθυσμό 21.000 κατοίκους κι ένα ευλογημένο και πλούσιο ανάγλυφο. Είναι το αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκοινωνιακό σταυροδρόμι στην Κεντρικοδυτική Μακεδονία.

 Διαθέτει ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σ΄όλους τους τομείς της κοινωνικής κι οικονομικής ζωής μαζί μ΄ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ βρίσκεται το Τελωνείο Σκύδρας, το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και το γειτονικό Νομό Ημαθίας, ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ». Εδώ βρίσκονται οι έξι μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων - ειδικά ροδακίνου - και πολλές βιοτεχνίες απασχολώντας στο σύνολό τους χιλιάδες εργαζομένους. 

Η Σκύδρα είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο αυτών των προϊόντων στη χώρα μας. Σ΄έναν τέτοιο δυναμικό Δήμο, όπως καταλαβαίνετε - κι όπως το έχουμε τονίσει σ΄όλους τους αρμόδιους προφορικά κι εγγράφως - δε νοείται να μη λειτουργεί έστω ένα τραπεζικό κατάστημα. 

Μάλιστα, η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε αυξημένες ευθύνες για την Πειραιώς απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής που είναι κατά βάση αγροτικός και σ΄αυτόν στηρίζονται κι άλλοι τομείς της οικονομίας μας.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας συναποστέλλω την με αριθ.88/7-6-2021ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου με θέμα «Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας σχετικά με τη φημολογία για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα», όπου αναπτύσσονται αναλυτικότερα οι λόγοι για τη διατήρηση και την παραμονή του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο της Σκύδρας.

Είναι αυτονόητο κ. Πρόεδρε ότι η αποκέντρωση, η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η κοινωνική, οικονομική και χωρική συνοχή δεν προάγονται και δεν επιτυγχάνονται με τη λήψη μέτρων όπως αυτό της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς που δεν αφουγκράζονται και δεν λαμβάνουν υπόψη τους την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε μετά τα τόσα σας προανέφερα και παρουσίασα πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και θ΄ανταποκριθείτε άμεσα προχωρώντας σ΄ενέργειες που θα δυναμώσουν το αίτημά μας για την ανάκληση της απόφασης και τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο μας και στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας.

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

13-7-2021/14:08

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2021-07-13 16:59

Το Όνομά σας:

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Μήνυμα:

Κυρία Δήμαρχε είναι πάρα πολύ αργά για ενέργειες. Σας λέγαμε από το χειμώνα ότι πρέπει να κινηθούμε και εσείς δεν δείχνατε ενδιαφέρον. Από την περίοδο που έφυγε η EUROBANK εάν θυμόσαστε. Τώρα τρέξτε διότι ακούγεται ότι θα φύγει και ο Δήμος και υπεύθυνη θα είσαστε εσείς και όχι ο κοσμάκης που υποφέρει.