ΣΚΥΔΡΑ ΤΩΡΑ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

2021-04-20

Έβγαλαν τα τρακτέρ οι αγρότες του Δήμου Σκύδρας του Νομού Πέλλας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον παγετό που έπληξε τη Β. Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του Δήμου Σκύδρας, Παναγιώτης Πασάκης, τονίζει στο GRTimes ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με τους αγρότες να προχωρούν αύριο σε πορεία διαμαρτυρίας.

Γέμισαν τρακτέρ οι πλατείες των χωριών του Δήμου Σκύδρας, του Νομού Πέλλας, κατόπιν καλέσματος του αγροτικού συλλόγου, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της Β. Ελλάδας και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

Η σφοδρή κακοκαιρία που τάραξε την Β. Ελλάδα, με την θερμοκρασία να φτάνει και τους -5 βαθμούς Κελσίου στις 24, 25, 26 Μαρτίου, οδήγησε σε ανυπολόγιστες καταστροφές των καλλιεργειών ροδάκινων, κερασιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων, αχλαδιών και μήλων. Ταυτόχρονα, ζημιές έχουν υποστεί και τα αμπέλια, ενώ η κακοκαιρία στις 8 και στις 9 Απριλίου, ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Πληροφορίες του GRTimes αναφέρουν ότι 9 αγροτικοί σύλλογοι, της Πέλλας, της Ημαθίας και της Φλώρινας, συντονίζονται ώστε να προχωρήσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα σε οργανωμένες κινητοποιήσεις. Οι διαμαρτυρίες στον Νομό Πέλλας έχουν ξεκινήσει ήδη, με τον πρόεδρο του Συλλόγου να τονίζει στο GRTimes ότι οι αγρότες αύριο πρόκειται να προχωρήσουν και σε μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους.

"Αύριο είναι η συγκέντρωση στην Σκύδρα. Θα ξεκινήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στη Σκύρο, θα κατευθυνθούμε στο δημαρχείο Σκύρου όπου θα καταθέσουμε ψήφισμα και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Διοικητήριο στην Έδεσσα", αναφέρει ο πρόεδρος.

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, ζητούν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές τους, να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων, συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του ποσού ασφαλιζόμενης αξίας φυτικής παραγωγής και αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζητώντας να προσαρμοστεί άμεσα στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής.

"Δεν φτάνουν όλα αυτά, ήρθε και το χθεσινό χαλάζι και μας αποτελείωσε. Είναι απλό. Είμαστε ασφαλισμένοι και θέλουμε να αποζημιωθούμε. Το δικαιούμαστε", τονίζει κλείνοντας ο κ. Πασάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από κάλεσμα του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας, πρόκειται την Πέμπτη, στις 18:00 να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την μετέπειτα πορεία των κινητοποιήσεων.

Πηγή: https://www.grtimes.gr/

20-4-2021/11:45