ΣΚΥΔΡΑ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ...

2022-05-25

Ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της συμβολής του στην προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών διοργάνωσε σεμινάριο για τις Βασικές Πρώτες Βοήθειες - ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) « Η γνώση σώζει ζωές» σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1 Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στις βασικές Πρώτες Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.). Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε, τόσο το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση στο μέλλον όσο και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παρέλαβαν την αντίστοιχη βεβαίωση παρακολούθησης.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο χαιρετισμό - καλωσόρισμά της ευχαρίστησε αρχικά τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους. Σημείωσε ότι ο Δήμος Σκύδρας έχει στις υψηλές του προτεραιότητες τα θέματα της δημόσιας υγείας, της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών. 

Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος Σκύδρας είναι μέλος, εδώ και πολλά χρόνια, του Ελληνικό Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κι έχει συστήσει το αντίστοιχο ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου διοργανώνει και υλοποιεί ανάλογες δράσεις κι εκδηλώσεις, όπως η σημερινή για τις Πρώτες Βοήθειες - ΚΑΡ.Π.Α.

Φέτος, μετά τη μερική άρση των μέτρων το σεμινάριο πραγματοποιείται δια ζώσης, ενώ πέρσι είχε υλοποιηθεί διαδικτυακά.

Η Δήμαρχος υπογράμμισε την κυριολεκτικά ζωτική σημασία της καλής γνώσης των Πρώτων Βοηθειών ώστε να μπορεί ο καθένας να τις προσφέρει, όποτε χρειαστεί. Επίσης η Δήμαρχος σημείωσε ότι με την ιδιότητά του μέλους της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είχε προτείνει, ανάμεσα στ ΄άλλα, την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Παιδείας για την ένταξη της διδασκαλίας των Πρώτων Βοηθειών - ΚΑΡ.Π.Α. στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν προταθεί κι απευθείας από τη Δημοτική Αρχή.

Η Δήμαρχος Σκύδρας, ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά για τη συνεχιζόμενη αγαστή συνεργασία τον Πρόεδρο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργο Πατούλη Περιφερειάρχη Αττικής. Επίσης, την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων, την υπεύθυνη και συντονίστρια της διοργάνωσης Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωάννα Βέργου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνηκών Υπηρεσιών Γιώργο Χρυσαφίδη, με τ΄αρμόδια στελέχη του Δήμου Σκύδρας κι όλους τους συμμετέχοντες, ευχόμενη παράλληλα υγεία και κάθε καλό για τη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό μέλημα του Δικτύου. Σε συνεργασία με το Δήμο Σκύδρας και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων «ΕΔΟΚ», δίνουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή.

 Συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 Δράσεις σε ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου. Εντός του 2021, έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 1868 Δημότες της χώρας μέσα από 19 διαδικτυακά μαθήματα σε 18 Δήμους της χώρας, καθώς και 5 δια ζώσης μαθήματα σε αντίστοιχα 5 Δήμους. Αυτό μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε και να οργανώνουμε δράσεις προληπτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών».

Ως Δήμος Σκύδρας υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι: η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση και παροχή πρώτης βοήθειας, όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση, μπορούν να σώσουν ζωές. Κι αυτές οι ζωές είναι οι ζωές όλων μας!

25/5/2022