ΣΚΥΔΡΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ... ΤΡΑΠΕΖΙ!!

2023-03-06

Ρεπορτάζ By Sakis

Τα παρακάτω συναφή περιστατικά έλαβαν χώρα διαδοχικά χθες Κυριακή 05/3/2023 μεσημέρι, σε γνωστό κατάστημα εστίασης στην πόλη της Σκύδρας.

Ειδικότερα, λίγο μετά το μεσημέρι κατέφθασαν στην παραπάνω ταβέρνα 5 άτομα τα οποία είχαν μαζί τους και ένα μικρό τετράποδο-σκυλάκι (ζώο συντροφιάς), ρωτώντας τον σερβιτόρο εάν θα μπορούσαν να έχουν μαζί τους εντός του καταστήματος το τετράποδο!!

Ο σερβιτόρος ευγενικά τους απάντησε ότι θα πρέπει να ρωτήσουν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος μετά από λίγο τους απάντησε ευγενικά ότι αυτό είναι αδύνατο, καθόσον δεν επιτρέπεται από την κείμενη Νομοθεσία, και εάν επιθυμούν μπορούν να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο για να γευματίσουν.

Η κάτοχος του τετράποδου μία νεαρή γυναίκα, προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση, η οποία πήρε την παρέα της και αποχώρησε, μάλλον εκνευρισμένη!!

Αμέσως μετά από λίγη ώρα, καταφθάνει άλλη παρέα πέντε και πάλι ατόμων, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ήταν και ρασοφόρος, η οποία αφού κάθισε εντός του καταστήματος, ρώτησε τον ιδιοκτήτη εάν θα μπορούσαν να έχουν μαζί τους το τετράποδο που είχε στην αγκαλιά της μία γυναίκα της παρέας!!

Και πάλι ευγενικά ο ιδιοκτήτης τους εξήγησε ότι αυτό είναι αδύνατο, προτείνοντάς τους να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο, όπως και έπραξαν.

Και το, ρητορικό, ερώτημα που τίθεται είναι, αφού προφανώς γνώριζαν ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία των τετράποδων εντός του καταστήματος, αλλιώς και δεν θα ρωτούσαν, γιατί η πρώτη παρέα παρεξηγήθηκε και αποχώρησε!!

Φυσικά το όλο σκηνικό σχολιάσθηκε από τους λοιπούς θαμώνες, οι οποίοι και απέμειναν τα εύσημα και τα εύγε στον ιδιοκτήτη, ο οποίος προτίμησε να χάσει την παρέα που αποχώρησε παρά να παρανομήσει, ενώ κάποιος από αυτούς, είπε ''Φαντάζεσε εκεί που τρως να έρθει δίπλα στο τραπέζι το τετράποδο και να κάνει την ανάγκη του''!!

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.. Τι πραγματικά ισχύει;

Είναι πλέον αρκετά σύνηθες το φαινόμενο, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και ο κόσμος βγαίνει για περίπατο και βόλτα, να δημιουργείται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρηματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιων καλεσμένων τους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο της αίθουσας πελατών της εγκατάστασης με το αγαπημένο τους κατοικίδιο με αποτέλεσμα και οι δύο να βγαίνουν χαμένοι.. Τι πραγματικά όμως ισχύει για τους αγαπημένους μας φίλους ;

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΚ 852/2004 για την Υγιεινή των Τροφίμων [ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX (στοιχείο 4)], θα πρέπει από την πλευρά του επιχειρηματία να εφαρμόζονται όλες οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται ότι ελέγχονται τα επιβλαβή ζώα.

Πρέπει επίσης να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες για να εμποδίζονται τα οικιακά ζώα να εισέρχονται σε χώρους όπου παρασκευάζονται, διακινούνται ή αποθηκεύονται τρόφιμα (ή, εάν το επιτρέπει η αρμόδια αρχή σε ειδικές περιπτώσεις, να εμποδίζεται η μόλυνση λόγω της εισόδου αυτής).

Στην Εθνική μας Νομοθεσία και συγκεκριμένα στην ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη [Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 ΦΕΚ 2718/ 08-10-2012-(άρθρο 5)] αναφέρεται ότι επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας μόνο για τα τυφλά άτομα ή και σε άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με την προϋπόθεση ότι το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο − συνοδό, να λαμβάνει κάθε μέτρο για την αποφυγή όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει εκείνα τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσης του και το δικαίωμα χρήσης (βιβλιάριο υγείας, τσιπ κ.λπ.).

Ως σκύλος βοηθείας νοείται το εκπαιδευμένο ζώο συντροφιάς – σκύλος οδηγός ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή βοήθειας και προστασίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Ν. 4039/ 2012).

Εδώ αξίζει να προσέξουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4238/2014 η δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και στους χώρους συνάθροισης κοινού επιτρέπεται και στους σκύλους που βρίσκονται στην διαδικασία της εκπαίδευσης ως σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, όμως από το 2010 (με την έκδοση του άρθρου 16 του Ν.3868/2010) παραμένει ακόμη το Νομοθετικό κενό σχετικά με τους ειδικότερους όρους που θα καθορίζουν τον τρόπο εκπαίδευσης και πιστοποίησης των σκύλων βοηθείας.

Για το συγκεκριμένο θέμα βέβαια αναμένουμε την έκδοση ανάλογης ΚΥΑ όπως ισχυρίζεται και το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών του Υπουργείου Υγείας στην σχετικά πρόσφατη (Υ.1γ/Γ.Π. 90421/ 15-10-2014) Εγκύκλιο του.

Ποιες είναι όμως οι προβλεπόμενες Κυρώσεις για τον επιχειρηματία 

Αν διαπιστωθεί παράβαση από τις Αρμόδιες Αρχές (ΕΦΕΤ – Υγειονομική Υπηρεσία), δηλαδή η είσοδος και η παραμονή σε Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς και κυρίως σκύλου ο οποίος δεν είναι σκύλος βοηθείας ώστε να χρησιμοποιείται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών για τους λόγους που προαναφέραμε, τότε επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 500€ - 5.000€ που αφορά Μη συμμόρφωση του επιχειρηματία σχετικά με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής όπως αναφέρονται στον ΕΚ 852/2004 (Παράρτημα II)...

...και όπως ορίζονται στα άρθρα 23 & 24 του Νόμου 4235/2014, ΦΕΚ 32 Τ΄Α (λαμβάνοντας πάντα υπόψη και άλλους παράγοντες όπως την πολλαπλότητα των μη συμμορφώσεων της επιχείρησης, το μέγεθος της, την υποτροπή της επιχείρησης ως προς την ίδια μη συμμόρφωση στην διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών κλπ.). Εδώ να σημειώσουμε πως για την συγκεκριμένη παράβαση οι Αρμόδιες Αρχές (ΕΦΕΤ – Υγειονομική Υπηρεσία) μπορούν να κάνουν χρήση και την διάταξη του άρθρου 58 του Νόμου 4075/2012 η οποία βρίσκεται σε ισχύ παράλληλα με το Ν.4235/2014...

...και η οποία αναφέρει πως όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των Υγειονομικών Διατάξεων, που εκδίδονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 του Α.Ν. 2520/1940 (Α΄ 73) ή κατ' εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός αν από άλλες διατάξεις τιμωρούνται βαρύτερα. 

Την συγκεκριμένη Διάταξη του Νόμου 4075/ 2012 μπορούν να εφαρμόσουν και άλλα ελεγκτικά όργανα (υπάλληλοι άλλων Κρατικών Φορέων – Υπηρεσιών όπως της Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών, του ΕΟΤ κλπ.) τα οποία δεν δύναται να εφαρμόσουν το Ν.4235/2014.

06/3/2023