ΣΚΥΔΡΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ...

2021-07-01

Επικοινωνία της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τη λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα

Στο πλαίσιο των ενεργειών και των επαφών της, επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είχε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, σχετικά με την αιφνιδιαστική κίνηση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να παύσει τη λειτουργία του καταστήματός της στην πόλη της Σκύδρας που είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση και την υποστήριξή του κ. Υπουργού προκειμένου ν΄αποτραπεί και ν΄αλλάξει η απόφαση για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα πράγμα που θα είναι δυσάρεστο και τροχοπέδη στη γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου μας.

Τόνισε ότι όλη η κοινωνία είναι ανάστατη κι εξοργισμένη διότι το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς είναι πλέον το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα που λειτουργεί στο Δήμο Σκύδρας μετά τη διαδοχική αποχώρηση της EurobanK, της Alpha BanK και της Εθνικής Τράπεζας.

Η Δήμαρχος υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι ο Δήμος Σκύδρας έχει είκοσι μία Κοινότητες - Οικισμούς με πληθυσμό 21.000 κατοίκους. Είναι το αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκοινωνιακό σταυροδρόμι στην Κεντρικοδυτική Μακεδονία. Διαθέτει ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σ΄όλους τους τομείς της κοινωνικής κι οικονομικής ζωής μαζί μ΄ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.

 Εδώ βρίσκεται το Τελωνείο Σκύδρας, το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και το γειτονικό Νομό Ημαθίας, ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ». Εδώ βρίσκονται οι έξι μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και ειδικά ροδακίνου και πολλές βιοτεχνίες απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους. Η Σκύδρα είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο αυτών των προϊόντων στη χώρα μας.

 Σ΄έναν τέτοιο δυναμικό Δήμο δεν νοείται να μη λειτουργεί έστω ένα τραπεζικό κατάστημα. Μάλιστα η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε αυξημένες ευθύνες στην τελευταία απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας που είναι κατά βάση αγροτικός.

Στη συνέχεια η Δήμαρχος ολοκληρώνοντας την ενημέρωση και το αίτημα τόνισε τα εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ. Με τη βεβαιότητα και την πίστη, ότι, μετά τα όσα σας παρουσίασα κι ανέλυσα θα δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον και θ΄ανταποκριθείτε άμεσα ώστε ν΄αποτραπεί η αρνητική αυτή προοπτική για το Δήμο μας, σας ευχαριστώ πολύ παραμένοντας στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό».

Ο κ. Υπουργός αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος, έδειξε κατανόηση για το θέμα αναφέροντας ότι σε κάθε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει μια τράπεζα κι επιφυλάχθηκε για την επίλυσή του

Ολοκλήρωση του εκπαιδευτικό διαδικτυακού σεμιναρίου Α΄ Βοηθειών -ΚΑΡΠΑ στο Δήμο Σκύδρας

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, σε συνεργασία με το Δήμο Σκύδρας και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) διοργάνωσε την Κυριακή 27 Ιουνίου, το εξαιρετικά χρήσιμο διαδικτυακό σεμινάριο Α' Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές».

Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε τόσο το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση στο μέλλον, όσο και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε: «Με μεγάλη ικανοποίηση πραγματοποιήσαμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης συμπολιτών μας πάνω στις Α΄Βοήθειες - ΚΑΡ.Π.Α. με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο ο Δήμος μας είναι μέλος και της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας (Ε.Δ.Ο.Κ.).

 Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η γνώση και η προσφορά πρώτων βοηθειών μπορούν ν΄ αποδειχθούν σωτήριες για τη ζωή όλων μας γιατί σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε. Ο Δήμος Σκύδρας έχει ως υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα υγείας των συμπολιτών μας που άλλωστε είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Γι΄αυτό ο Δήμος μας έχει ιδρύσει και λειτουργεί το ΚΕΠ Υγείας για τ΄ οποίο και βραβεύθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ. 

Επίσης, να υπογραμμίσω ότι ο Δήμος μας έχει προγραμματίσει την προμήθεια απινιδωτών που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία του Δήμου μας. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πως είναι επίσης σημαντικό η ενημέρωση και η κατάρτιση για τις Α΄ Βοήθειες να ενταχθεί με συστηματικό τρόπο στο σχολικό μας εκπαιδευτικό σύστημα ώστε όλοι να γνωρίζουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο κοινωνικό σύνολο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα το επαναλαμβάνουμε κι ελπίζω την επόμενη φορά να γίνει διά ζώσης σε χώρο εκδηλώσεων κι όχι διαδικτυακά. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για τη διοργάνωση και την επιτυχία του προγράμματος τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη Περιφερειάρχη Αττικής και τους συνεργάτες του, τους εκπαιδευτές του Ε.Δ.Ο.Κ., την αρμόδια Αντιδήμαρχο του Δήμου μας Ιωάννα Βέργου με τα στελέχη μας κι όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Ιωάννα Βέργου δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την εκπαιδεύτρια της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διατηρούμε τόσα χρόνια μια τόσο ενεργή, αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία και είμαστε σε θέση να ενημερωθούμε σήμερα για ένα τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους μας θέμα. 

Οι Πρώτες βοήθειες αφορούν όλους μας, τους οικείους μας και τους συνανθρώπους μας. Έκτακτες ανάγκες και δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στην καθημερινότητά μας και για τον λόγο αυτόν οι κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες έως και σωτήριες.

 Ευχόμαστε το σεμινάριο αυτό να ευαισθητοποιήσει και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω εκπαίδευση που θα οδηγεί μέχρι και στην πιστοποίηση των συμμετεχόντων. Ευελπιστούμε επίσης να μας επιτραπεί να συμμετέχουμε σύντομα σε ένα δια ζώσης σχετικό σεμινάριο έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο διαδραστικό και ίσως πρακτικό για όσους τον παρακολουθήσουν. 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους που στελεχώνουν την κοινωνική υπηρεσία και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας, διότι χωρίς τη συνδρομή τους και την άψογη συνεργασία μας τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ευχόμαστε σε όλους καλή παρακολούθηση!».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Η εκπαίδευση Α' Βοηθειών από καταρτισμένους εκπαιδευτές της ΕΔΟΚ, για την αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. 

Ο αριθμός των δημοτών που παρακολούθησαν αυτή τη δράση δηλώνει πως εμπράκτως διαδίδεται το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και η ανάγκη για γνώση, που μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ως Δίκτυο συμβάλλουμε με κάθε τρόπο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προαγωγή της υγείας των πολιτών με συνεχείς δράσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Συμμετοχή της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου σε ημερίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την ανάδειξη της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου

Ημερίδα στο νέο μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, με τίτλο: « Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία», διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με συντονίστρια τη Δρ Αγγελική Κοτταρίδη Αρχαιολόγο, Διευθύντρια της ΕΦ.Α. Ημαθίας.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είναι η συμπλήρωση κι εορτασμός για τα 130 χρόνια από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του έτους 2021 ως Ευρωπα'ι'κού Έτους Σιδηροδρόμου από την Ευρωπα'ι'κή Επιτροπή.

Στόχος της ημερίδας η ανάδειξη της σημασίας και της αρχιτεκτονικής - μνημειακής αξίας του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου και ιδίως των κτηρίων των σταθμών και η ανάγκη συντήρησης - ανάδειξης, επανάχρησης κι αξιοποίησή τους.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου αναφερόμενη στις εργασίες της ημερίδας μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε τα εξής: Ανταποκρίθηκα μ΄ευχαρίστηση στην τιμητική πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για να χαιρετίσω και να συμμετάσχω στις εργασίες της ημερίδας που μόλις περατώθηκε. Μίλησαν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταματόπουλος και Βασίλης Κολώνας, ο Γιώργος Λιόλιος Δικηγόρος...

... Συγγραφέας, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης των διαδραστικών εκδηλώσεων στους ενδιάμεσους σταθμούς της γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου και τον οποίο ολόθερμα ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος- Προ'ι'σταμένη Τμήματος Συλλόγων Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ο Κωνσταντίνος Σφήκας Ξεναγός- Δημοσιογράφος κι ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Σ.Ε. Αθανάσιος Κοτταράς.

Μία ημερίδα σημαντική στην οποία μου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσω την ιστορία και το θέμα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας και των κτηρίων του, να ζητήσω την εκτέλεση του έργου συντήρησης του σταθμαρχείου κι αξιοποίησης των κτηρίων, τα αιτήματά μας για επιστροφή της ιστορικής ατμομηχανής, καθώς και της παραχώρησης παροπλισμένων βαγονιών για τη δημιουργία έκθεσης σχετικής με το Σιδηρόδρομο στη Σκύδρα, με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τις μεταφορές των ροδακίνων με τα τρένα στο Μόναχο...

Ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος στη συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο της ημερίδας υποσχέθηκε ότι θα τα δει και θα τα εξετάσει όλα και βεβαίως τον κάλεσα να επισκεφτεί τη Σκύδρα και να διαπιστώσει ο ίδιος την ομορφιά του σταθμού μας.

Βιβλιοπροτάσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας για τον Ιούλιο 2021.

Ανοιχτή είναι πλέον η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας για τους πολίτες μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Όπως κάθε μήνα, λοιπόν, έτσι και για τον Ιούλιο 2021 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας «Λεόντιος Σιδηρόπουλος» προτείνει για ανάγνωση τα παρακάτω βιβλία:

Για τους ενήλικες:

1)«Ανομολόγητες αλήθειες», Ελευθερία Χατζοπούλου, μυθιστόρημα.

2)«Θυμήσου να ζήσεις», Ελένη Συράκη, μυθιστόρημα.

3)«Μισός αιώνας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», Ιωάννης Σ. Χατζηβασιλειάδης, τεχνολογία - εφαρμογές - περιγραφή των Α.Π.Ε.

4)«Το δίκαιο της πυγμής( κι άλλα δοκίμια)», Ε.Π. Παπανούτσος, δοκίμια.

5)«Καπετάν Κώστας Γαρέφης», Κώστας Λιάπης, βιογραφία.

6)«Χοληστερίνη», Edita Pospisil - Peter Schwandt - W.O. Richter, οδηγός διατροφής.

7)«Το Λαμπραντόρ ανιχνευτής: οδηγός ιδιοκτήτη», Lisa Weiss Acresta, οδηγός εκπαίδευσης σκύλου.

8)«Μαύρη λίστα», Gilbers Harald, γερμανικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

9)«Μια εχέμυθη γραμματέας», Μύριελ Σπαρκ, αγγλικό μυθιστόρημα.

Για τα παιδιά:

1)«Το βιβλιαράκι των αντίθετων», Ηλίας Στεφανάκης, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

2)«Το γαϊδουράκι που έπαιζε φλογέρα και άλλες ιστορίες», συλλογικό έργο, μετάφραση Νέστορα Χούνου, παραμύθια.

3)«Η πολιτεία του βυθού», Μάρω Λοΐζου, ιστορίες.

4)«Καλέ, πνίγομαι...», Μάνος Κοντολέων, ιστορίες.

5)«Το μυστικό του Σπίγκι Χόουλς», Enid Blyton, αγγλικό μυθιστόρημα.

6)«Το ημερολόγιο ενός εφήβου: άρρωστος με την υγεία του», Aidan Macfarlane - Ann McPherson , Susie & Aliyah Morgens, εφηβικό μυθιστόρημα.

Τα βιβλία προτείνει η Βιβλιοθηκονόμος μας Ελένη Παπαδοπούλου, (επικοινωνία, τηλ.: 2381351960 και ηλ. δ/νση: librarysk@skydra.gov.gr), κι εμφανίζονται, όπως πάντα με αριθμητική κι όχι αξιολογική σειρά. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία μπορούν ν΄αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου, www.skydra.gr (πεδίο Βιβλιο - Λόγος), προσφέρονται δε για δανεισμό, όπως και πολλά άλλα.

Οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας (Κτήριο Πολιτιστικού Κέντρου - Κ.Ε.Π., οδός Παύλου Μελά 46) κατά τις εργάσιμες ημέρες είναι:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 07:00΄έως τις 15:00΄ και κάθε Τετάρτη από τις 10:30' μέχρι τις 18:30'.

Χρόνια Πολλά με υγεία στους εορτάζοντες σήμερα - Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων - Καλό μήνα, καλή ανάγνωση!

01-7-2021/16:18