ΣΚΥΔΡΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ (ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ & ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ Γ.Δ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

2021-02-12

Λήψη μέτρων και οδηγίες από το Δήμο Σκύδρας ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Με εντολή της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου έχει τεθεί σ΄επιφυλακή όλος ο μηχανισμός του Δήμου Σκύδρας προκειμένου ν΄αντιμετωπιστούν έγκαιρα κι αποτελεσματικά τα φαινόμενα που αναμένονται από την κακοκαιρία «Μήδεια».

Το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021 η Δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της και δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες για την ετοιμότητα όλου του μηχανισμού του Δήμου και την ασφαλή προστασία και διαφύλαξη όλων από την κακοκαιρία « Μήδεια».

Στη συνέχεια η Δήμαρχος Σκύδρας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκλήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή κατά την οποία η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Δήμου Σκύδρας και παράλληλα επεσήμανε περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είναι οι γέφυρες, οι κόμβοι και το γενικότερο δίκτυο του Νομού.

Ο Δήμος Σκύδρας επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση των δύσκολων αναμενόμενων καιρικών συνθηκών για το επόμενο διάστημα θα πρέπει όλοι οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους και να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κι όλων των αρμόδιων κατά τόπους φορέων.

Ειδικότερα επισημαίνονται μεταξύ των άλλων, ο περιορισμός και η αποφυγή των μη αναγκαίων μετακινήσεων είτε εντός ή μεταξύ οικισμών είτε για την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών. Επίσης, τονίζεται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπου απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία πολιτών και των αρμοδίων φορέων είναι αναγκαία ώστε να μείνουμε και να είμαστε προστατευμένοι και να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναφορικά με τη λειτουργία ή μη των σχολικών μονάδων του Δήμου Σκύδρας θα υπάρξει ανάλογη ανακοίνωση - ενημέρωση το απόγευμα της Κυριακής 14/2/2021.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες του Δήμου Σκύδρας μπορούν ν΄απευθύνονται στην Αντιδήμαρχο Σκύδρας Μαρία Γιακαμόζη: 6980414242 και στα στελέχη του Δήμου Σκύδρας, Βασίλη Καρυπίδη: 6972553581 και Μιχάλη Γιαγιόγλου: 6972553580.

Συνάντηση της Δημάρχου Σκύδρας με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου συναντήθηκε στο γραφείο της, στο Δημαρχείο, με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Συμμετείχαν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Σκύδρας Μαρία Γιακαμόζη, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νικόλαος Χατζηιωαννίδης κι ο συνεργάτης του Γενικού Διευθυντή, Λεωνίδας Φιλίππου.

Σκοπός κι αντικείμενο της συνάντησης και της σύσκεψης που ακολούθησε ήταν η εξέταση και η διερεύνηση της δυνατότητας και των συνθηκών για την ίδρυση και τη λειτουργία καταστήματος της εν λόγω τράπεζας στη Σκύδρα, ως αντιστάθμισμα κατά κάποιο τρόπο του κλεισίματος και της αποχώρησης άλλων τραπεζών.

Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων στη Σκύδρα και γενικότερα σε πολλές περιοχές της χώρας, σ΄εφαρμογή των όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργούν στους πολίτες αισθήματα ανησυχίας κι αβεβαιότητας. Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί «απρόσωπα» και μνημονιακά, ενώ παλαιότερα η ίδρυση και η λειτουργία τραπεζικών καταστημάτων δημιουργούσε διαφορετικό κλίμα προσφέροντας και πολλές θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ένας τρόπος ανοίγματος του τραπεζικού συστήματος και της εικόνας του προς την κοινωνία, όχι μόνον μιντιακός και τεχνολογικός, διότι κοινωνία είναι οι άνθρωποι κι όχι τα μέσα.

Για να καλύψει η ελληνική κοινωνία το χαμένο έδαφος που είναι κυρίως αποτέλεσμα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί συντελεστές, όπως είναι και οι τράπεζες που έχουν κι αυτές τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν αντίστροφα διατηρώντας τα βιώσιμα καταστήματα προκειμένου να στηρίξουν την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την αποκέντρωση, την περιφέρεια και την ύπαιθρο που είναι πυλώνες ανάσας και στήριξης της κοινωνίας. Είναι οξύμωρο οι τράπεζες να μιλούν για κοινωνική υπευθυνότητα, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι από την άλλη ν΄αφήνουν πίσω τους τόσα πολλά κλειστά καταστήματα κι απογοητευμένους και δυσαρεστημένους πελάτες προκειμένου να πετύχουν στόχους στο όνομα της όποιας οικονομικής αποδοτικότητας, έστω κι αν προβάλλουν το επιχείρημα ότι «οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Βεβαίως και κανείς δεν μπορεί ν΄αμβισβητήσει την τεχνολογική εξέλιξη, ωστόσο η κοινωνία μας έχει ακόμη ανάγκη από υπηρεσίες που απαιτούν και τις συναλλαγές διά της φυσικής παρουσίας.

Απέναντι σ΄αυτήν την κατάσταση η Δημοτική Αρχή δεν έμεινε θεατής των εξελίξεων αλλά κινήθηκε άμεσα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης η Δήμαρχος Σκύδρας περιέγραψε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου δίνοντας έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα:

με την πλούσια, ποιοτική και ποικίλη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή με κορυφαία τη ροδακινοπαραγωγή,

με τη λειτουργία και τη δραστηριοποίηση των δυναμικότερων και περισσότερων μεταποιητικών και συναφών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων,

την ύπαρξη ικανού ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού,

τη λειτουργία του Τελωνείου και του Χημείου του κράτους,

την αξιόλογη και πολυδύναμη τοπική αγορά, κ.α.

Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος της Σκύδρας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως γεωγραφικός και συγκοινωνιακός κόμβος της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε, ακόμη, στα έργα, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Σκύδρας που στοχεύουν και πετυχαίνουν την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, τη συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο μας και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, τη στήριξη της νεολαίας, της παιδείας και του πολιτισμού - αθλητισμού και την προσέλκυση επισκεπτών, Όμως, δυστυχώς, αρκετές απ΄αυτές τις πρωτοβουλίες δεν πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω κορωνοϊού. Όλα τα παραπάνω κι όχι μόνον, αποτελούν ισχυρά αναπτυξιακά δεδομένα με βάσιμες προοπτικές και δίνουν τεράστια προστιθέμενη αξία στη Σκύδρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της για την πρόσκληση και την ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή και βαρύτητα. Τόνισε ότι για την ίδρυση τραπεζικού καταστήματος θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι η εκδήλωση του πραγματικού ενδιαφέροντος και της συμμετοχής - συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με την τράπεζα, π.χ. με το άνοιγμα λογαριασμών. Με δεδομένο το αρχικό ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Σκύδρας και την ανταπόκριση των πολιτών η τράπεζα θα συντάξει, με βάση τα στοιχεία που θα αξιολογήσει, ένα επιχειρηματικό σχέδιο και θα υποβάλλει με τη σειρά της αντίστοιχο αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για την ίδρυση καταστήματος στη Σκύδρα.

Η Δήμαρχος Σκύδρας ζήτησε τη συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας για να προχωρήσει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα συμβάλλει για τη συγκέντρωση και για την παροχή στοιχείων που θα τεκμηριώνουν το αίτημα για την ίδρυση καταστήματος της τράπεζας στη Σκύδρα.

Τέλος, η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους και με αφορμή τη συνάντηση αυτή δήλωσε και ξεκαθάρισε ως γενικότερη αρχή ότι ο Δήμος Σκύδρας, οι πολίτες της Σκύδρας, η κοινωνία της Σκύδρας στηρίζει όσους την στηρίζουν.

12-02-2021/16:22