ΣΗΜΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Η ΣΟΦΙΑ, Η ΠΙΣΤΗ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ-ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ…

2021-09-17

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη έζησαν στην Ιταλία και μαρτύρησαν για τη χριστιανική τους πίστη επί ρωμαίου αυτοκράτορος Αδριανού (117-138).

Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 15 Μαΐου από την Καθολική Εκκλησία. Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Ο αυτοκράτορας Αδριανός πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Αδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής.

Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν τη δυναμική απάντηση της Πίστης: «Ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στο Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, ύστερα από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.

Με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «Ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στο ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως αποκεφαλίστηκε και αυτή.

Όμως, δεν υστέρησε έναντι των αδελφών της και η εννιάχρονη Αγάπη, η οποία είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «στην αγάπη του Θεού και στην υπομονή του Χριστού». Βεβαίως, δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτήν.

Περήφανη για τα παιδιά της, η Σοφία ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε επί τρεις ημέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr, ekklisiaonline.gr)

17-9-2021/08:24