ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ (ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ Χ/Κ  ΚΛΠ)

2022-12-02

ΣΧΟΛΙΑ 2

Σε φάση υλοποίησης ο δρόμος που θα συνδέει την Αλμωπία με το χιονοδρομικό. Υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει το Δήμο Αλμωπίας με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ένα έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πέλλας εδώ και 30 χρόνια.

Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε., Κυριάκος Σαββίδης, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, συνολικής δαπάνης 147.378,28 ευρώ, για την άμεση έναρξη των εργασιών.

Ο δρόμος, που θα έχει μήκος 6,7 χιλιομέτρων, θα συνδέσει δύο σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας, το Χιονοδρομικό και τα Λουτρά Πόζαρ.

Πρόκειται για δρόμο υψηλών προδιαγραφών, που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες της Αλμωπίας, να μεταβαίνουν από και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, με ασφάλεια και σε συντομότερο χρόνο, από αυτόν που απαιτείται σήμερα.

Ο κ. Τζαμτζής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εκκίνηση ενός έργου, που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική δραστηριότητα της Αλμωπίας και της ευρύτερης περιοχής. «Θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας» τόνισε «με την ενίσχυση των χειμερινών αθλημάτων και την περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Ο καινούργιος δρόμος θα επιτρέψει τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών του Αγίου Αθανασίου και του Χιονοδρομικού Κέντρου προς τα Λουτρά Πόζαρ και το αντίστροφο, παρέχοντας μία πολύ ξεχωριστή τουριστική εμπειρία, το συνδυασμό των χειμερινών δραστηριοτήτων με τα ιαματικά μπάνια, μέσα στη μαγευτική φύση. Επιδιώκουμε τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η οποία βασίζεται σε υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Απαρέγκλιτος στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου».

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Πέλλας ενόψει χειμερινής περιόδου-Ιορδάνης Τζαμτζής: «Υψηλό το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση παγετού, χιονοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων, ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με εκπροσώπηση όλων των φορέων του τοπικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, εξετάσθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει, η συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και του οδικού δικτύου. Τα μέλη του ΣΟΠΠ μελέτησαν και ειδικότερα θέματα, όπως η συνεργασία των φορέων για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, οι δρόμοι που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, στο πυκνό και επικίνδυνο υδρογραφικό δίκτυο, πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων της Πέλλας.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θερινής περιόδου, στις εργασίες αποκατάστασης, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Πέλλα το 2021-22, στη συντήρηση και τους καθαρισμούς του υδρογραφικού δικτύου, του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τη διαχείριση των νερών ανάντι και κατάντι της Έδεσσας, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον Δήμο, κ.ά.

Ο κ. Τζαμτζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο έργο της στήριξης και διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, που διέρχεται από την πόλη, χάρη στο οποίο αυξήθηκε η παροχετευτική δυνατότητα του ποταμού και ενισχύθηκε το επίπεδο ασφαλείας για τις δημόσιες υποδομές και κατοικίες, στον οικιστικό ιστό της Έδεσσας, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας, Ζώης Γιώτης, αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή διαχείριση και κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο τρίγωνο Καλή-Μάνδαλο-Άνυδρο, η οποία κατέκαψε 3000 στρέμματα βλάστησης, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες ενώ, παράλληλα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου και των ζωνών πυροπροστασίας. Ο κ. Γιώτης διαβεβαίωσε για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας της υπηρεσίας του.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, Πέτρος Περδικάτσης, έθεσε στους συμμετέχοντες τη χρησιμότητα δράσεων συνεργασίας, προκειμένου να παραμένει ασφαλής η διέλευση των οχημάτων από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πέλλας, ακόμη και σε περιπτώσεις γενικευμένης χιονόπτωσης.

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσαν την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητά τους και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που αποσκοπεί στην πρόληψη. Επισήμαναν τους κινδύνους από τη χρήση των λεγόμενων Ιρλανδικών γεφυρών, που είναι πάνω από 100 στην Πέλλα, διαθέτουν μεν ειδική σήμανση αλλά οι πολίτες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους (και να μην τις χρησιμοποιούν ποτέ σε περιόδους έντονων φαινομένων κακοκαιρίας).

Πολύ σημαντικό, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, κατά την χειμερινή περίοδο, είναι υποχρεωτικό να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή να διαθέτουν ειδικά χιονολάστιχα στα αυτοκίνητά τους. Για τους παραβάτες, εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιόδους χιονόπτωσης, προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παραμένει σε ετοιμότητα για έκτακτη Συνεδρίαση, αν αυτό απαιτηθεί από την εμφάνιση ειδικών συνθηκών κακοκαιρίας ή άλλων φυσικών/τεχνολογικών καταστροφών.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι δόθηκε 2η παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014 - 2020 Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β - Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας - ΕΚΤ».

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται από 10/10/2022 έως και 31/12/2022 (ώρα 24:00) στο email της κάθε πρόσκλησης. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014 - 2020».

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των πέντε (5) ευρώ/ώρα μικτά.

Η Αναπτυξιακή Πέλλας έχει αναλάβει, ως Δικαιούχος , την υλοποίηση των παρακάτω τεσσάρων πράξεων.

1. «Δημιουργία και ενίσχυση προσόντων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας - αυτοαπασχόλησης σε ανέργους, στους τομείς της αγροδιατροφής και των ειδικών μορφών τουρισμού». Αφορά σε 60 ανέργους που κατοικούν στην περιοχή παρέμβασης της εγκεκριμένης περιοχής εφαρμογής ΤΑΠΤΟΚ για την Πέλλα.

Συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση anpe.ekt01@gmail.com.

2. «Αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων απασχόλησης σε νέους ανέργους επιστήμονες ως συμβούλους στήριξης της τοπικής οικονομίας». Στοχεύει στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και γνώσεων 20 ανέργων.

Συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση anpe.ekt02@gmail.com.

3. «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων στις απαιτήσεις της ψηφιακής εξειδίκευσης, των δικτύων εφοδιασμού και διανομής, της βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος». Αφορά σε 80 εργαζομένους όλων των κλάδων της περιοχής παρέμβασης, στα θεματικά πεδία της καινοτομίας, της διαχείρισης των τεχνολογικών αλλαγών, της εξωστρέφειας, της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αξιοποίησης των ΤΠΕ.

Συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση anpe.ekt03@gmail.com.

4. «Προώθηση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων με στενευμένα ολοκληρωμένα προγράμματα αναβάθμισης πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων σε δυναμικές ειδικότητες της τοπικής αγοράς εργασίας». Στόχος της Πράξης είναι η συμπλήρωση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων 60 ανέργων ωφελουμένων.

Συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση anpe.ekt04@gmail.com.

Οι αιτήσεις των ωφελουμένων και οι αναλυτικές προκηρύξεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΑΝ.ΠΕ. www.anpe.gr/node/178.

02/12/2022

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2022-12-02 18:34

Μήνυμα: Κάντε την μεγάλη κίνηση και ενώστε τα λουτρά Πόζαρ με το χιονοδρομικό μέσο τελεφερίκ, παγκόσμια πρωτοτυπία.

ΣΧΟΛΙΟ 2

Ημερομηνία:

2022-12-03 17:18

Μήνυμα: Πιες καφέ να ξυπνήσεις και μετά μιλάμε πάλι που θέλεις και τελεφερίκ. Ποιος θα το κάνει ο Μπατσης? Ή ο Τζαμτζης με τον Τζιτζικωστα που θέλουν να περνάνε όλοι από παλιό Άγιο Αθανάσιο.