ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ !!-ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ…

2023-01-25

Σε νέες τρικυμιώδεις περιπέτειες μπαίνει η πλειονότητα των Δήμων μετά τη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για την σύνθεση και λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών, που επί της ουσίας συνιστά εν μέρει συμμόρφωση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση της νόμιμης σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης Βορίδη και να βλέπουν «χάος» στην Αυτοδιοίκηση!

Το ζήτημα που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνον η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, που εμφανίζονται ενισχυμένες στη νέα ρύθμιση Βορίδη, αλλά το όργανο που θα λάβει τις αποφάσεις με σκοπό η διοίκηση του Δήμου να τις υλοποιήσει. Δηλαδή, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης διερωτώνται ποιο είναι τελικά το αποφασιστικό όργανο; Το δημοτικό συμβούλιο, ή η Οικονομική Επιτροπή;

Ποιος αποφασίζει;

Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης βλέπουν με έντονο προβληματισμό την νέα ρύθμιση Βορίδη που δίνει την διακριτική ευχέρεια του κάθε δημοτικού συμβουλίου εκ των 332 της χώρας να αποφασίσει εάν θα ασκήσει τις αρμοδιότητες το ίδιο ή η Οικονομική Επιτροπή.

Υπενθυμίζουμε ότι στην νέα ρύθμιση Βορίδη αφού προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρεται:

«Το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής», αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης.

Επίσης, ορίζεται ότι «η Οικονομική Επιτροπή με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφ' όσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».

Ποια η σκοπιμότητα;

Οι δήμαρχοι διερωτώνται για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, που αντί να προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το αρμόδιο όργανο για την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων είναι το δημοτικό συμβούλιο, αφήνει στην διακριτική ευχέρεια της «απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου» να αποφασίζει εάν θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής για «θέματα ιδιαίτερα σοβαρά», αφού έχει προηγηθεί «ειδική αιτιολογία».

Οι δήμαρχοι μιλούν για μια διάταξη, η οποία θα προκαλέσει έντονες συγκρούσεις μεταξύ διοικούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης και εν τέλει «θα προκαλέσει 'χάος' στην Αυτοδιοίκηση», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Σημειωτέον ότι στη νέα ρύθμιση Βορίδη δεν διευκρινίζεται πως ορίζεται η στάθμιση των «ιδιαίτερα σοβαρών» θεμάτων. «Ποια είναι αυτά;», διερωτώνται οι δήμαρχοι και οι αιρετοί των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι, που δεν έχουν ισχυρή πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια βλέπουν την «παγίδα», που θα τους φέρει σε ευθεία σύγκρουση όχι μόνον με την αντιπολίτευση, αλλά και με την τοπική κοινωνία, την περίοδο που διανύουμε, η οποία ως προεκλογική, έχει υψηλές εντάσεις και χαμηλό βαθμό συγκλίσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο.

Τι πρότεινε η ΚΕΔΕ;

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, προκειμένου να απαντήσει το αυτοδιοικητικό όργανο στην αγωνία των δημάρχων, αλλά και των μελών της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια, την σκυτάλη πήρε ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος εξήγησε τι πρότεινε η ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αλλά τελικώς το ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο δεν εισακούστηκε! Τηρώντας αντικειμενική στάση, ο Λ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι με τη νέα ρύθμιση Βορίδη «πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν προβλήματα», δεδομένου ότι το διαμορφούμενο προεκλογικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση θα είναι «δύσκολο και δυσχερές», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος, λοιπόν, στις προηγηθείσες διαπραγματεύσεις της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, ο Λ. Κυρίζογλου είπε: «Όταν πήγαμε και συναντηθήκαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η δική μας πρόταση ήταν να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο πληρούται απολύτως το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την άλλη πλευρά πληρείται η συνταγματική επιταγή - όχι αυτή στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας - αλλά του άρθρου 102 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, προκειμένου να υπάρχει κυβερνησιμότητα, αποτελεσματική άσκηση της Διοίκησης προς όφελος των πολιτών επιτάσσει στο τέλος της ημέρας να λαμβάνεται μια απόφαση». «Αυτό δεν έγινε με τη νέα ρύθμιση», τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου.

«Είχαμε προτείνει να γίνονται οι δυο συνεχείς συνεδριάσεις σε διαφορετικές ημέρες, να επιδιώκεται συναίνεση. Εάν, όμως, δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση στις δυο συνεχείς συνεδριάσεις, τότε να καθισχύει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για να μην υφίσταται ζημία ο Δήμος», εξήγησε ο Λ. Κυρίζογλου.

Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι «ο υπουργός ενώ του άρεσε αυτή η πρόταση και είπε ότι εάν υπάρξουν προβλήματα μη επίτευξη πλειοψηφίας και μη λήψης απόφασης σε πολλούς Δήμους με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσει τίποτα, θα προβεί σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας». «Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα πότε θα γίνει αυτό; Σε ποια περίοδο στην υφιστάμενη, στην επόμενη;», είπε ο Λ. Κυρίζογλου με έντονη αγωνία.

Έρχονται προσφυγές στα ελεγκτικά όργανα

Θίγοντας το ζήτημα της νομιμότητας της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Δημήτρης Μπίρμπας, δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω και εκπροσωπώντας την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο προσφυγών της αντιπολίτευσης στα ελεγκτικά όργανα του κράτους.

«Εάν ο κ. Βορίδης θέλει να βάλει την Αυτοδιοίκηση σε μια περιπέτεια, η ΚΕΔΕ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο σκέλος της 'καλής και άρα 'νόμιμης' σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπίρμπας.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Δημήτρης Μπίρμπας έθεσε το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης του οργάνου λήψης των αποφάσεων και χαιρέτισε την επιλογή του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου που λίγες μέρες μετά την έκδοση της σύνοψης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προτίμησε να μεταφέρει την λήψη αποφάσεων από την Οικονομική Επιτροπή στο δημοτικό συμβούλιο.

Επικαλούμενος το γράμμα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δημήτρης Μπίρμπας υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εκλογική αποτύπωση στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με βάση την απλή αναλογική, με την οποία διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 και όχι με την εκ των υστέρων αλλαγή της εκλογικής αποτύπωσης με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η λύση!

Επιχειρώντας να διαχωρίσει την θέση του από την απλή αναλογική, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, αναγνώρισε την δυσκολία για εξεύρεση συναινέσεων στα δημοτικά συμβούλια, αλλά έκανε μια αναδρομή.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, είπε, λοιπόν, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ: «Φτάσαμε εδώ με έναν κακό εκλογικό νόμο. Ο κ. Θεοδωρικάκος το 'τράβηξε' πολύ γιατί σε κάποιους δήμους υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας». «Πριν βγει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, ήδη την 19η Δεκεμβρίου έθεσα όλα τα ζητήματα της Οικονομικής Επιτροπής στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίσει αυτό και να μην υπάρχει πρόβλημα στη νομιμοποίηση των αποφάσεων», εξήγησε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

«Κάποιοι Δήμοι μπορούν να το κάνουν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπαναστασίου αναφερόμενος στους συσχετισμούς δυνάμεων, που αποτυπώνεται σε επίπεδο εδρών μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια.

Η στάση του Δημ. Παπαστεργίου

Παραδεχόμενος, πάντως, ότι η νέα ρύθμιση Βορίδη είναι «προβληματική», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε: «Θα δούμε πως θα πάει. Προφανώς, θα υπάρχουν προσφυγές (σ.σ. σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή το Ελεγκτικό Συνέδριο).

Αλλά το ζήτημα είναι να λειτουργήσουν οι Δήμοι». «Το ζητούμενο είναι να μην οδηγηθεί η Αυτοδιοίκηση σε νέες περιπέτειες, γιατί δυστυχώς θα προκύψουν προβλήματα με την λήψη των αποφάσεων γιατί οι εργολάβοι και οι προμηθευτές θα κάνουν προσφυγές», αντέτεινε ο Δημήτρης Μπίρμπας.

Μπροστά στο χάος...

«Διακινείται από την αντιπολίτευση και είναι αυτοί οι κύκλοι που θέλουν τους Δήμους να λειτουργούν με την απλή αναλογική ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως την ψήφιση της ρύθμισης (σ.σ. ρύθμισης Βορίδη) είναι παράνομες», είπε ο Β Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος ισχυριζόμενος ότι «η διάταξη Βορίδη τα ρυθμίζει όλα».

«Από κει και πέρα, όποιος (σ.σ. από την αντιπολίτευση) θέλει να κάνει προσφυγές, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει γρήγορα», είπε σε σκωπτικό τόνο ο Δημήτρης Κάρναβος.

«Δυστυχώς θα ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών, γιατί η σύνθεση των Επιτροπών (σ.σ. Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) έπρεπε να είναι αυτή που όριζε ο προηγούμενος νόμος (σ. Ν. 4555/2018, Νόμος Σκουρλέτη)», είπε με απογοήτευση ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι διοικούσες παρατάξεις, που στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 πήραν ποσοστό κάτω του 25% «θα έχουν πρόβλημα» και άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, «οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», συνέστησε ο Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη Βορίδη «δεν αποκαθιστά το ζήτημα της νόμιμης σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής».

Πηγή: airetos.gr

25/01/2023