ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ-ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ…

2022-12-19

Παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, προανήγγειλε σήμερα (19.12.2022) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, η οποία θα ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα.

«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι σήμερα έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόροι και εισφορές από το 2018. «

«Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη», προσέθεσε.

Market pass: Πότε θα εισπράττεται - Οι δικαιούχοι

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass, δηλαδή το επίδομα για τα ψώνια, ενημερώνοντας αρχικά ότι η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022.

Στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12, και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι «δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Επιπλέον, κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μεταφέρεται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τέλος, ο ίδιος διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Ποιες είναι οι παγίδες για το food pass: Έτσι θα πάρετε έως 600 ευρώ - Προκαταβολικά τα ποσά στους λογαριασμούς

Προκαταβολικά θα μπαίνουν τα χρήματα του food pass στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου: Ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις θα είναι ανάλογος εκείνου της «επιταγής καυσίμου» και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση των αποδείξεων. Μάλιστα, αναμένεται να «ακυρωθεί» στην πράξη και η «υποχρέωση» που φάνηκε πως θα είχαν οι καταναλωτές για αγορές προϊόντων τουλάχιστον 220 ευρώ τον μήνα προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» την επιδότηση. Πάντως, οι «παγίδες» δεν λείπουν.

Έως και τα μέσα Φεβρουαρίου υπολογίζεται πως θα καταβληθεί η πρώτη δόση του Food Pass ή «επιταγής τροφίμων», χωρίς φυσικά να έχει απαιτηθεί από τους πολίτες έως τότε να κάνουν συγκεκριμένο «τζίρο» για την αγορά προϊόντων, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν καμία απόδειξη αγορών όταν αιτούνται την καταβολή της «επιταγής τροφίμων», παρά το ότι έχει κατατεθεί και μία τέτοια πρόταση στο τραπέζι.

Ποια θα είναι η διαδικασία για το νέο food pass

Ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα γίνει η διαδικασία θα είναι εκείνος που αξιοποιήθηκε και με την επιδότηση καυσίμου. Και έτσι μία από τις αδυναμίες του συστήματος θα είναι και η «παγίδα» με τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που για να «σηκώσουν» και να λειτουργήσουν κανονικά χωρίς να χαθούν χρήματα από την ψηφιακή τους κάρτα, θα πρέπει να διαθέτουν την τεχνολογία NFC, δηλαδή τεχνολογία «ανέπαφων συναλλαγών».

Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να γίνει με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ, αλλά σταδιακά η πλατφόρμα θα ανοίγει για όλους: Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) θα γίνεται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και στις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν ειδικά για την επιταγή τροφίμων. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι κατά τις πληρωμές

Το ποσό πιστώνεται στον δικαιούχο

 • είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
 • είτε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς  και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Προσοχή:

 • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμένει ενεργοποιημένη μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
 • Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).

Άρα επί της ουσίας χάνει την ενίσχυση όποιος ζητήσει να πιστωθεί το ποσό σε άυλη ψηφιακή κάρτα και δεν έχει κατάλληλη συσκευή για να την εξαργυρώσει, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζει ανέπαφες εξ αποστάσεως πληρωμές (NFC).

Όποιος βέβαια επιλέξει να βάλει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρει το 80% της ενίσχυσης και όχι ολόκληρο το ποσό που του αναλογεί.

Ποιοι θα πάρουν το ανώτατο ποσό των 600 ευρώ

Εδώ να θυμίσουμε πως θα χορηγηθεί επιταγή τροφίμων ή αλλιώς Food Pass, που θα φτάνει ως και 600 ευρώ για περίοδο έξι μηνών και για αγορές από super market, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία. Το ποσό αρχίζει από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και μπορεί να φτάσει ως και τα 100 ευρώ μηνιαίως για πολυμελείς οικογένειες

Θα διατεθεί είτε με την μορφή ψηφιακής κάρτας ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, περίπτωση όμως κατά την οποία η ενίσχυση περιορίζεται στο 80% των καθοριζόμενων ποσών. Το ποσό φτάνει τα 600 ευρώ (συνολικά για διάστημα 6 μηνών), χρήματα που θα δοθούν σε οικογένειες που αριθμούν 8 μέλη.

Έτσι, από τον Φεβρουάριο του 2023 -οπότε και θα ενεργοποιηθεί το μέτρο- και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο του 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Με άλλα λόγια βάσει είναι τα 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας και μπορεί να φτάσει, με ανώτερο ποσό τα 100 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν σε οικογένεια με 8 μέλη.

Τι θα πάρει κάθε νοικοκυριό - Παραδείγματα

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

19/12/2022