ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

2022-02-09

Χαράτσι έως και 3.000 ευρώ περιμένει τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4, ενώ περιβαλλοντικό τέλος ύψους 1.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν εισαγόμενα οχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων της Ευρώπης, Euro 5a και Euro 5b.

Τέλος τα παλιά αυτοκίνητα από τους ελληνικούς δρόμους

Εξίσου σημαντικό είναι ότι πλέον απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που τηρούν τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών Euro 1,2 και 3. Αυτό σημαίνει, ότι αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας που μπορεί να είναι και άνω των 20-25 ετών - και εφόσον δεν υπάγονται στις νέες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων της Ευρώπης ή δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές του άνθρακα, τότε, τα συγκεκριμένα οχήματα δεν θα μπορούν να ταξινομηθούν.

Πάντως, τα μέλη του ΣΕΕΑΕ έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων εισαγωγής παραμένουν αυξημένες εξαιτίας και του άδικου τρόπου φορολόγησης που συντελείται στην Ελλάδα. Όπως τονίζουν, τα συγκεκριμένα χαράτσια αντιτίθεται στους νόμους της Κομισιόν, με την τελευταία να έχει προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι πρέπει να εναρμονίσει τους φόρους των μεταχειρισμένων με αυτές που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Το περιβαλλοντικό τέλος είναι επιπλέον του τέλους ταξιν΄ομησης, το οποίο ισχύει τόσο για τα καινούργια όσο και για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

09-02-2022/16:48