ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΛΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

2021-11-19

Νέο ωράριο στα καταστήματα και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους κλειστούς χώρους φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία εξειδικεύτηκαν σήμερα (19.11.2021).

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και της προσέλευσης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και αυτά αφορούν όλους, όχι μόνο τους ανεμβολίαστους. (ΔΕΣ και ΕΔΩ)

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10:00 και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται όσοι θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους, άλλες ώρες από εκείνες που μετακινούνται όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με βάσει τα νέα μέτρα, δεν θα μπορούν από τη Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας, να μπαίνουν (εκτός από την εστίαση) ούτε σε μουσεία, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια. Δεν θα μπαίνουν ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση για τεστ προκειμένου να μπουν σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης, εκκλησίες και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία.

Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Όχι νέο lockdown

Τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή (19.11.2021) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε επίσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως υπάρχουν τρία στάδια:

  • οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας
  • οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30 με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
  • Οι χώροι διασκέδασης: Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.

Σε όλους τους ανήλικους από 4-17 ετών, η είσοδος στους κλειστούς χώρους θα γίνεται με την επίδειξη self test.

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ' αυτά ισχύουν ήδη.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντε και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

19-11-2021/11:30