ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ...

2024-05-11

Δεν προστατεύονται πάντα οι καταθέσεις των ακατάσχετων λογαριασμών των φορολογουμένων και κάποιες φορές αυτές δεσμεύονται από την Εφορία διότι οι υπόχρεοι δεν προβαίνουν σε σωστές ενέργειες.

Σημειώνεται δε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για οφειλές προς το Δημόσιο (δηλαδή, για χρέη προς Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία) και του ακατάσχετου λογαριασμού για χρέη προς τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις ( όπως δόσεις από αγορές) ή προς άλλον ιδιώτη (που του όφειλε χρήματα και τα έχει κατοχυρώσει δικαστικά). Συνεπώς απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία σε υποκατάστημα- τράπεζας για προστασία από κατασχέσεις υπέρ τρίτων.

Τα "ψιλά γράμματα" που πρέπει να γνωρίζετε για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τους ακατάσχετους λογαριασμούς τα εξής:

Α. Για τις οφειλές προς τους ιδιώτες

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

Λογαριασμός μισθοδοσίας/σύνταξης: Σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστατεύονται οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την κατάσχεση, ανεξαρτήτως ποσού, με ελάχιστες εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Λογαριασμός καταθέσεων: Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4161/2013, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν ως ακατάσχετο κάποιον λογαριασμό καταθέσεων. Μάλιστα ο νόμος αναφέρει πως κάθε δικαιούχος προστατεύεται για ποσό έως 1.500 ευρώ ενώ το ποσό αυτό ανεβαίνει μέχρι και στα 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινούς λογαριασμούς.

Β. Για οφειλές προς το Δημόσιο:

Το ποσό των 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετο σε έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτός όμως θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο TAXIS ως μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.
Ωστόσο οι υπόχρεοι για να δηλώσουν τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν την ειδική εφαρμογή https://www.gov.gr/akataskhetos-logariasmos με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.
Από την σχετική σελίδα θα πρέπει να επιλέξουν "Είσοδος στην εφαρμογή".
Εν συνεχεία θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Και ο φορολογούμενος ενημερώνεται για το εάν έχει εγκριθεί το αίτημα του ή όχι.

Ουσιαστικά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ενημερώσουν την Δημόσια Διοίκηση και το Τραπεζικό Ίδρυμα για τον μοναδικό λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, όπου οι καταθέσεις τους θα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Για αυτό θα χρειαστούν :

 • τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN έγκυρο και ενεργό στο οποίο είναι δικαιούχοι /συνδικαιούχοι.

Ο γενικός κανόνας αδέσμευτων τραπεζικών λογαριασμών και τα επιδόματα που δεν μπορούν να κατασχεθούν
Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα των αδέσμευτων τραπεζικών λογαριασμών, για κάθε οφειλέτη είναι ακατάσχετα τα 1.250 ευρώ. Ωστόσο για να προστατευθούν αυτά τα χρήματα από κατασχέσεις θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Διευκρινίζεται πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ορίσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι οφειλέτες θα πρέπει να ορίσουν έναν λογαριασμό που επιθυμούν.

Επίσης επισημαίνεται πως τα επιδόματα που είναι ακατάσχετα σύμφωνα με τον νόμο είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Το ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ)
 • Το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ
 • Το κοινωνικό μέρισμα
 • Το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα γέννησης
 • Η διατροφή ανήλικου τέκνου
 • Η επιδότηση ενοικίου
 • Τα προνομιακά επιδόματα
 • Το επίδομα θέρμανσης
 • Τα χρηματικά έπαθλα της φορολοταρίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
 • Οι παροχές στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ

Μόνο ψηφιακά οι κοινοποιήσεις φόρων, παρελθόν τα έντυπα

Παρελθόν αποτελούν από τις 3 Μαΐου 2024 τα παραδοσιακά, έντυπα της ΑΑΔΕ με τα οποία κοινοποιούνταν οι φόροι, τα τέλη, τα πρόστιμα και άλλες πράξεις στους φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ έχει πλέον εφαρμόσει την αποκλειστικά ηλεκτρονική επικοινωνία, αποστέλλοντας μέσω mail τις κοινοποιήσεις φόρου κ.λπ., θεωρώντας μάλιστα, πως με το πέρας 10 ημερών από την αποστολή της ειδοποίησης ο φορολογούμενος έχει ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του.

Ως εκ τούτου, το παραπάνω σημαίνει πως οι πολίτες οφείλουν να έχουν καταχωρημένο ενεργό λογαριασμό e-mail στα συστήματα της ΑΑΔΕ, κάνοντας απαραίτητο για κάθε κάτοχο ΑΦΜ να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του σε περίπτωση αλλαγών.

Έτσι, θα καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία φορολογουμένων και φορολογικής διοίκησης, ενώ αποσαφηνίζονται και οι προθεσμίες που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς εξαλείφονται οι διαφωνίες σχετικά με τους χρόνους που έλαβαν την ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ.

11/5/2024