ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΜΟΙΧΕΙΑ…

2021-07-24

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου του 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά τις «φωνές» της εκκλησίας αποποινικοποίησε τη μοιχεία.

Τα χρόνια πέρασαν, μπορεί να τα θεωρούμε υπερβολικά, αλλά μέσα από τις ελληνικές ταινίες έχουν περιγραφεί -γλαφυρά είναι η αλήθεια- σκηνές βγαλμένες από τη ζωή. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τυλιγμένος με ένα σεντόνι να τραβολογιέται στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία του μοιχού, ήταν μία κατάσταση πέρα για πέρα αληθινή. Βλέπετε αυτός ήταν ο νόμος.

Ποινή ενός έτους για τους μοιχούς

Ως το τέλος του 1950 η μοιχεία θεωρούνταν πλημμέλημα. Στο νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το 1951 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, μόνο αν είχε ζητήσει η απατημένη ή ο απατημένος σύζυγος να ασκηθεί δίωξη. Οι μοιχοί μάλιστα έπρεπε να πιαστούν επ' αυτοφώρω (όπως δείχνει και η ταινία) για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία.

Στο αυτόφωτο με τα σεντόνια

Οι αστυνομικές αρχές δεν τους άφηναν ούτε να ντυθούν και τους οδηγούσαν με τα σεντόνια στο αστυνομικό τμήμα, όπου διανυκτέρευαν εκεί καθότι το αδίκημα ακολουθούσε η αυτόφωρος διαδικασία. Μάλιστα, ακόμα και οι εφημερίδες έγραφαν τις ιστορίες μοιχείας.

Στη μοναδική περίπτωση που έμενε ατιμώρητη ήταν όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου.

Οι τρεις επιλογές που έδινε ο Σόλων

Αν απορείτε πάντως με τη σκληρότητα των νόμων, καθώς παλαιότερα, θα πέσετε από τα σύννεφα με αυτά που ίσχυαν τα αρχαιότερα χρόνια για τη μοιχεία. Για παράδειγμα, ο Σόλων πρόσφερε στον απατημένο σύζυγο τρεις εναλλακτικές λύσεις: ή να σκοτώσει και τους δύο μοιχούς, ή να ευνουχίσει το μοιχό, ή να τον... εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

Η αποποινικοποίηση της το 1982

Στις 24 Ιουλίου το 1982 λοιπόν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση και μεγάλη πίεση από διαφωνούντες, ιδίως από την εκκλησία, άλλαξε το «οικογενειακό δίκαιο» και αποποινικοποίησε τη μοιχεία. Παράλληλα, ένα χρόνο αργότερα, η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου, εκτός αν κρινόταν ότι από αυτή είχαν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις και η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης ήταν αφόρητη για τον ενάγοντα.

«... ποινικοποίησε την κρεβατοκάμαρα»

«Η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου», φώναζε η εκκλησία που έκανε ακόμα και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με μαυροφορεμένες γυναίκες να φωνάζουν συνθήματα κατά του Αντρέα Παπανδρέου, ενώ η Νέα Δημοκρατία φώναζε, ότι «το ΠΑΣΟΚ αποποινικοποίησε την γκαρσονιέρα και ποινικοποίησε την κρεβατοκάμαρα»!

24-7-2021/12:10