ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Ή ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ !!

2023-05-17

Υποχρέωση του Δήμου ο Καθαρισμός Οικοπέδων Και Ακάλυπτων Χώρων.

Με Νόμο υποβάλλονται πρόστιμα σε όλους αυτούς τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες αλλά και μισθωτές οικοπέδων ή άλλων ακάλυπτων χώρων σε οικισμούς και πόλεις.

Συνήθης τακτική κάποιων ιδιοκτητών οικοπέδων του Δήμου Αλμωπίας (και όχι μόνο) είναι να εγκαταλείπουν τα οικόπεδα τους, στον εσωτερικό ιστό της πόλης, χέρσα, με κίνδυνο πυρκαγιάς ή ατυχήματος όταν εμποδίζουν -λόγω μη ορατότητας από τη βλάστηση- την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Με αφορμή λοιπόν την έλευση του θέρους, οι Δήμοι της Π.Ε Πέλλας, αλλά και η Π.Υ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εκδώσουν ή έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι εκ του Νόμου να προχωρήσουν στον καθαρισμό αυτών των χώρων από χόρτα, κλαδιά, θάμνους κλπ υλικά.

Σύμφωνα λοιπόν με την κείμενη Νομοθεσία, ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό εντός των προθεσμιών που ορίχει η Νομοθεσία, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

Κυρώσεις

Υπογραμμίζουμε ότι με βάσει ΦΕΚ προηγούμενων ετών «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β' της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α' 114).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το την περ. 26 της υποπαρ. β' της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α' 114):

«Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. 

Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα», προστίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο του Ν. 3463/2006.

Παράλληλα το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι: "Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού".

17/5/2023