ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ –ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

2021-09-23

 Στάσιμο είναι και μάλλον θα παραμείνει θέμα της μόνιμης αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Οκτώβριο γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και περνάμε στη χειμερινή.

Μια ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει στις 31 του επόμενου μήνα.

Αυτή, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή και αντίστροφα, μιας και το θέμα της κατάργησης έχει «παγώσει» από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού.

Πριν τον κορονοϊό, πίσω στο «κανονικό» 2019, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα, από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, λόγω κορονοϊού, οι χώρες της Ε.Ε. δεν επέλεξαν ποτέ ποια ώρα θα διατηρούσαν μετά την κατάργηση και η πανδημία «σκέπασε» οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα.

Μάλιστα, στην Ελλάδα, είχε βγει και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών που έλεγε ότι τον Μάρτιο του 2021 θα ήταν η τελευταία φορά που θα αλλάζαμε τα ρολόγια μας.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά και τον Μάρτιο του 2022, ίσως και για τελευταία φορά πια. 

23-9-2021/10:28