ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ): ''ΒΡΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ'' !! (ΒΙΝΤΕΟ)

2023-05-24

Κατά τη χθεσινή, Τρίτη 23/5/2023 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας και πριν τη συζήτηση των θεμάτων, το λόγο ζήτησε και έλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας Προκοπίδης Ευάγγελος (Λάκης).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και την απουσία των μελών της αντιπολίτευσης, ενώ επεσήμανε και κάποια θέματα που πρόσφατα ανέδειξε η ιστοσελίδα μας, όπως η λειτουργία του ΚΑΠΗ Αριδαίας (ΔΕΣ και ΕΔΩ), ο δρόμος Αριδαίας- παρεκκλησίου Αγ. Παρασκευής (ΔΕΣ και ΕΔΩ), τις προσλήψεις διμήνων στη Λουτρόπολη, στις εξελίξεις στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ κλπ θέματα.

Μάλιστα με αφορμή τις εξαγγελίες του Δημάρχου για έργα και για εισροή εκατομμυρίων Ευρώ στα ταμεία του Δήμου, σχολίασε δηκτικά ότι ''Μπορεί να βρέχει εκατομμύρια αλλά δεν τα βλέπουν οι πολίτες της Αριδαίας''!!.

Δείτε σχετικά στο παρακάτω βίντεο, ενώ διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του όπως την ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ (23/5/2023) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Κατά την χθεσινή(23-5-23) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, είχα την δυνατότητα να αναφερθώ στο νέο σκηνικό που διαγράφετε στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και να θέσω σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου, με κυριότερα τη λειτουργία των ΚΑΠΗ Αριδαίας & Εξαπλατάνου, την πλημμελή λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, την απαράδεκτη κατάσταση του οδοστρώματος του δρόμου προς το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Δωροθέας, τις προσλήψεις διμήνων στη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών καθώς και στις εξελίξεις στο αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ κλπ θέματα.

Αναλυτικά η ομιλία μου έχει ως εξής:

«Κατ αρχάς θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να συγχαρώ τους εκλεγμένους Βουλευτές αλλά και όσους συμμετείχαν στην εκλογή διαδικασία και βοήθησαν για το άψογο κλίμα που υπήρξε.

Καλούμαστε σήμερα να συνεδριάσουμε, μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, παρακολουθήσαμε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, να καταθέτουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους, για μια σειρά θεμάτων.

Δυστυχώς, δεν είδα πουθενά θέσεις και προτάσεις που να αφορούν ρηξικέλευθες αλλαγές, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν μίλησε με σαφήνεια και δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του, τον απογαλακτισμό και την αυτόνομη λειτουργία που πρέπει να υπάρξει, της Αυτοδιοίκησης, από το Κράτος, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προτύπων.

Κανένα κόμμα δεν μίλησε για αύξηση των πόρων των ΟΤΑ και στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει.

Όλοι, θέλουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαίτες της Κεντρικής Διοίκησης.

Να στήνεται και να εκλιπαρεί ο εκάστοτε Δήμαρχος, για ένα ραντεβού με κάποιο υψηλόβαθμο Κυβερνητικό στέλεχος, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, ένα έργο για το Δήμο του.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, όλες οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αλλάξουμε την ατζέντα και να επιβάλλουμε νέα δεδομένα.

Αυτά ως μια γενική παρατήρηση.

Σχετικά, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρξει, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το νομοθετικό κενό που υπάρχει, νομίζω ότι ως γενική φιλοσοφία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να χάσει την άμεση επαφή με τον πολίτη, με την δημιουργία απρόσωπων δήμων, στους οποίους ο πολίτης να χάνεται.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης, σημαντικός είναι ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν μερική οικονομική και διοικητική αυτονομία.

Και να μπούμε, ως είθισται, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα.

-Στα θέματα της καθημερινότητας και στην τραγική εικόνα της πόλης, θα αποφύγω να αναφερθώ, καθώς είναι θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει επανειλημμένα σε αυτή την αίθουσα, χωρίς να υπάρξει καμία προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.

-Κυρίαρχο ζήτημα αυτό της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, όπου διαπιστώνουμε ότι η σύγκλισή της, είναι οικογενειακή υπόθεση της Παράταξης του Δημάρχου…

Η Αντιπολίτευση Απούσα. Οι ευθύνες βαραίνουν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν φρόντισε εφαρμόζοντας την σχετική εγκύκλιο και να υπάρξουν αναπληρωματικά μέλη. Είναι κάτι που έχω τονίσει επανειλημμένως.

Για το λόγο αυτό, την Οικονομική Επιτροπή, τη χαρακτήρισα "κολοβή" στα πρότυπα του Αγγλικού κολοβού κοινοβουλίου της περιόδου του 1650.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση, χαρακτήρισα υποψήφιους δημάρχους μερικής απασχόλησης, αυτούς που θέλουν να είναι ρυθμιστές των εξελίξεων αλλά δεν εκπληρώνουν βασικές τους υποχρεώσεις και δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του βασικού οργάνου διοίκησης του Δήμου, της Οικονομικής Επιτροπής.

Φυσικά, δεν αποτελεί δικαιολογία της μη συμμετοχής τους, το γεγονός ότι το όργανο συγκαλείται στις 10.00 το πρωί.

-Ένα θέμα που θα ήθελα να θέσω, είναι αυτό της μη λειτουργίας των ΚΑΠΗ Αριδαίας και Εξαπλατάνου.

Όταν έγινε η μεταφορά του Γραφείου της ΔΟΥ, από τη Λέσχη Αξιωματικών, στα γραφεία του ΚΑΠΗ Αριδαίας, είχατε υποσχεθεί για την μετεγκατάστασή του και την εύρεση λύσης, όταν θα πάψουν να υφίστανται τα μέτρα για τη

διάδοση της πανδημίας και μάλιστα κύριε Δήμαρχε είχατε μιλήσει και για αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν, στον τρόπο λειτουργίας των ΚΑΠΗ, σύμφωνα με το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Ανοικτής προστασίας Ηλικιωμένων.

Δυστυχώς, οι πολίτες της Αριδαίας και του Εξαπλατάνου, διαπιστώνουν ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό και διαμαρτύρονται, παρά το γεγονός ότι από 9/9/2022, επί της ουσίας έπαψαν να υφίστανται τα μέτρα.

-Ένα θέμα που απασχολεί τους δημότες και κυρίως αυτούς που μετακινούνται στο αγρόκτημα Αριδαίας αλλά και Δωροθέας, είναι η κατάσταση του οδοστρώματος, του δρόμου για την Αγία Παρασκευή.

Κύριε Δήμαρχε, το θέμα έχει ξανατεθεί και είχατε υποσχεθεί σε αυτήν την αίθουσα, την άμεση παρέμβαση. Δυστυχώς δεν έχει γίνει το παραμικρό και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται όσοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δρόμο,

είτε αγρότες, είτε πιστοί που επισκέπτονται το παρεκκλήσι, είτε οδηγοί που θέλουν να πάνε στην Δωροθέα και Γαρέφι, είτε πεζοί για τον περίπατό τους.

Όπως φαίνεται και σε σχετικό ρεπορτάζ τοπικού ΜΜΕ, η κατάσταση είναι τραγική. Το οδόστρωμα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

-Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε ασχοληθεί με το Αναψυκτήριο της Λουτρόπολης, το υψηλό κόστος ανακατασκευής του, τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Κάποιοι είχαν ασχοληθεί, με την κατάτμηση του έργου, άσχετα αν αυτοί στη θητεία τους δεν έκαναν ούτε έναν διαγωνισμό.

Είχα αναφέρει ότι το έργο θα έπρεπε να γίνει με ενιαίο ανοικτό διαγωνισμό, όπου δεν θα τίθετο θέμα νομιμότητας διαδικασιών και θα υπήρχε και μεγάλο οικονομικό κέρδος για την δημοτική επιχείρηση.

Η δημοτική επιχείρηση, επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς διαβάζω σε τοπικό ΜΜΕ, τα θέματα ημερήσιας διάταξης του αυριανού Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχειρησης.

Κυρίαρχο ζήτημα οι προσλήψεις διμήνων.

Συνεχίζετε να την αντιμετωπίζετε ως λάφυρο, προκειμένου να "κλείσετε" το ψηφοδέλτιο ή να ικανοποιήσετε τις υποσχέσεις σας.

Το ερώτημα είναι, ποιος πληρώνει το βαρκάρη…

Δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα, από που προκύπτουν οι κατεπείγουσες εποχιακές ή πρόσκαιρες ανάγκες, για δίμηνες συμβάσεις. Και πως γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι, δύο ταχυτήτων; Εργαζόμενοι μέσω ΑΣΕΠ και διμηνίτες.

Πάγια θέση μου είναι, να υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων και όταν καλύπτουν οι εργαζόμενοι, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως εν προκειμένω, οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Πέρσι αναδειχθήκατε πρωταθλητής στα δίμηνα, ξεπεράσατε και τον προκάτοχό σας. Πάνω από 300 προσλήψεις διμήνων. Αλήθεια φέτος που είναι και προεκλογική χρονιά, που θα φθάσει το κοντέρ;

-Είχα θέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου διημέρευσης των ΑμΕΑ, που βρίσκεται στο αγρόκτημα των Αμερικάνων, πρώην ΕΘΙΑΓΕ.

Δεν είδα να συγκινείται η Δημοτική Αρχή. Είναι ένα έργο που έγινε μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος και υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Σήμερα έχουμε καινούρια δεδομένα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποτύπωσης των κτιρίων προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στην κυριότητα της Π.Ε. Πέλλας της Π.Κ.Μ.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ως δημοτική αρχή, σας πιάσανε στον ύπνο.

Ένα αγρόκτημα 80 στρεμμάτων, τμήμα του αστικού ιστού της πόλης, το οποίο ήδη θα έπρεπε να είχε μεταβιβαστεί στον Δήμο και να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά παρεμβάσεων».

24/5/2023