ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΣΕΙΕΤΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΩΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ...

2022-01-16

Τρόμαξε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο ισχυρός σεισμός των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χαλκιδική, στις 13:48′ το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022). Αλλεπάλληλες δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική ενώ, υπήρξε και μετασεισμός 4,5 ρίχτερ λίγο αργότερα. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο στα 20 χλμ. ΝΝΔ του Άθω, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 19,3 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 22 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο MSC πάντως, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αισθητός και στην Αττική

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη), ενώ αναφορές υπάρξαν και από Λάρισα, Βόλο και Μυτιλήνη. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής. Περίπου 40 λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός έντασης 4,4 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέγεθος που τον καθιστά πιθανότατα τον κύριο μετασεισμό.

Πάνω από δέκα μετασεισμοί

Την ίδια ώρα πάνω από 10 μετασεισμοί τουλάχιστον, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,4 ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.

Στις 14:26 καταγράφηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ, στα 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Άθω, με εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα. Παράλληλα, καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις 2,8 Ρίχτερ (στα 20 χλμ ΝΝΔ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ), 2,6 Ρίχτερ (στα 33 χλμ ΒΑ του Παλιουρίου Κασσάνδρας με εστιακό βάθος 10 χλμ), 2,7 Ρίχτερ (στα 18 χλμ ΝΝΔ του Άθω, με εστιακό βάθος 10 χλμ) και 2,9 Ρίχτερ (στα 19 χλμ ΝΝΑ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ).

Δήμαρχος Σιθωνίας: Ισχυρός ο σεισμός, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί ως τώρα

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως στον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου

Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός 5,4 ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, υποστήριξε πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την Αττική να συγκαταλέγεται στις περιοχές που ταρακουνήθηκαν.

Λέκκας: Ο σεισμός στο Άγιο Όρος είχε επίκεντρο δόνησης πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σεισμού, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα:

«Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας στο thesstoday.gr, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

16/01/2022