ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ‘’ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟ’’ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!! (ΦΩΤΟ)

2021-03-16

Ρεπορτάζ By Sakis

Περατώθηκε πριν λίγο σήμερα Τρίτη 16/3/2021 η έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία παρακολούθησε και η ιστοσελίδα μας, με μοναδικό θέμα ενημέρωσης και συζήτησης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο: "ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ".

Αρχικά ενημέρωση προς το Σώμα έκανε ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα βασικά στοιχεία του νέου Νόμου.

Ειδικότερα:

1-Προβλέπεται μείωση των Περιφερειακών Συμβούλων και συγκεκριμένα από 71 που είναι σήμερα, στους 51. Συνεπώς, με τις υπάρχουσες συνθήκες, η πλειοψηφία θα είχε τώρα 31 συμβούλους και 20 συμβούλους οι υπόλοιποι συνδυασμοί.

2-Επανέρχεται η θητεία των νέων Περιφερειαρχών κλπ Συμβούλων στα πέντε χρόνια

3-Η εγκατάσταση των νέων Περιφερειαρχών θα γίνει την 01/01/2024

4-Οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές θα γίνουν την 08/10/2023

5-Επανέρχεται το ασυμβίβαστο για κάποιες κατηγορίες Ειδικών Συμβούλων κλπ στελεχών σε Περιφέρειες και Δήμους.

6-Θεσπίζεται η ποσόστωση του 40%

7-Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα λάβει από την πρώτη Κυριακή ποσοστό 43%+1 επί των εγκύρων ψηφοδελτίου, ενώ σε αρνητική περίπτωση θα γίνουν οι επαναληπτικές μεταξύ των δύο πρώτων, και όποιος λάβει την πλειοψηφία ανακηρύσσεται Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος.

8-Η κατανομή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων θα γίνει από το ποσοστό των ψήφων της Α΄. Κυριακής.

9-Αυξάνεται το ποσό των παράβολων για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία

10-Τίθεται πλαφόν 3% για την είσοδο συνδυασμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θετικός εμφανίσθηκε αρχικά επί του Νομοσχέδιο ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας Απόστολος, εκφράζοντας μόνο τις ενστάσεις του σχετικά με τη μείωση του αριθμού των Συμβούλων.

Τέλος, καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ Γιαννούλη και Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με το κλείσιμο των μικροφώνων και τη διαδικασία της συνεδρίασης, ενώ λίγο πριν το τέλος, μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο παραπάνω ανδρών, όταν ο δεύτερος δεν έδωσε τον λόγο στον πρώτο, επικαλούμενος τον κανονισμό, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων να αποκαλέσει ο Γιαννούλης τον Πρόεδρο, ''αναξιοπρεπή και δειλό''!

Δείτε σχετικά στις παρακάτω φώτο:

16-3-2021/14:02