ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...

2021-09-16

ΣΧΟΛΙΟ 1

Μεγαλομάρτυρας της χριστιανοσύνης, η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η Ευφημία γεννήθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα στη Χαλκηδόνα και καταγόταν από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική

Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι γονείς της φρόντισαν να αναπτύξει η Ευφημία κάθε χριστιανική αρετή.

Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή που οργάνωνε προς τιμήν του θεού των ειδωλολατρών Άρη.

Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απόσχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτόν συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Όταν η Ευφημία προσήχθη ενώπιον του ανθυπάτου και αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της, βασανίστηκε φρικτά.

Οι εχθροί του Χριστού προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Ευφημία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπαστεί τα είδωλα.

Προτού τη ρίξουν στα θηρία και την κατασπαράξει μια αρκούδα, η Ευφημία κατόρθωσε να προσηλυτίσει στο χριστιανισμό τους δύο δημίους της.

Πάνω στον τάφο της Αγίας Ευφημίας ανεγέρθηκε αργότερα ναός, στον οποίο συνήλθε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος (451).

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως.

Αποτμήματα του ιερού λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr, saint.gr)

16-9-2021/08:34

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2021-09-19 15:24

Εισάγετε κείμενο:

Βοήθεια και υγεία να δίνει σε όλους