ΕΔΕΣΣΑ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ... ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ!!

2021-03-09

''Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης

Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς.''

Ν Γκάτσος

Έχει καθιερωθεί ως ιεροτελεστία. Κάθε Φλεβάρη και Μάρτη φωτιές στους καλαμιώνες σ ολόκληρο το σύμπλεγμα των 4 λιμνών. Με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Βεγορίτιδα και στην περιοχή της Άρνισσας.

Στην λίμνη Βεγορίτιδα που μόνο στα χαρτιά είναι υπό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας (Natura 2000). Στην λίμνη Βεγορίτιδα οι καταπατήσεις είναι κανόνας και ορατές από παντού. Δεν είναι όμως ορατές από τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε Άνοιξη καταστρέφεται ο φυσικός χώρος φωλιάσματος εκατοντάδων πουλιών, μερικά από τα οποία απειλούνται με αφανισμό. Η ατιμωρησία, η ανικανότητα των υπευθύνων να εξιχνιάσουν το έγκλημα και να συλλάβουν τους αδίστακτους εμπρηστές και καταπατητές.

Στο περσυνό δελτίο τύπου για το ίδιο θέμα (ΔΤ 04/20 - Τίτλος: Κάψε και καταπάτησε ελεύθερα.! Μπορείς! ), αναφέραμε: «Ξέρουμε πως αυτό το περιβάλλον το μοιραζόμαστε με την άγρια ζωή. Ξέρουμε, πως την εποχή που εσύ βγαίνεις να κάψεις τα καλάμια, αρχίζουν και φωλιάζουν τα πουλιά. Για ν αποκτήσεις εσύ λίγα στρέμματα ακόμα, μειώνεις τον ζωτικό χώρο σε πουλιά και άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή. Καταστρέφεις τα φυσικά φίλτρα του νερού που είναι οι καλαμιώνες. Για λίγα στρέμματα ακόμα, εξαφανίζεις την τροφή ,όσων ζωντανών οργανισμών ζουν μέσα στους καλαμιώνες. Τα εξασθενείς. 

Με συνέπεια να γίνονται πιο ασθενικά να φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια. Να ψοφούν εξασθενημένα. Οι μικροοργανισμοί χάνουν τους ξενιστές τους κι αναζητούν άλλους, που συχνά είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Η συνύπαρξη ανθρωπίνων κοινοτήτων με υγροβιότοπους, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για μετάδοση ιών ανάμεσα στα ζώα κι απ αυτά στον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με τις αμερικάνικες επιδημιολογικές αρχές, τα τρία τέταρτα των νέων ασθενειών περνάνε στον άνθρωπο από τα ζώα. Όμως εσύ θα έχεις λίγα στρέμματα ακόμα. Ν αγοράσεις το γαμάτο τρακτέρ, το γαμάτο αυτοκίνητο, το γαμάτο φέρετρο για τα παιδιά σου!

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ή μάλλον πέρασε μια μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, νομοσχέδιο που από τις οικολογικές οργανώσεις έχει χαρακτηριστεί περιβαλλοντοκτόνο. Διότι παραδίδεται άνευ όρων το περιβάλλον στους εργολάβους και επενδυτές και την κερδοφορία τους. 

Και είναι αυτή η έλλειψη ''επένδυσης'' που οι δύο δήμοι που μοιράζονται την Βεγορίτιδα, έχουν αφήσει την λίμνη στο έλεος του Θεού. Θεωρούν πως το κόψιμο των χόρτων που και που είναι οι παρεμβάσεις. Και όταν γίνονται παρεμβάσεις, αυτές γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς άποψη, χωρίς γνώση για το τι σημαίνει δημόσιος χώρος, ποια τα όρια και σύμφωνα με το προσωπικό γούστο τοπικών παραγόντων.

 Παρεμβάσεις σ έναν τέτοιο απαράμιλλης ομορφιάς τόπο, σε οποιαδήποτε σοβαρή πολιτεία, γίνονται με προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, από τον οποίο αντλείς ιδέες και υλοποιείς. Λαμπρό παράδειγμα της τσαπατσουλιάς και ασχετοσύνης είναι η φύτευση φοινίκων στην παραλία του Αγ Παντελεήμονα, που φτάνει τα όρια της γελοιότητας.

Συνυπεύθυνοι για το οικολογικό έγκλημα στην λίμνη Βεγορίτιδα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαχρονικά, των δύο Περιφερειών. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις πρέπει να στελεχώνονται από τυφλούς υπαλλήλους, γιατί μόνο έτσι δικαιολογείται το γεγονός, ότι ενώ οι καλλιέργειες έχουν μπει και μέσα στην λίμνη, αυτοί δεν έχουν επιβάλλει ποτέ κανένα πρόστιμο.

 Καλλιέργειες παράκτιες που με τα φυτοφάρμακα τους επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων. Και είναι αυτή η ανοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών . Είμαστε στην διάθεση τους, αν ποτέ αποφασίσουν να παρέμβουν όπως οφείλουν, να τους υποδείξουμε όλες τις καταπατημένες εκτάσεις.!

Ο Σύλλογος μας είναι πάντα παρών στην διαφύλαξη και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας. Δώσαμε μάχες και κερδίσαμε στην Βουλή των Ελλήνων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις Περιφέρειες, στους Δήμους, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στα Εθνικά Δικαστήρια, στις τοπικές κοινωνίες. Μ αυτό το αίσθημα ευθύνης ειδοποιήσαμε την πυροσβεστική προχτές στην μεγαλύτερη πυρκαγιά μέχρι σήμερα στους καλαμιώνες στην Άρνισσα.

Δημόσια εκφράζουμε τον θαυμασμό μας για τους δύο (μόνο) πυροσβέστες που η υπηρεσία τους λαθεμένα δεν εκτίμησε το μέγεθος της πυρκαγιάς και την ένταση των ανέμων, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ζωή τους. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία η πράξη αυτή θα παρέπεμπε σε οφειλόμενες παραιτήσεις.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε το μοιραζόμαστε με την ορνιθοπανίδα και είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της. Δεν είναι χώρος κερδοφορίας, αλλά χώρος προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής. Πόλος τουριστικής ανάπτυξης στην υπηρεσία των τοπικών κοινοτήτων και των φιλοξενούμενων σ αυτόν.

Καλούμε τον κόσμο που ζει στην Βεγορίτιδα να υπερασπιστεί το περιβάλλον μαζί με τον Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας. Να φωνάξουμε προς κάθε υπεύθυνο αυτού του οικολογικού εγκλήματος ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

https://we.tl/t-3wHr8T33Wn 

09-3-2021/09:32