ΣΚΥΔΡΑ: O ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ…ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ;

2021-02-01

Ο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής έτους 2019 πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 31-01-2021 (ΔΕΣ και ΕΔΩ), αποδεικνύοντας εκ του αποτελέσματος ότι η διοικούσα αρχή έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους νόμους και τις διαδικασίες που προβλέπει η πολιτεία με την κείμενη νομοθεσία της, αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας, όσο κι αν κόπτεται διακαώς για το αντίθετο, αλλά συνάμα υπονομεύει και την ίδια την έννοια της δημοκρατίας και της δημόσιας λογοδοσίας που έχει καθιερώσει η πολιτεία σε ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης και σεβασμού στον πολίτη- δημότη.

Και αποδεικνύεται τούτη η απαράδεκτη στάση της διοικούσας αρχής και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου από το αληθές γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι διατυπώσεις του Νόμου του άρθρο 217 Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων - Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής), το οποίο άρθρο μάλιστα επικαλείται στην εισήγηση απολογισμού της, αλλά ωστόσο δεν εφαρμόζει (!), αφού ούτε το Σώμα του δημοτικού συμβούλιου, ούτε τους φορείς της πόλης ενημέρωσε δεκαπέντε (15) ημέρες τουλάχιστον πριν τη διενέργεια του απολογισμού, όπως ο νόμος ορίζει. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου εστάλη στους δημοτικούς συμβούλους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη Δευτέρα 18-01-2021 για τη ειδική δημόσια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που θα λάμβανε χώρα χθες, Κυριακή 31-01-2021, κοινοποιώντας την παράλληλα και στα ΜΜΕ. Άξιο να σημειωθεί οτι στην εν λόγω προθεσμία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν προσμετράται ούτε η ημέρα αποστολής της πρόσκλησης (18-01-2021), αλλά ούτε και η μέρα καθ' αυτή της ειδικής συνεδρίασης (31-01-2021). Μας καλεί με άλλα λόγια ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως έχων την ευθύνη επί της διαδικασίας να εγκρίνουμε και να ψηφίσουμε τον απολογισμό πεπραγμένων του 2019 -τη στιγμή μάλιστα που άλλοι Δήμοι της χώρας το ίδιο χρονικό διάστημα ήδη συνεδριάζουν για απολογισμό πεπραγμένων έτους 2020(!)- σε μια μη νόμιμη διαδικασία;;

Και επειδή φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δήμαρχος Σκύδρας δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου ή σκόπιμα το αψηφούν, αποδεικνύοντας δυστυχώς την αλαζονεία της εξουσίας και την υποβίβαση της λαϊκής συμμετοχής και δημόσιου ελέγχου, αλλά και επειδή θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια οι δημότες, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και να μην υπεραμύνονται των απόψεων του συνδυασμού τους, παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο προς γνώση και συμμόρφωση όλων:

Άρθρο 217 Ν. 3463/2006 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής

«1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου...».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε με την υπ'αριθμ 272/2014 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και είναι σε ισχύ, θα έπρεπε στον χθεσινό απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής έτους 2019 να παρουσιαστεί στην ίδια συνεδρίαση και η ετήσια έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και να λάβουμε σχετική πρόσκληση γι΄ αυτό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη!!

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 4 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε με την υπ'αριθμ 272/2014 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και είναι σε ισχύ αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν». Εν προκειμένω, η εισήγηση του απολογισμού μας εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, συνεπώς δεν καλύπτεται το χρονικό διάστημα των 5 ημερών!!

Για όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους τρεις λόγους που προαναφέρθηκαν, σύμβουλος της αντιπολίτευσης, λαβούσα τον λόγο, αφού τοποθετήθηκε επί της διαδικασίας, ζήτησε να αναβληθεί η ειδική συνεδρίαση διότι δεν πληρούνται οι νόμιμες διατυπώσεις και προϋποθέσεις. Ωστόσο, Ο Πρόεδρος ακολουθώντας την υπερφίαλη τακτική του απέρριψε την αιτιολογημένη πρόταση της δημοτικής συμβούλου και ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση τόσο αυτή, όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση που υπογράφουν την παρούσα δήλωση, μη αποδεχόμενοι να συμμετέχουν σε μια παράτυπη ειδική συνεδρίαση που δεν καλύπτονται οι διατυπώσεις των κείμενων διατάξεων και του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως αποδεικνύεται τελικά κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπως έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενη δήλωσή μας δεν είναι όλοι ικανοί σε όλες τις θέσεις.. Φαίνεται ότι 15 έτη ενασχόλησής σας στην αυτοδιοίκηση δεν σας έφτασαν να μάθετε τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου και τη σχετική Νομοθεσία.

Τελικά, λοιπόν, τα νόμιμα πήγανε...περίπατο!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΣΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ