ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΕ 400.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΛΑΒΟΥΝ…

2021-10-27

Αναδρομικά διετίας αναμένεται να λάβουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι με το κράτος να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρόκειται για τις επιστροφές των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τη διετία 2017-2018, οι οποίες κοστολογούνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση 1477/2021 του δικαστηρίου η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ ήταν αντισυνταγματικές. Και πλέον, η Κυβέρνηση καλείται να βρει την φόρμουλα προκειμένου να επιστρέψει τα ποσά στους δικαιούχους.

Μέχρι στιγμής όμως το οικονομικό επιτελείο τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων στους συνταξιούχους.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το πώς και το πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, αλλά και από το τέλος των δύο κρίσεων που προκαλούν ήδη «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση, δηλαδή την υγειονομική και την ενεργειακή.

Οι επιστροφές που θα "δουν" οι συνταξιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατήσεις επιβλήθηκαν σε μικτές συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ με ποσοστά 3% έως 14%. Οι δε επιστροφές θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Έτσι, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου που λάμβανε από 1.400 έως 1.700 ευρώ θα δει επιστροφή 3%, ενώ κάποιος που είχε εισόδημα από συντάξεις από 2.000 έως 2.300 ευρώ θα λάβει το 7%. Επιστροφή 6% θα δουν όσοι είχαν σύνταξη από 1700 έως 2.000 ευρώ, και 9% αυτοί που λάμβαναν μηνιαίως από 2.300 έως 2.600 ευρώ.

Οι «ζυμώσεις» ανάμεσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο διαχείριση του νέου αυτού «κύματος» αναδρομικών. Στη βεντάλια των επιλογών βρίσκεται ο συμψηφισμός των επιστροφών με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων.

Η πρόταση αυτή ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι χάνει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο έδαφος. Και αυτό, γιατί κάποιοι συνταξιούχοι που εξάλειψαν τις προσωπικές τους διαφορές με την μεταβολή των ποσοστών αναπλήρωσης, σε περίπτωση που έχουν επιστροφή της εισφορά αλληλεγγύης θα δουν μόνιμη αύξηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών το κυρίαρχο και πιο πιθανό σενάριο είναι τα αναδρομικά να καταβληθούν τοις μετρητοίς στους συνταξιούχους. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσά θα επιστραφούν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις και σε βάθος δύο ετών, ώστε η κρατική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια κατ' έτος.

Πηγή: enikonomia.gr

27/10/2021