ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ...

2021-03-08

Διαβάστε τα μηνύματα των αιρετών της Πέλλας, και μη, που εξέδωσαν με αφορμή την σημερινή εορτή της γυναίκας... 

Δήλωση - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την 8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών συμπίπτει χρονικά αλλά και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά σημαντικών γεγονότων που επηρεάζουν βαθιά τη θέση και τη σχέση των γυναικών στην κοινωνία και γενικότερα διαμορφώνουν νέες συνθήκες στις κρίσιμες περιόδους που διανύει και δοκιμάζεται η χώρα μας.

Σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

  • Σήμερα, αφιερώματα για τις γυναίκες,
  • Σήμερα, διακηρύξεις και διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών,
  • Σήμερα, απονομές, τιμές και βραβεύσεις για την προσφορά και τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και δικαιοσύνη,
  • Σήμερα δηλώσεις, εκδηλώσεις, εξαγγελίες και σχέδια για τις αδικημένες, κατατρεγμένες, τρομοκρατημένες και δυστυχισμένες γυναίκες.

Αύριο, όμως, τι θα υφίσταται και τι θα υπάρχει απ΄όλα αυτά;

Θα υπάρχει και θα οργανωθεί, άραγε, και σε ποιο βαθμό ένα νέο ξεκίνημα; θα ξεπηδήσει μια νέα αρχή; θ΄ακολουθήσουν δημόσιες, συλλογικές, οργανωμένες ενέργειες; θα στηριχθούν πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε η κοινωνία ν΄αναγνωρίσει και να δώσει επιτέλους στις γυναίκες αυτό που δικαιωματικά κι αντικειμενικά αξίζουν και προσφέρουν σ΄έναν πολιτισμένο, ανθρώπινο και σύγχρονο κόσμο;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι γυναίκες, και μάλιστα οι Ελληνίδες, πάλεψαν κι αγωνίστηκαν επίμονα και σθεναρά για ν΄αλλάξει η νοοτροπία και η συμπεριφορά ενός κόσμου που για αιώνες τις είχε στο περιθώριο, στη δουλικότητα και στην υποτίμηση, χωρίς δικαιώματα κι αξιοπρέπεια, μ΄έλάχιστες εξαιρέσεις. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση συνεχίζει να υφίσταται σε πολλά κράτη και περιοχές του πλανήτη μας.

Παρά τις αντιξοότητες, τις δυσμένειες, τις ισοπεδωτικές αντιλήψεις και τις μοιρολατρίες οι γυναίκες με τους αγώνες τους πρόσφεραν σημαντικά ώστε η κοινωνία κι ο κόσμος να γίνει καλύτερος, δικαιότερος, πιο σπλαχνικός, πιο όμορφος, πιο γλυκός και χαρούμενος.

Οι γυναίκες διεκδίκησαν θέσεις και ρόλους σ΄όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, αναλογιζόμενες και λαμβάνοντας υπόψη τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά, όχι για να εκτοπίσουν το άλλο φύλο, αλλά για να βελτιώσουν και να καλύψουν τις συλλογικές ανάγκες που ωρίμαζαν κι απαιτούσε η κοινωνία, αλλά και για να δικαιωθούν όσα δικαιούνται και για να σταθούν στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της με γνώμονα την προσφορά και την αξία της.

Ας υπογραμμιστεί παρενθετικά το εξής: Με αφορμή, βεβαίως, το γεγονός ότι σε δύο εβδομάδες θα τιμήσουμε την επέτειο της 25 Μαρτίου 1821 και καθώς φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά να υπενθυμίσουμε και ν ΄αναδείξουμε τη μεγάλη συμβολή των Ελληνίδων Γυναικών στην επανάσταση και στην απελευθέρωση του 1821 από τον τουρκικό ζυγό.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών δεν πρέπει να περάσει και να ξεχαστεί ενδεχομένως χωρίς ν΄αναδείξει στο μέγιστο σημείο και βαθμό τα ζητήματα και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Και κυρίως θα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση πράξεων κι έργων που θα λύσουν ανοιχτά και υπάρχοντα θέματα και βεβαίως θα προετοιμάσουν και θα θωρακίσουν την κοινωνία ώστε ν΄αποτρέψει την εμφάνιση νέων φαινομένων σε βάρος των γυναικών.

Οι δύο απανωτές και συνεχιζόμενες κρίσεις που έπληξαν τον τόπο και τη χώρα μας κι εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν ανέδειξαν, δυστυχώς, χωρίς αμφιβολία κι αμφισβήτηση ότι μεταξύ αυτών που δοκιμάστηκαν κι επλήγησαν περισσότερο ήταν οι γυναίκες, είτε στο εργασιακό επίπεδο (ανεργία, απολύσεις, αδήλωτη εργασία, εκβιασμοί κ.α.) είτε ως θύματα της εσωτερικής, ενδοοικογενειακής βίας που έλαβε μεγάλη διάσταση κι έκταση ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης στο διάστημα του περιορισμού και της απαγόρευσης των εξόδων και των μετακινήσεων και της επιβολής της καραντίνας.

Μαζί με τα δύο αυτά τραγικά γεγονότα, δηλαδή την οικονομική και πανδημική κρίση, θα πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε και στην πριν από λίγο καιρό καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης της γνωστής αθλήτριας. Η γυναίκα αυτή βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη, έστω και μετά από χρόνια, για να σπάσει τη σιωπή της και να καταγγείλει το γεγονός με αποτέλεσμα να βρουν το θάρρος κι άλλες γυναίκες, κι όχι μόνο γυναίκες, να προχωρήσουν σε καταγγελίες για παρενοχλήσεις και βιαιοπραγίες που υφίσταντο και υφίστανται γυναίκες , όχι μόνον στον εργασιακό χώρο αλλά γενικότερα και μάλιστα ως ένα καθημερινό φαινόμενο, ως μια συνηθισμένη πρακτική που πολλοί γνώριζαν κι έβλεπαν και για διάφορους λόγους σιωπούσαν, παράβλεπαν και δεν αντιδρούσαν.

Πιστεύω ότι η επικαιρότητα των ημερών αλλά και η σημασία τους για τη ζωή όχι μόνον των γυναικών αλλά και κάθε κατατρεγμένου ανθρώπου μας «επιβάλλουν» και μας υποχρεώνουν να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σ΄όλα αυτά τα θύματα των βιαιοπραγιών. Αλλά, ταυτόχρονα, και να τις ενθαρρύνουμε και να τις επαινέσουμε που βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να βγουν μπροστά, έστω και με καθυστέρηση, για να μιλήσουν και να καταγγείλουν τους θύτες τους, έστω κι αν βρίσκονται σε φοβερά δύσκολη και ίσως μειονεκτική θέση για να αποδείξουν όσα έχουν υποστεί μπροστά στον κίνδυνο του στιγματισμού και της διαπόμπευσης. Αξίζει, φυσικά, με την ευκαιρία να εξάρουμε τη συμβολή των σωματείων και των οργανώσεων στους αγώνες των γυναικών.

Απέναντι σ΄όλα αυτά η πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν και πρέπει να δράσουν αστραπιαία αντιμετωπίζοντας με μέτρα πρόληψης και καταστολής φαινόμενα και πρακτικές, συμπεριφορές κι αντιλήψεις που υποθάλπουν, συντηρούν και διαιωνίζουν την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος των γυναικών και μάλιστα από τη μικρή τους ηλικία, που «επιτρέπουν» κι ανέχονται την ανισότητα, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και κάθε απάνθρωπη πράξη.

Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω και ότι χωρίς καθυστερήσεις κι αναβολές ως πολιτεία, ως κοινωνία, θα πρέπει να δράσουμε συνολικά και συλλογικά για την εξάλειψη της βίας και των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης και της αποτροπής όσο και στο επίπεδο της καταστολής και της παραδειγματικής τιμωρίας και του σωφρονισμού. Να στηρίξουμε, να επεκτείνουμε, ν΄αναβαθμίσουμε και ν΄αυξήσουμε, όπου χρειάζεται και χρειάζεται, τις δομές στήριξης όλων των γυναικών -θυμάτων αλλά και κατ΄επέκταση όλων των κατατρεγμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Να ενθαρρύνουμε την καταγγελία τέτοιων γεγονότων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τα θύματα δεν ζητούν εκδίκηση, ζητούν την απονομή της δικαιοσύνης και την αποτροπή της επανεμφάνισης τέτοιων φαινομένων.

Με τις ευχές μας σ΄όλες τις γυναίκες για χρόνια καλά και πολλά και για καλά κι επιτυχημένα αποτελέσματα στους αγώνες τους, ας συμφωνήσουμε κι ας διατρανώσουμε τα εξής:

Καμία ανοχή, λοιπόν, στη βία, στην αναξιοπρέπεια και στην απανθρωπιά.

Κανένας, λοιπόν, περιορισμός στη στήριξη και στη φροντίδα των θυμάτων.

Συνεχής κι αμείωτος αγώνας για ισότητα, δικαιοσύνη κι αλληλεγγύη σ΄ όλους τους χώρους, σ΄όλους τους τομείς, παντού και πάντα!

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αγαπητές συνδημότισσες και φίλες,

Όσες λέξεις κι αν έχουν ειπωθεί για την γυναίκα, δεν χωράνε την αγάπη μας...

Κάθε γυναίκα της ζωής μας, η μάνα, η αδερφή, η σύζυγος, η κόρη, η εγγονή, έχει για εμάς ξεχωριστή θέση στην σκέψη και την καρδιά μας. Η 8η Μαρτίου, είναι η ημέρα, που μας υπενθυμίζει την αξία όλων αυτών των γυναικών, που αγωνίζονται καθημερινά για να μας μεγαλώσουν, να μας φροντίσουν, να μας διδάξουν, να μας συμπαρασταθούν.

Με αφορμή αυτή την σημαντική ημέρα, εύχομαι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εργασία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς τις γυναίκες δεν υπάρχει ισορροπημένη κοινωνία, δεν υπάρχουν σωστές οικογένειες. Γι' αυτό κι εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες, με τις πράξεις μας.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ίσα δικαιώματα στη δουλειά, την εκπαίδευση, το σπίτι, τη συμμετοχή στα κοινά, την κοινωνία! Αυτό είναι το μήνυμα της 8η Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που είναι επέτειος των αγώνων και των κατακτήσεων των γυναικών όλου του κόσμου.

Παρά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν σε αρκετές ακόμα χώρες του κόσμου. Στην χώρα μας έχουμε προχωρήσει σημαντικά στα θέματα της ισότητας, όμως η υπερδεκαετής οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας ανέδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι μεγαλύτερο από των ανδρών.

Ο Δήμος Έδεσσας τιμά και στηρίζει τον καθημερινό αγώνα των γυναικών και προσπαθεί μέσα από τις κοινωνικές του δομές, όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές του δράσεις, να παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις που θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης και του ανθρώπου με οικονομική και κοινωνική ζωή.

Είναι μία ημέρα που μας θυμίζει ότι ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να είναι συνεχής και καθολικός, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, γιατί στο ουσιαστικό «γυναίκα» ο καθένας μας μπορεί να δει την μάνα, τη γυναίκα, την αδερφή, την κόρη!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

«Ο ρόλος της γυναίκας στο σήμερα», μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων του Δήμου Αλμωπίας.

Ο Δήμος Αλμωπίας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την πρώτη μεγάλη γιορτή της άνοιξης και όλες τις εργαζόμενες του Δήμου Αλμωπίας, ζήτησε από αυτές να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στο σήμερα. Δημοσιεύουμε τις σκέψεις αυτών των υπέροχων γυναικών, που δίνουν καθημερινά το δικό τους στίγμα στον Δήμο μας και τους ευχόμαστε Χρόνια Πολλά από καρδιάς!

«Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή της άνοιξης, η γυναίκα γιορτάζει. Και ως εορταζόμενη επιβάλλεται να διεκδικεί, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να προσφέρει, να διαφέρει, να δίνει την ελπίδα. Με τη δύναμη που διαθέτει, οφείλει σήμερα να προστατέψει το παιδί, το κάθε παιδί που έρχεται στο κόσμο, αλλά και το παιδί που κρύβει μέσα της. Γιατί ''όταν γλιτώνει το παιδί, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα ''». - Σοφία Επιγαρίδου, Πρ/νη Διεύθυνσης Οικονομικών - Τοπ. Οικ Ανάπτυξης- Κοιν Προστασίας& Πολιτιστικής Ανάπτυξης

«Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης. Ξεκινώντας από τον εαυτό της και έπειτα εστιάζοντας στους γύρω της, μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο και να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία. Η ημέρα της γυναίκας είναι για να θυμηθούμε τι πέτυχαν οι προηγούμενες, τι έχασαν οι σημερινές και τι μπορούν να περισώσουν οι νεότερες». - Δήμητρα Μαυρίδου, Τμ. Οικονομικών.

«Από την γυναίκα του οίκου της Αρχαίας Αθήνας, την Λυσιστράτη και την Σπαρτιάτισσα των γυμναστηρίων, ως την γυναίκα Αγία του Βυζαντίου και τη Βασίλισσα των Μακεδόνων περνάμε σταδιακά στη γυναίκα της Γαλλικής και Οκτωβριανής επανάστασης. Θαυμάζουμε την γυναίκα Ελληνίδα αγωνίστρια Μπουμπουλίνα και τη γυναίκα πολεμίστρια του έπους του ΄40. Χρωστάμε πολλά στην γυναίκα εργάτρια της Ν.Υόρκης και τη γυναίκα που ξεριζώθηκε από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, κουβαλώντας σε μπόγους τα μωρά της. Συμπαραστεκόμαστε στη γυναίκα του σήμερα που εξακολουθεί να κάνει το ίδιο για να επιβιώσει. Γυναίκα, μία λέξη με ρόλους πολλαπλούς και πολυσήμαντους : ως μητέρα, σύζυγος,κόρη, αδελφή, σύντροφος, εργαζομένη, νοικοκυρά.

Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο καλείται να συνεισφέρει ουσιαστικά σε όλους τους τομείς. Η σημερινή γυναίκα είναι έξυπνη, μορφωμένη, εργατική, δοτική και η συμβολή της στην κοινωνία τεράστια. Η γυναίκα του σήμερα, έχει κατακτήσει πολλά και σημαντικά πόστα του εργαζόμενου δυναμικού της χώρας και μαζί με τα οικογενειακά βάρη, ανταπεξέρχεται επάξια σε όλο το δημόσιο βίο, σπάζοντας κατεστημένα και στερεότυπα. Πολύ δύσκολο να περιγράψεις σε λίγες σειρές την ύπαρξη αυτή που ο θεός ευλόγησε να γεννά τη ζωή. Ανάμεσά μας υπάρχουν υπέροχες κυρίες, όμορφες, δραστήριες, με ψυχική και σωματική δύναμη που δίνουν απλόχερα την αγάπη τους, την χαρά, την ευτυχία, την ελπίδα και τελικά από μέσα τους, την ίδια την ζωή. Αγωνίζονται καθημερινά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η μητέρα όλων μας, γυναίκα και αυτή , η Παναγία, να προστατεύει όλες τις γυναίκες του κόσμου από κάθε κακό!!! Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμένη ανθρωπότητα, οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν τον σεβασμό που τις πρέπει. Αγάπη αξίζουν όλες και μια ασφαλή αγκαλιά, όσο και πετυχημένες και δυνατές και αν είναι!!!». - Μαρία Κιρκενίδου - Προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Δημάρχου Αλμωπίας

«Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολυδιάστατος. Η σύγχρονη γυναίκα είναι μία δυνατή αγωνίστρια, καλείται να είναι εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά... Απίστευτο!!! Τόσοι πολλοί ρόλοι για ένα μόνο άτομο!!!! Όμως το μεγάλο "στοίχημα" για εμένα είναι, μέσα σ' όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κάθε μία από εμάς, ώστε να εξυπηρετήσει τους παραπάνω ρόλους, να ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!!! Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε! Χρόνια μας πολλά!!!» - Αναστασία Καρφιτσοπούλου - Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου

«Μια από τις σημαντικότερες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα είναι η είσοδος των γυναικών στο έμμισθο εργατικό δυναμικό .Οι παράγοντες οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο για την ταχεία εξάπλωση της γυναικείας απασχόλησης ήταν αρκετοί όπως δημογραφικές αλλαγές ,χαμηλός αριθμός γεννήσεων ,διαζύγια αλλά και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών.

Παρά την αξιόλογη όμως πρόοδο που σημειώθηκε στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες ακόμη και σήμερα, καλούνται να διαδραματίσουν διττό ρόλο (εργασία -οικογένεια, έναν ρόλο δύσκολο πολύπλοκο και κουραστικό αλλά συνάμα και ένα μέσο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας τους.

Η ισότητα των φύλων κατοχυρώθηκε στην Ευρώπη με την συνθήκη του Άμστερνταμ με την αρχή της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών η οποία έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο ρόλο της γυναίκας. Αυτό τον ρόλο οφείλουμε να τιμούμε καθημερινά.» - Ευδοκία Χατζηαβραμίδου - Δ/ντρια Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς.

«Κορίτσι,γυναίκα,μαμά ....όταν ήμουν μικρή ήθελα να είμαι αγόρι γιατί τα αγόρια έπαιζαν ως αργά το βράδυ στις αλάνες, έπαιζαν μπίλιες ή έκαναν μπάνιο στο ποτάμι κι η μάνα μου, μου έλεγε: εσύ θα κάτσεις σπίτι να παίξεις με τις κούκλες σου, γιατί είσαι κορίτσι....

...όταν μεγάλωσα ήθελα να είμαι αγόρι γιατί έκανα όλες τις δουλειές του σπιτιού μετά το σχολείο , ενώ ο αδελφός μου όχι κι όταν ρωτούσα τη μάνα μου γιατί, μου απαντούσε .... Γιατί εσύ πρέπει να μαθαίνεις αφού είσαι γυναίκα.....

.....όταν παντρεύτηκα ήθελα να είμαι άντρας γιατί έκανα αυτό που είχα μάθει, όλες τις δουλειές του σπιτιού ενώ δούλευα συγχρόνως.

....όμως όταν αισθάνθηκα το πρώτο σκίρτημα της ζωής που κουβαλούσα μέσα μου κι αργότερα όταν πήρα στην αγκαλιά μου τα παιδιά μου αισθάνθηκα ο πιο ευλογημένος άνθρωπος του κόσμου γιατί είχα γίνει μαμά». - Εργαζόμενη Δήμου Αλμωπίας

«Χρόνια πολλά! Γιορτάζουμε τούς αγώνες των γυναικών, για μία αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία ! Χρόνια πολλά στις γυναίκες που ξεχώρισαν!

Γυναίκες μάνες ,γυναίκες εργαζόμενες,

γυναίκες που δεν χρειάστηκε να προκαλέσουν αλλά ελκύουν τα βλέμματα με το ήθος τους- Τμήμα Κοιν. Προστασίας.

«Ο ρόλος-στόχος της γυναίκας, στο σήμερα, είναι ένας και σημαντικός... η αυτοκυριαρχία της....» - Ελένη Μπάρουφλη - Σχολ. Επιτροπές Δήμου Αλμωπίας

«Η δύναμη της γυναικάς μπορεί να μην ταυτίζεται με την σωματική ισχύ, ταυτίζεται όμως με το σθένος να ανταπεξέλθει στους πολλούς και δύσκολους ρόλους της καθημερινότητας της, στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης, ταυτίζεται με το σθένος που δείχνει σε οποιαδήποτε δυσκολία, με την αυτοθυσία της για χάρη του παιδιού της, με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα της να μένει πιστή στα ιδανικά και στο ήθος της, ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της. Χρόνια πολλά στα ΣΥΜΒΟΛΑ ΔΥΝΑΜΗΣ της ζωής!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!» - Μιχαηλίδου Ελένη, ΔΕΥΑ Αλμωπίας

«Ακόμα και αν όλος ο κόσμος καταρρέει υπάρχει πάντα κάποια που έχει χρόνο να καθοδηγεί, να συμβουλεύει και να εμπνέει.. όπως εσύ!

Χρόνια πολλά για την γιορτή της γυναίκας!» - Αλίνα Κόκκα - ΔΕΥΑ Αλμωπίας

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΣΚΥΔΡΑΣ ΒΕΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων που ξεκίνησε γυναικείο κίνημα πριν 100 περίπου χρόνια διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι πλέον στο σύγχρονο κόσμο δεν είναι απαραίτητο να δίνονται τέτοιου είδους αγώνες για τα αυτονόητα από όποια θέση, φύλο, ηλικία, ιδιότητα κι αν εκφράζεται κανείς. Οι παγκόσμιες ημέρες σαν κι αυτήν λοιπόν έχουν νόημα όταν αποτελούν αφορμή να αισθανθούμε ευγνώμονες για όσα έχουμε κ όσα δυνόμαστε να κάνουμε και να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα να πετύχουμε τους στόχους μας. Στόχους που θα κάνουν καλύτερους εμάς τους ίδιους αλλά συγχρόνως θα μπορέσουν να επηρεάσουν θετικά και άλλους!


Με αφορμή αυτήν την ημέρα θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία και να ευχαριστήσω μια γυναίκα, τη Δήμαρχο Δ. Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε το βήμα να πετύχω τους δικούς μου στόχους προσφέροντας τα μέγιστα μέσα από τη θέση της Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Μενηίδος. Δήμαρχε, είναι τιμή μου!
Δε θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω μια ακόμη γυναίκα, την άξια προκάτοχό μου κα. Μαίρη Γιακαμόζη για τη στήριξη και τις συμβουλές που ειλικρινά μου προσφέρει. Κα. Μαίρη Γιακαμόζη, σας ευχαριστώ!


Επειδή όμως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Ημέρα της Γυναίκας παύει να έχει τόσο πολιτική χροιά αλλά κυρίως κοινωνική, θα κλείσω με την ευχή η ημέρα αυτή να είναι αφορμή να εκφράζονται προς τις γυναίκες συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας και συμπάθειας και εκείνες να τα απολαμβάνουν. Ας ευχηθούμε γενικότερα να συμμετέχουμε σε σχέσεις και καταστάσεις όπου η ισχύς ή η εξουσία θα χρησιμοποιούνται μόνο για να επιλύουν προβλήματα και να προάγουν την υγεία και την ευημερία σε όλους τους τομείς!

Με τιμή,
Βέργου Ιωάννα
Αντιδήμαρχος Δ. Σκύδρας 

ΒΑΣΩ ΡΟΥΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

«Χαίρε γυναίκα»

«Γυναίκα» φώναξα και ανατρίχιασε η σάρκα.

Στην ομίχλη του δρόμου σε πλησιάζω,

κερδίζω την μάχη μα χάνω τον πόλεμο.

Μην φεύγεις...είμαι εδώ για σένα!

Αξίζει η αθανασία χωρίς την μυρωδιά σου;

Μποτιλιάρισε ο έρωτας, κρεμάστηκε η αγάπη

στην υγρασία των ματιών σου.

Ξέρω σε πόνεσε η κούνια στους αιώνες

που δεν προορίζεται για σένα...

Όλα πλασμένα για τον Αδάμ της Γένεσης

Τον γενάρχη εραστή, τον γυμνό στρατηλάτη,

που σε αγκύλωσε στο μουσαμά της αμαρτίας.

Γι αυτόν κλαις;

Ω, γυναίκα! στη μάνταλα της μοίρας σου,

η αγιοσύνη σου κεντά ίσκιους και ρόδα.

Με στεφάνι αμάραντο στο χωροχρόνο

σαν πόρνη και κυρά γεννάς ήλιους.

Ολόδροση σταγόνα ποτίζεις το χώμα

φωτίζεις, εμπνέεις και καταστρέφεσαι.

Στάσου... είμαι εδώ για σένα!

Κόρη, μάνα κι εγώ στον καθρέπτη που κρατάς.

Κανείς δεν επιτρέπω να σε λερώσει

να σε αγγίξει με βρώμικα χέρια.

Στάσου να χαϊδέψω τα γκρίζα και ροζ μαλλιά σου,

ανταύγειες της μνήμης και των ονείρων.

«Χαίρε γυναίκα», φως των οφθαλμών μου!

Βάσω Ρουμελή

Έπαινος 2020 στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμός «Νίκος Καζαντζάκης» των εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χανιά Κρήτης 

08-3-2021/12:24