ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ & ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ)

2021-05-09

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021: Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μητέρα. Στη Μητέρα, στη Μάνα, στη Μαμά κάθε παιδιού, στις μητέρες όλου του κόσμου. Στη Μητέρα που της αξίζει η αφιέρωση και η γιορτή της συμβολικής, καθιερωμένης ημέρας - κάθε δεύτερης Κυριακής του Μάη - αλλά και κάθε μέρας και κάθε στιγμής όλου του χρόνου και κάθε χρόνου.

Από την καρδιά και τα χείλη κάθε παιδιού αλλά κι όλων μας ας της εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας ως ελάχιστη ανταπόδοση της αγνής αγάπης της με τα παρακάτω λόγια, όσο βεβαίως τα λόγια είναι ικανά - και πολλές φορές δυστυχώς δεν είναι - για να περιγράψουν τη σχέση και τα συναισθήματα μάνας - παιδιού:

Μου έδωσες τη ζωή μετά την κυοφορία και τη γέννα. Με θήλασες, με νανούρισες, με κοίμισες στη ζεστή, προστατευτική αγκαλιά σου. Με ταχτάρισες, μ΄ανάθρεψες, μ΄έμαθες να ψελλίζω τις πρώτες μου λέξεις, να προφέρω το γλυκό όνομά σου, να κάνω τα πρώτα μου πατήματα. Μου έδωσες το πρώτο φως της ζωής, το φως και το χαμόγελο του τρυφερού και γλυκού σου προσώπου.

Οδήγησες τα πρώτα μου βήματα στο σχολείο. Με διαπαιδαγώγησες, με καθοδήγησες, με στήριξες, με ώθησες για ν΄ανοίξω τα φτερά μου, να γίνω μέλος μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας.

Κάθε στιγμή της ζωής μου είσαι το αποκούμπι, η παρηγοριά και η συγχώρεσή μου. Μάνα, μητέρα, μαμά σ΄ευχαριστώ. Έκλαψα στην αγκαλιά σου. Βρήκα καταφύγιο κάθε στιγμή. Είμαι τυχερό παιδί που σε γνώρισα. Μάνα σ΄ευχαριστώ!

Πόσες σκέψεις και προβληματισμοί δεν έρχονται αναπόφευκτα στο μυαλό μας και στην επικαιρότητα: για την αυταπάρνηση και τις θυσίες της μάνας, για τις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να γεννήσουν τα παιδιά τους, για τις τόσες μάνες που δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εξαιτίας των διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και βιώνουν λόγω προβλημάτων υγείας, αντιλήψεων, φτώχειας, πείνας, περιθωριοποίησης, εκμετάλλευσης και πολέμων, πόσες γυναίκες δεν προσπαθούν να γίνουν μητέρες και να χαρούν την ευτυχία της μητρότητας, πόσες γυναίκες μπορεί να μην ήταν και να μην είναι οι βιολογικές μητέρες αλλά ανάθρεψαν κι ανατρέφουν παιδιά με στοργή κι αγάπη σα να ήταν δικά τους παιδιά, πόσες ανήλικες ή άγαμες μητέρες δεν «στιγματίστηκαν» και δεν δυσκολεύτηκαν στη ζωή τους, πόσες γυναίκες - μητέρες δεν αντιμετώπισαν καταστάσεις ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας, απολύσεων από την εργασία τους, πόσες μάνες δεν ξεριζώθηκε η καρδιά τους από τα προβλήματα υγείας των παιδιών τους ή την τραγική απώλεια των παιδιών τους κ.ά.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη να τονίσω ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα όταν και η ίδια είναι έτοιμη και το επιθυμεί, να ενισχύσει, να επεκτείνει και να συστήσει αντίστοιχες κοινωνικές δομές υπέρ των γυναικών - μητέρων.

Παράλληλα, θέλω να υπογραμμίσω με την ευκαιρία και το εξής: οι επιπτώσεις της υγειονομικής - πανδημικής κρίσης επηρέασαν καθοριστικά την κοινωνία, την οικονομία, την ψυχική υγεία όλων μας και ειδικότερα των ευάλωτων - ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού μας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μητέρες.

Η επιβολή του μέτρου της κοινωνικής και διαπροσωπικής αποστασιοποίησης κι απομόνωσης επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ρόλο της μητέρας μέσα στο σπίτι, λόγω της περισσότερης φροντίδας που έπρεπε να προσφέρει στα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας (παιδιά, υπερήλικες γονείς), όπως για παράδειγμα θα έπρεπε να προσαρμοστεί η ζωή της οικογένειας και της μητέρας περισσότερο στα νέα δεδομένα, όπως είναι η τηλεκπαίδευση και η παραμονή των παιδιών στο σπίτι σε συνδυασμό με την τηλεργασία κ.ά. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έπρεπε κι αυτοί να απομονωθούν αποκόπτοντας τις σχέσεις και τις επαφές με ό,τι αυτό συνεπαγόταν . Ξαφνικά η μητέρα - γιαγιά στερήθηκε κι απομονώθηκε από τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας θέλω επίσης να υπογραμμίζω και ν΄αναφερθώ και στο ρόλο της τρίτεκνης και πολύτεκνης μητέρας. Τα δημογραφικά δεδομένα της πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες προδιαγράφουν ένα μέλλον δυσοίωνο για την επιβίωση του Έθνους μας. Πρέπει, πέρα από την αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος και τα ημίμετρα, να χαραχθεί μια σαφής και μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Να θεσπιστούν και να υλοποιηθούν από την πολιτεία άμεσα κι αποτελεσματικά μέτρα ώστε να στηριχθούν οι τρίτεκνες - πολύτεκνες οικογένειες και να εφαρμοστούν πολιτικές για την ενθάρρυνση της αύξησης των γεννήσεων στη χώρα μας.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι ολόψυχα τη χαρά της μητρότητας να τη ζήσουν όλες οι γυναίκες που το επιθυμούν. Τα παιδιά να δείχνουν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους στη μητέρα αλλά και στον πατέρα διότι η αρμονία και η πρόοδος σε μια οικογένεια είναι συνάρτηση της συμβολής και των καλών σχέσεων όλων των μελών της οικογένειας. Να τους φροντίζουν στα γεράματα, να βρίσκονται κοντά τους ή να επικοινωνούν συχνά μαζί τους. Η μοναξιά δεν είναι για τη μητέρα, η μοναξιά δεν είναι για τους γονείς, η μοναξιά δεν είναι για τους ανθρώπους.

Η προσφορά και η τρυφερότητα της μάνας συνεχίζεται αμείωτα κι ασταμάτητα προς τα παιδιά της, μέχρι να κλείσει τα μάτια, και δυστυχώς όταν φτάνει αυτή η τραγική στιγμή, όσες κι όσοι την έζησαν, αισθάνθηκαν ότι έχασαν τον κόσμο ολόκληρο. Η αυθόρμητη επίκληση του ονόματός της σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας φανερώνει την άρρηκτη και ζωοδότρα σχέση μητέρας και παιδιών, σχέση που μας κάνει να νιώθουμε ότι είναι δίπλα μας, είναι κοντά μας για να μας δώσει την ηρεμία, τη γαλήνη, την ψυχική δύναμη για το ξεπέρασμα και την υπέρβαση κάθε δύσκολης κατάστασης. Κι αν ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται μετά τη γέννα, η αγάπη, η αυταπάρνηση, η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία δεν αποκόπτεται ποτέ αλλά συνεχίζεται.

Ας προσφέρουμε, λοιπόν, κι εμείς προς τη μητέρα μας, προς τις μάνες όλης της γης - ως ελάχιστη ανταπόδοση - την αγάπη, την τρυφερότητα και την ευγνωμοσύνη μας με κάθε έκφραση και πράξη μας κάθε στιγμή!

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Ημέρα της Μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, που τιμούμε τις Μητέρες, δεν θα μπορούσε παρά να είναι άκρως συμβολική. Βιολογικές μητέρες, θετές μητέρες, θείες, γιαγιάδες και νονές, όποια Μητέρα κι αν σκέφτεστε. Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να θυμηθείτε τις μητέρες που μας μεγάλωσαν, των οποίων οι μεγάλες καρδιές μας συντηρούσαν, και τις οποίες νοσταλγούμε κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε. Ελπίζω ότι θα αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πείτε ευχαριστώ στις γυναίκες της ζωής σας που σας αγαπούν, όπως μόνο αυτές ξέρουν.

Ένα λουλούδι ως δώρο είναι πάντα καλή ιδέα. Αλλά ελπίζω ότι σε αυτήν την Ημέρα της Μητέρας, θα δεσμευθούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτό: Μέσα από πράξεις που ταιριάζουν με τα λόγια μας, ας δώσουμε στις μητέρες τον σεβασμό που τους αξίζει, να δώσουμε σε όλες τις γυναίκες την ισότητα που τους αξίζει και να δώσουμε σε όλους τους γονείς την υποστήριξη που χρειάζονται στους πιο σημαντικούς ρόλους τους. Το να διασφαλίσουμε τη σωστή μεταχείριση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε

Αυτή την Ημέρα της Μητέρας, πείτε στις μητέρες σας «σ 'αγαπώ» και ας βεβαιωθούμε ότι θα δείξουμε αυτήν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση μέσω πράξεων σεβασμού και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο από τις μητέρες μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗ ΣΤΑΘΗ

Γράφτηκαν για αυτήν τα ωραιότερα ποιήματα στο βάθος των χρόνων, η αγάπη της και η αγκαλιά της έγινε πίνακας ζωγραφικής από πολλούς ζωγράφους. Ο πίνακας του Leon Cogniet έχει τίτλο "Ο Φόνος των Αθώων". Τα μάτια της μητέρας που προσπαθεί να προστατεύσει το βρέφος της, σχηματίζουν φρούριο μπροστά της, ενάντια σε κάθε εχθρό. Στην εποχή μας η μάνα της προσφυγιάς, του πολέμου, της φτώχειας είναι γύρω μας.

Πάντα ίδια, πάντα αληθινή, γιατί μάνα είναι αυτή που αγρυπνά, που προστατεύει, η δύναμη που απαρνιέται τον εαυτό της, που ξέρει να συγχωρεί, να δίνει, να υπάρχει παντού και πάντα. Μια παρουσία με κυριαρχικό ρόλο στη ζωή μας, που υπάρχει μέσα μας, ακόμα κι αν έχει φύγει, σαν εικόνα τρυφερή, σαν μυρωδιά, σαν χαμόγελο, σαν χάδι, μια καθοριστική παρουσία!

Γιατί μάνα είναι ν' αγαπάς, χωρίς όρια και χωρίς ανταπόδοση!

Χρόνια της πολλά, με την ευχή η αγκαλιά της να προστατεύει τα παιδιά όλου του κόσμου.

Στάθης Καστερίδης

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Πέλλας

ΠΕΛΛΑ - ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ