ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ KAI ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ...

2021-12-03

Μήνυμα του Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα Α.μεΑ

Κάθε χρόνο, η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξένοι, δεν είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι άνθρωποι δικοί μας, άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε μαζί τους, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι άνθρωποι με συναισθήματα, με ανάγκες αλλά και με δικαιώματα.

Η 3η Δεκεμβρίου θα ήταν μια κοινή μέρα, αν όλες τις υπόλοιπες του χρόνου δεν παραμελούσαμε αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους και τους δείχναμε τον σεβασμό και την αγάπη που τους αρμόζει, όπως και σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία θα εντάσσονται ΙΣΟΤΙΜΑ στον κοινωνικό ιστό. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά με αναπηρία θα έχουν κάθε ευκαιρία για ΙΣΟΤΙΜΗ πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας. Εμείς, έχουμε υποχρέωση να τα στηρίξουμε έμπρακτα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ο Δήμος Αλμωπίας τίμησε τους ανθρώπους που αγωνίζονται

Με το σύνθημα «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΥΠΑΡΧΩ!!! ΜΗ ΜΕ ΑΓΝΟΕΙΣ!», τιμήθηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στην Αλμωπία.

Το πρωί ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγο Γεώργιο Χατζηγεωργίου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Βέσκο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Δημήτρη Γιάντση, επισκέφθηκαν την Κεντρική Πλατεία Αριδαίας, όπου μαθητές του ΕΠΑΛ Αριδαίας και του ΕΕΕΕΚ Αριδαίας, τοποθέτησαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία, γεμάτο με γραπτές ευχές που στηρίζουν το μήνυμα της σημερινής ημέρας και των γιορτών. 

Ο Δήμαρχος, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την σπουδαία πρωτοβουλία, τοποθέτησε και ο ίδιος μαζί με τον Υποστράτηγο Χατζηγεωργίου από ένα στολίδι στο πρωτότυπο δέντρο, ενώ στη συνέχεια δέχτηκαν από τα παιδιά ένα μπαλόνι και ένα λουλούδι, δύο σύμβολα της αθωότητας και της ελπίδας φτιαγμένα από τους μαθητές των σχολείων, τα οποία μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους και τους περαστικού

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Σταύρο Αναστασιάδη, επισκέφθηκαν το ΚΔΑΠ με Α «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», όπου παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των παιδιών και συνομίλησαν μαζί τους και με το προσωπικό, τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια το έργο της «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ» είναι άξιο θαυμασμού και πως θα είναι δίπλα σε κάθε ανάγκη του κέντρου, όπως συμβαίνει από την πρώτη στιγμή. Τα παιδιά δώρισαν στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ, ένα ημερολόγιο για το 2022, φιλοτεχνημένο από τα ίδια.

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Α.μεΑ

Η σημερινή ημέρα του 2021, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρονιάς, έχει αναγνωριστεί και καθιερωθεί ως Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ) και των δικαιωμάτων τους.

Είναι η ημέρα αυτή που δεν πρέπει να είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που η κοινωνία μας «θυμάται» τ΄άτομα με αναπηρία, τ΄άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Αλλά πρέπει να είναι η ημέρα που επιβεβαιώνεται ότι η κοινωνία, η πολιτεία, όλοι, ατομικά και συλλογικά, βρίσκονται καθημερινά δίπλα τους, διότι πρόκειται για πολίτες που είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Την ημέρα αυτή διατρανώνουμε τη βούληση και την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας στο μήνυμα και στο αγωνιστικό πλαίσιο των Α.μεΑ, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τη διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και συμπυκνώνονται στη φράση: «Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στη χώρα μας».

Ο Δήμος μας, ο Δήμος Σκύδρας συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας Α.μεΑ και ν΄αντιμετωπίζει με ευαισθησία και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τα προβλήματά τους - ειδικά τώρα με την παρατεταμένη οικονομική και πανδημική κρίση - στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πέραν αυτών πράττοντας κι ασκώντας ανάλογες πιέσεις και διεκδικήσεις προς κάθε υπεύθυνη αρχή και φορέα.

Θα τονίσω και πάλι το άριστο επίπεδο συνεργασίας μας, το σημαντικό έργο και τις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Αλληλεγγύη» Σκύδρας. Να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος μας βρίσκεται πάντα δίπλα στα Α.μεΑ., με κάθε δυνατό τρόπο, όπως προανέφερα, όπως είναι για παράδειγμα οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις, η μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 50%, του τιμολογίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου μας (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας), η βελτίωση των υποδομών κ.ά.

Να υπενθυμίσουμε, ακόμα, ότι με πρωτοβουλία και δαπάνες του Δήμου μας συστάθηκε και λειτουργεί μ΄επιτυχία το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Σκύδρας - στην Κοινότητα Ανύδρου - που εξυπηρετεί παιδιά απ΄όλο το Νομό. Κι αν ορισμένοι, το επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό, το θεωρούσαν αδύνατο, εμείς ως Δημοτική Αρχή το πετύχαμε κι αυτό. Φυσικά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ίδρυση και τη λειτουργία Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και συνεχίζουμε τις ετοιμασίες για Κ.Δ.Α.Π./Α.μεΑ.

Επίσης, να υπογραμμίσω ότι πρόσφατα έχουμε υποβάλει πρόταση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση αναβατορίων Α.μεΑ. σε σχολεία του Δήμου Σκύδρας. Οι ανελκυστήρες θα είναι τύπου πλατφόρμας με δυνατότητα μεταφοράς του ατόμου μαζί με το καροτσάκι.

Να ανακοινώσω, ακόμη, ότι ο Δήμος Σκύδρας σε συνεργασία με το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σκύδρας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Αλληλεγγύη» αναδεικνύοντας και τιμώντας την εθνική και διεθνή ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (Α.μεΑ.) θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 08:30', στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • προβολή ταινιών μικρού μήκους πλαισιωμένες από βιωματικές δραστηριότητες οι οποίες θα στοχεύουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα των Α.μεΑ.
  • Ομιλία από τον Παραολυμπιονίκη και στέλεχος του Δήμου Σκύδρας Αναστάσιο Τσίου και συνέντευξη - συζήτηση με τους παριστάμενους μαθητές
  • Δεξίωση
  • Πορεία στο κέντρο της πόλης.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να προβάλλω και να εξάρω πραγματικά τα μεγάλα αποθέματα δύναμης και συναισθημάτων των συμπολιτών και συνανθρώπων μας Α.μεΑ, να τους συγχαρώ για τις ικανότητες, τις επιτυχίες τους, την αγάπη τους για τη ζωή και τον άνθρωπο. Να τους ευχαριστήσω από καρδιάς, όπως επίσης να ευχαριστήσω τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς, την Εκκλησία μας κι όλους όσοι βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν αγνά κι αληθινά. Είναι πραγματικά όλοι τους φωτεινά παραδείγματα για την κοινωνία μας, παραδείγματα αλληλεγγύης, προσφοράς και εθελοντισμού του οποίου ακολουθεί η διεθνής ημέρα στις 5 Δεκεμβρίου.

Ολοκληρώνοντας να τονίσω ότι η κοινωνία μας οφείλει και πρέπει να σέβεται, να φροντίζει και ν΄αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας χωρίς διακρίσεις, προαπαιτούμενα κι αποκλεισμούς. Ενώνουμε τις φωνές και τις καρδιές μας και δυναμώνουμε το μήνυμα των Α.μεΑ.:

Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ίσοι, είμαστε αλληλέγγυοι και δυνατοί!

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

03-12-2021/14:17