ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ...

2022-03-08

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΝ ΕΔΕΣΣΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Δυστυχώς, μετά από 17 δολοφονίες γυναικών το 2021 στην χώρα μας, οι αγώνες αυτοί είναι επίκαιροι όσο ποτέ άλλοτε! Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί στην Ελληνική κοινωνία υπάρχει μεγάλη υστέρηση από αυτό που θα αποκαλούσαμε αληθινή ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο Δήμος Έδεσσας τιμά και στηρίζει την καθημερινή προσπάθεια των γυναικών και τον συνεχή αγώνα για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, την εκπαίδευση, το σπίτι, τη συμμετοχή στα κοινά, την κοινωνία!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στη χώρα μας, όπως σε όλα τα έθνη, οι γυναίκες ανά τους αιώνες αγωνίσθηκαν για δικαιοσύνη, έσπασαν φραγμούς, στήριξαν τις οικογένειές σε περιόδους κρίσης, με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Πολύ συχνά, όλα αυτά τα κάνανε, ενώ τους στερείτο η ελευθερία, η πλήρης συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες που οφείλονται σε όλες τις γυναίκες. 

Η συνεισφορά τους έχει υποτιμηθεί. Οι ιστορίες τους έχουν παραμεληθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια στιγμή για να δεσμευτούμε. Από το μικρότερο χωριό του Δήμου μας και σε όλο τον κόσμο για να καταργήσουμε τα αληθινά εμπόδια που τροφοδοτούν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και υπονομεύουν τις δυνατότητες των γυναικών. Παρά όμως τα επίμονα εμπόδια, οι γυναίκες μας δείχνουν το δρόμο, καθημερινά.

Γι' αυτό σήμερα, ας φερθούμε ως κοινωνία, όπως μας αξίζει. Να βάλουμε τέλος σε κάθε περιστατικό βίας, σε κάθε απόπειρα περιθωριοποίησης... Σε κάθε τι, το οποίο δεν τοποθετεί τη γυναίκα ισότιμα μέσα στην κοινωνίας, καθημερινά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Δήλωση - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου κάθε χρονιάς έχει καθιερωθεί και είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Την ημέρα αυτή η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει και τιμά τη γυναίκα.

Παράλληλα, όμως, η μέρα αυτή είναι και μια μέρα απολογισμού κι αυτοκριτικής της κοινωνίας για το τι έχει πράξει έως τώρα για ν΄ανταποδώσει στη γυναίκα για τα όσα προσφέρει διαχρονικά στο σύνολο και στην ανθρωπότητα. Είναι μια μέρα για ν΄αξιολογήσει,εάν η γυναίκα βρίσκεται στη θέση που της πρέπει, που της αξίζει και που δικαιούται μέσα στην κοινωνία.

Είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα - το έτος 2022 - η αρχή της ισότητας των φύλων, της ελευθερίας και των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε κάθε πτυχή και φάση της ανθρώπινης ζωής παραμένει κι εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο, το επιδιωκόμενο κι ο στόχος. Και βεβαίως αυτό δεν ισχύει μόνο για τις υποανάπτυκτες κι αναπτυσσόμενες περιοχές και χώρες, αλλά και για το λεγόμενο δυτικό, αναπτυγμένο κόσμο παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις καιπροόδους έχουν συντελεστεί και τα όσα εξαγγέλλονται και προγραμματίζονται.

Η γυναίκα, όχι μόνο στη σύγχρονη, σημερινή εποχή, αλλά ανέκαθεν επωμίζονταν, επωμίζεται κι αναλαμβάνει ευθύνες, υποχρεώσεις κι ασκεί καθήκοντα και ρόλους που στηρίζουν, ενώνουν και προάγουν την κοινωνία. Όμως ο βαθμός και η ποιότητα της ζωής της γυναίκας δεν είναι ισότιμη ή έστω ανάλογη της πολύπλευρης προσφοράς και των ρόλων που πανάξια φέρει σε πέρας σαν παιδί, σαν γόνος και συγγενής, φίλη, σύντροφος, σύζυγος, μάνα, συνεργάτης, εργαζόμενη, επαγγελματίας, πολιτικός ή γενικότερα ένα πρόσωπο, μια προσωπικότητα που δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής, σε κάθε φορέα, σε κάθε οργάνωση.

Συνεκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς πλήρη εφαρμογή ή οι θεωρίες κι οι εξαγγελίες για ισότητα των φύλων δεν αρκούν. Απαιτούνται πράξεις άμεσες, χρειάζονται δράσεις κι έργα με τόλμη κι αποτελεσματικότητα ώστε ν΄αλλάξουν νοοτροπίες, να καταπολεμηθούν προκαταλήψεις, να εξαλειφθούν οπισθοδρομικά στερεότυπα κι αντιλήψεις του παρελθόντος προκειμένου ν΄αρθούν τα εμπόδια, οι ανισότητες κι οι διακρίσεις για να μπορεί η γυναίκα να συμμετέχει παντού ισότιμα κι ελεύθερα ως αυτεξούσιο μέλος του κοινωνικού συνόλου. 

Οι βιολογικές διαφορές δεν μπορούν να είναι το αντικίνητρο και η διάκριση, αλλά το πλεονέκτημα της φύσης. Διότι δεν μιλάμε και δεν αναφερόμαστε στην ταυτότητα των φύλων αλλά στην ισότητα με βάση τις βιολογικές ανάγκες και διαφορές, γιατί άλλο είναι η ταυτότητακι άλλο η ισότητα την οποία θα πρέπει να πετύχει η κοινωνία μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα που η κοινωνία τιμά κι επιβεβαιώνει την αναγνώριση της πολύπλευρης, καθοριστικής και ουσιώδους προσφοράς της γυναίκας. Είναι η μέρα που αναδεικνύει την καθημερινή και θεμελιώδη υποχρέωση της κοινωνίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης κι αντιμετώπισης της κάθε μορφής βίας και κινδύνου στον οποίο είναι ευάλωτη κι εκτεθειμένη.

 Είναι γεγονός ότι η γυναίκα λόγω φύλου υποεκπροσωπείται κι αναλαμβάνει ή επιλέγεται σε λιγότερες ή και χαμηλότερες ιεραρχικά θέσεις στον επαγγελματικό, πολιτικό χώρο ή γενικότερα σε θέσεις εξουσίας κι ευθύνης. Όμως η γυναίκα θα πρέπει να κρίνεται και ν΄αξιολογείται με βάση τις ικανότητες, τις γνώσεις και την αξία της, όπως κάθε άνθρωπος χωρίς καμιά διάκριση, εξαίρεση ή διαφοροποίηση.

Ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως άνθρωποι έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τα μέτρα στήριξης της γυναίκας σε κάθε φάση της ζωής της. Να δημιουργήσουμε περισσότερες δομές και υπηρεσίες προστασίας, προφύλαξης, ασφάλειας και παροχής ψυχοσωματικής φροντίδας και στήριξης σε κάθε γυναίκα που έχουν ανάγκη. Τέτοιες δομές θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει ώστε να λειτουργούν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε νομό ή και σε κάθε Δήμο, εάν είναι αναγκαίο.

Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή πράξη σε βάρος τους ώστε οι αρμόδιοι φορείς να επιλαμβάνονται άμεσα και να λειτουργούν κατασταλτικά κι αποτρεπτικά για το μέλλον.

Να προτρέπουμε τις γυναίκες ώστε να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργότερα στη δημόσια ζωή, στα διάφορα συλλογικά, θεσμικά όργανα και τα κέντρα εξουσίας χωρίς να υπάρχει πουθενά γυάλινο ταβάνι κι όριο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ν΄αγωνιστούμε όλοι μαζί και να σταθούμε απέναντι σ΄ό,τι διαχωρίζει, υποτιμά, προσβάλλει, διαβάλλει, διασύρει, παρενοχλεί, εκφοβίζει, τρομοκρατεί, απειλεί, κακοποιεί τη γυναίκα ως άνθρωπο και προσωπικότητα.

Να σταθούμε απέναντι και να προστατέψουμε τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια ή πράξη στρέφεται κατά της ψυχικής και σωματικής της υγείας, ακεραιότητας και ζωής.

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας στηρίζουμε τη γυναίκα μέσα από τις κοινωνικές κι εκπαιδευτικές δομές και υπηρεσίες που συνεχώς διευρύνουμε κι επεκτείνουμε. Να θυμίσω, ως παράδειγμα, την επιτυχημένη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώσαμε πριν από λίγο καιρό με θέμα: 

« Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία» με σκοπό να εστιάσουμε στη σημασία της ανάδειξης του ζητήματος, να ενθαρρύνουμε τα πρόσωπα που υφίστανται τη βία, ώστε να μη φοβούνται, να μην κρατούν το στόμα τους κλειστό, αλλά να μιλούν και να καταγγέλλουν, γιατί έτσι μπορεί να εξαλειφθεί το τραγικό αυτό φαινόμενο.

 Στους σχεδιασμούς μας εντάσσεται η δημιουργία ή η συνεργασία, εφόσον φυσικά συνδράμει η πολιτεία, για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου και Κέντρου Φροντίδας, Φιλοξενίας και Στήριξης Γυναικών που έχουν ανάγκη. Ήδη με συνεργάτες μου έχουμε επισκεφθεί ανάλογα κέντρα κι είδαμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σ΄όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά και καλά, να μη διστάζουν αλλά να τολμούν και προσπαθούν συνεχώς να κάνουν τα όνειρα και τα σχέδιά τους πραγματικότητα.

Όχι, λοιπόν, στην ανοχή, στην συγκάλυψη και την ατιμωρησία κάθε πράξης που στρέφεται κατά των γυναικών.

Ναι, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη, στην ελεύθερη και δημοκρατική καλλιέργεια κι ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου!

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

08-3-2022/15:02