ΜΕ ΤΗΝ’’ΕΠΙΘΥΜΙΑ’’ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ‘’ΓΥΨΟ’’ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ!!

2021-08-26

Εξακολουθεί και συνεχίζεται το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας του κυρίαρχου οργάνου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπληρώνεται 1,5 χρόνος από τότε που τα Δημοτικά Συμβούλια μπήκαν στον « γύψο», με τις συνεδριάσεις τους να γίνονται είτε μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε αρκετά ακόμη δια ...περιφοράς !!
Ωστόσο και με τις συνεδριάσεις -τηλεδιασκέψεις , ο έλεγχος ουσιαστικά των πεπραγμένων και των παραλείψεων των Δημοτικών Αρχών είναι αρκετά δύσκολος , ενισχύοντας έτσι φαινόμενα αδιαφάνειας ακόμη και αυταρχισμού .

Επίσης στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων , ακόμη και σ΄εκείνους που οι δήμαρχοι δηλώνουν « προοδευτικοί» , οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους , να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις.

Και όλα αυτά με πρόσχημα τον ...κορωνοιό. Όταν:

-Η Βουλή μπορεί και συνεδριάζει παρουσία των 300 μελών της , τα Δημοτικά Συμβούλια των 37 , 41 , 43 ή 45 Δημοτικών Συμβούλων δεν μπορούν να συνεδριάζουν δια ζώσης ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα τήρησης της απόστασης των δυο μέτρων .

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια και πχ οι εκδηλώσεις των 3000 και 4000 ατόμων στο «Κατράκειο» θέατρο της Νίκαιας , την ίδια ώρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στο 43μελές Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης , να συνεδριάσει δια ζώσης.

ΚΕΔΕ- δήμαρχοι

Η αντιδημοκρατική ωστόσο αυτή κατάσταση, έχει την στήριξη ουσιαστικά όλης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και ουσιαστικά όλων των δημάρχων ,ανεξαρτήτως κομματικής -πολιτικής τοπουθέτησης.

Η ανοχή και προπαντός η σιωπή τους , στην παρατεταμένη αυτή δημοκρατική εκτροπή , δεν είναι απλώς ηχηρή αλλά εκκωφαντική της βούλησης τους .

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ , παράταξη , στην ΚΕΔΕ ή σε ΠΕΔ , δεν έχει θέσει το θέμα.
Ειδικά στην ΚΕΔΕ, το κορυφαίο θεσμικό όργανο και η έκφραση του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ούτε καν απλή συζήτηση δεν έχει γίνει .

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι -εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου- ούτε στα Δημοτικά Συμβούλια οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης , είτε πρόκεινται στο ΚΚΕ , είτε στο ΣΥΡΙΖΑ , είτε στο ΚΙΝΑΛ , είτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είτε στον οικολογικό χώρο είτε οπουδήποτε αλλού και που έχουν ως σύνολο την πλειοψηφία στα περισσότερα, το έχουν θέσει και επιδιώξει να ληφθεί κάποια απόφαση.

Πηγή: https://news-ta.gr/

26-8-2021/16:41