ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ: ''ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ''...
Πολλά παράπονα εκφράζουν στην ιστοσελίδα μας οι μελισσοκόμοι της Αλμωπίας, αναφορικά με τους ψεκασμούς και το ράντισμα των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές ζημιές στα μελίσσια τους.
Θεωρούμε πως το παραπάνω πρόβλημα αφορά και άλλες περιοχές της χώρας μας και τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται με το θέμα αυτό.
Έτσι λοιπόν, και σύμφωνα με τα όσα καταγέλουν οι μελισσοκόμοι, ασυνείδητοι αγρότες ραντίζουν με φυτοφάρμακα τις δενδρώδεις καλλιέργειες χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις σχετικές οδηγίες και τη νομοθεσία.
Αποτέλεσμα, τη δηλητηρίαση και το θάνατο των μελισσών και την τραγική εικόνα των σωρών με τις νεκρές μέλισσες στις κυψέλες, που φέρνουν σε απόγνωση τους μελισσοκόμους.
Δυστυχώς όπως είναι γνωστό, τα φυτοφάρμακα δεν είναι αθώα και οι απειλές για την κοινωνία των μελισσών είναι ορατές. Αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τη διεθνή κοινότητα και φωνές για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων ακούγονται από παντού.
Ο ρόλος των μελισσών στη φύση είναι γνωστός και μάλιστα αναντικατάστατος. Διαβάζουμε ότι περισσότερα από το 80% των φυτών στον πλανήτη είναι εντομόφυλα και η αναπαραγωγή τους εξαρτάται από γονιμοποιητές όπως οι μέλισσες. Και η μέλισσα είναι ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός γονιμοποιητής.
Η νομοθεσία είναι αυστηρή και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους παραβάτες, αλλά όμως δεν εφαρμόζεται. Απαιτεί από τους καλλιεργητές να κάνουν προσεκτική χρήση των εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων και να εφαρμόζουν πιστά τα οριζόμενα στη συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα προς το σούρουπο, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε και εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
Το πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις των μελισσών είναι πολύ παλιό και γνωστό και ο νόμος είναι υπέρ των μελισσών, υπέρ του οικοσυστήματος και της υγείας του καταναλωτή.
«Το πρόβλημα παραμένει όμως άλυτο. Τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε τους αγρότες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία; Άντε να τα βάλεις με τον ασυνείδητο αγρότη, που ραντίζει και μας καταστρέφει. Δηλητηριάζει τη μέλισσα ενώ ξέρει ότι είναι ό, τι πιο ωφέλιμο για την επικονίαση και την απόδοση των καλλιεργειών. Φταίμε κι εμείς οι μελισσοκόμοι που δεν πιέζουμε και δεν φωνάζουμε όσο πρέπει, που δεν κινούμαστε οργανωμένα, ακόμα και με τη δικαιοσύνη...» λέει αναγνώστης της ιστοσελίδας μας, μελισσοκόμος.
Η μέλισσα δεν χρειάζεται τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος για να επιβιώσει έχει ανάγκη τη μέλισσα. Προστατεύοντας τα μελίσσια, προστατεύουμε τη φύση, προστατεύουμε τη ζωή
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...
Σύμφωνα με την 165457/6557/29-07-1981 (άρθρο 1) Απόφαση Υπουργού Γεωργίας, απαγορεύεται η εφαρμογή μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των καλλιεργειών.
Επίσης σύμφωνα με το με το άρθρο 45 του νόμου 4036/2012 σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4036/2012 σε όποιον αρνείται ή παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχων από εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.
-Κατά την περίοδο της πλήρους άνθησης ο ψεκασμός με φυτοφάρμακα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνει. Κι αυτό επειδή πολλά φυτοφάρμακα, τα περισσότερα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.
Όταν λοιπόν ψεκάζουμε με αυτά κατά την άνθηση σκοτώνουμε τις μέλισσες και έχουμε διπλή ζημιά. Και την παραγωγή των ίδιων μελισσών χάνουμε και μειώνεται η φυτική παραγωγή (αναλόγως την καλλιέργεια) αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα ως επικονιαστής.
-Οι μέλισσες θανατώνονται: όταν πετούν μέσα σε νέφος ψεκαστικού υγρού ή σκόνης, όταν περπατούν σε επιφάνειες που ψεκάστηκαν με πολύ τοξικό εντομοκτόνο και όταν παίρνουν δηλητηριασμένη τροφή (νέκταρ) ή νερό.
-Επεμβάσεις με σκόνες προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές γιατί το φυτοφάρμακο βρίσκεται στον αέρα επί περισσότερο χρόνο από ότι τα υγρά διαλύματα.
-Μετά τον ψεκασμό όταν τα φυτά είναι ακόμα βρεγμένα από το ψεκαστικό υγρό ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και όταν οι μέλισσες πάρουν νέκταρ στο οποίο υπάρχει εντομοκτόνο. Το νέκταρ περιέχει εντομοκτόνο όταν ψεκαστούν απευθείας τα άνθη. Υπάρχει περίπτωση όμως να έχει μεταφερθεί στο νέκταρ εντομοκτόνο με την κυκλοφορία των χυμών των φυτών όταν το εντομοκτόνο είναι διασυστηματικό.
Συμπερασματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μέλισσες είναι ο ψεκασμός ή σκόνισμα κατά τις ώρες της μεγάλης κινητικότητας των μελισσών σε ανθισμένες καλλιέργειες ή σε ανθισμένα ζιζάνια.
Ακόμα και όταν ψεκάζουμε κατά την άνθιση με φυτοφάρμακα που θεωρούνται μη μελισσοτοξικά πάλι δημιουργούμε προβλήματα, δεδομένου ότι το ψεκαστικό υγρό μπορεί να ξεπλύνει τη γύρη. Ειδικότερα :
1. Στη Δενδροκομία σπανίως επέμβαση με φυτοφάρμακα πρέπει οπωσδήποτε να συμπέσει με πλήρη άνθηση της καλλιέργειας. Δεν επιτρέπονται ψεκασμοί στα εσπεριδοειδή με σκευάσματα που έχουν σήμανση στην ετικέτα τους για επικινδυνότητα στις μέλισσες, από τη στιγμή που το ποσοστό της ανθοφορίας (ανοιχτών λουλουδιών) φθάσει το 5-10%
2. Από το σημείο αυτό έναρξης της ανθοφορίας και μέχρι της ολοκλήρωσής της απαγορεύονται οι ψεκασμοί στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών με σκευάσματα που έχουν σήμανση στην ετικέτα τους για επικινδυνότητα στις μέλισσες.
3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν υπάρχει σοβαρή προσβολή από αφίδες (μελίγκρες) και άλλες εντομολογικές προσβολές , οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν υπό προϋποθέσεις και με σκευάσματα που θα συστήσουν οι γεωπόνοι που προμηθεύονται τα γεωργικά φάρμακα .
Στους μελισσοκόμους υπενθυμίζεται η υποχρέωσή τους σύμφωνα με την παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης που προαναφέρθηκε, για απομάκρυνση των μελισσοσμηνών από τις ανθισμένες καλλιέργειες σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών.
Σε περίπτωση που οι μελισσοκόμοι δεν τα απομακρύνουν φέρουν και την ευθύνη για τις ζημιές που θα υποστούν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των μελισσοκόμων με τους παραγωγούς η τοποθέτηση των μελισσοσμηνών σε αγροκτήματα θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του κτήματος.
Ακόμη για διευκόλυνση της επικοινωνίας, οι κυψέλες πρέπει να φέρουν τον κωδικό αριθμό που τους έχει χορηγηθεί μέσω του οποίου , μπορούν από τηλέφωνο στην ΔΑΟΚ να εντοπίσουν το τηλέφωνο του μελισσοκόμου.
Με πληροφορίες από tvstar.gr
01-4-2022/12:18