ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 30/12/2021-ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

2021-12-29

Τα νέα μέτρα τα οποία θα έχουν ισχύ από τις έξι το πρωί της Πέμπτης (30/12/2021) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από τις 6 το πρωί αύριο, Πέμπτη, θα ισχύσουν τα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια έκτακτων ανακοινώσεων, μετά το χθεσινό εφιαλτικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα.

Τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς ορθίους και μουσική. Εξαίρεση αποτελεί η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 2 τα ξημερώματα, με τους ίδιους περιορισμούς.

Αναλυτικά τα μέτρα:

-Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική θα απαγορεύεται. Ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ισχύει έως τις 2 το πρωί και πάλι με τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς μουσική.

-Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

Επίσης, θα ισχύσουν από αύριο το πρωί και τα υπόλοιπα μέτρα, που είχαν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου. Δηλαδή:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, "θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορονοϊού" και συνέστησε όλοι να κάνουν τεστ πριν συμμετάσχουν στα οικογενειακά τραπέζια.

Σχετικά με την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι κατά βάση νοσηλεύονται κυρίως όσοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη "Δέλτα" και "επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές". Παράλληλα στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη "Όμικρον" είναι πλέον η κυρίαρχη, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ακόμα πιέζεται το σύστημα από τη μετάλλαξη "Δέλτα", γι' αυτό είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές "να μας παραχωρήσουν κλίνες αλλά και προσωπικό".

Τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν και την "Όμικρον". Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε να σταματήσει η διασπορά των fake news ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την παραλλαγή "Όμικρον".

Η κυβέρνηση προφανώς στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αλλά και τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων.

29-12-2021/15:20