‘’ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ’’ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ‘’ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ’’…

2021-03-08

Διαρκές έγκλημα η καύση των καλαμιώνων στη Βεγορίτιδα που σκοπό έχει την παράνομη επέκταση των καλλιεργειών στις όχθες της λίμνης μας.

Της λίμνης που περιήλθε στο Δήμο μας ως προίκα από τον ομώνυμο πρώην Δήμο και παραμένει απαξιωμένη, ανεκμετάλλευτη και πλήρως εγκαταλελειμμένη στα χέρια λίγων καταπατητών.

Της λίμνης που έκαψαν τα μαλλιά της, όργωσαν τα σωθικά της, σκότωσαν τα παιδιά της!

(Κάψιμο καλαμιώνων και ζωντανών οργανισμών - όργωμα και φύτεμα παραλίμνιων εκτάσεων - παράνομη αλιεία).

Τρεις θητείες δεν ήταν αρκετές απ' όσο φαίνεται ώστε να προλάβει ο κ.Δήμαρχος να ασχοληθεί με την Βεγορίτιδα και την περιοχή της. Αυτό αποδεικνύεται από την 10ετή καθυστέρηση της κατασκευής του Βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας και την απαξίωση των βιολογικών καθαρισμών του Κάτω Γραμματικού και της Περαίας.

Οι μηνύσεις στο Δήμο Εορδαίας από το Σύλλογο Προστασίας της Λίμνης για ρύπανση και το ενδεχόμενο μηνύσεων στο Δήμο Έδεσσας είναι η αιτία που ο Βιολογικός Καθαρισμός και το αποχετευτικό της Άρνισσας επιτέλους ξεκίνησε. Και καλώς ξεκίνησε αφού όμως συνετέλεσε στα μέγιστα ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας σ' αυτό.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που είχε εκπονήσει ο Δήμος Βεγορίτιδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου κληρονομήθηκε και πληρώθηκε από τον Καλλικρατικό Δήμο Έδεσσας. Μια μελέτη με ουσιώδη λάθη την οποία πληρώσαμε ακριβά ως Δήμος και αντί να την διορθώσουμε και να την καταθέσουμε, την πετάξαμε στα σκουπίδια.

Μπορεί οι εν λόγω εκτάσεις να μην ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, αλλά ο Δήμος είναι αυτός που οφείλει να προστατέψει τις περιοχές που άπτονται της χωρικής του αρμοδιότητας και άμεσα επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους όπως και την ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή.

Το 2021, εν μέσω Covid-19 και lockdown, έχουμε πλήρη κατάρρευση όλων των οικονομικών κλάδων και επιχειρήσεων. Η διοίκηση Γιάννου με το να προσπαθεί να αποφύγει το πρόβλημα, αντί να προσθέσει ένα λιθαράκι για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Βεγορίτιδα που άμεσα αφορά όλα τα χωριά της περιοχής και ιδιαιτέρως τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, επιτρέπει να γκρεμίζονται και τα τελευταία οχυρά του τουρισμού στη περιοχή.

Η Κοινωνία σε Κίνηση συντάσσεται πλήρως με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, που αποτροπιασμένοι παρακολουθούν το έγκλημα, και με τον Σύλλογο Προστασίας που οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει, για την πραγματική και ουσιαστική προστασία της λίμνης και την ευαισθητοποίηση των τοπικών Αρχών.

Η Κοινωνία σε Κίνηση υπενθυμίζει στον Δήμαρχο πως μπορεί η Λίμνη Βεγορίτιδα να μην έχει φωτοβολταϊκά, μισθώματα και κέρδη, αλλά, μαζί με τους Καταρράκτες, το Λόγγο, τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, το Χιονοδρομικό και το Ανεμοδρόμιο, αποτελεί το μοναδικό τουριστικό προϊόν του τόπου.

Προς όφελος των Πολιτών, της Κοινωνίας μας, της ίδιας μας της ζωής. Τα μέλη της παράταξής μας στη Βεγορίτιδα έχουν διενεργήσει αυτοψία για την πλήρη γνώση της έκτασης της ζημίας στις καμένες εκτάσεις.

Ως εκ τούτου:

  • Ζητάμε άμεσα την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας.
  • Καλούμε τον Σύλλογο Προστασίας να κινήσει από πλευράς του όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται εκ του Νόμου.
  • Καλούμε τον Δήμαρχο Έδεσσας, την Περιφέρεια, το Υπουργείο, τους Βουλευτές και όσες Υπηρεσίες εμπλέκονται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το 2021 να είναι η τελευταία χρονιά που θα καούν οι καλαμιώνες, που θα καεί η ζωή στη Βεγορίτιδα.

Όταν η φύση καταστρέφεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ανθρώπινη φύση. (Paul Carvel)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

08-3-2021/09:12